Mohammed al-Bashir e o personalitate politică relativ puţin cunoscută în Siria – fost administrator al unei regiuni din nord-vestul țării, Idlib, controlată de rebeli. El a declarat că va conduce guvernul interimar până pe 1 martie.
„Acum este timpul ca acești oameni să se bucure de stabilitate și calm”, a spus Bashir într-un interviu pentru Al Jazeera.
În timp ce noua putere de la Damasc prinde contur, Israelul a transmis că intenționează să creeze o „zonă defensivă sterilă” la granița de sud a Siriei. O campanie de bombardamente a vizat flota militară siriană, asupra unor presupuse depozite de arme chimice și instalații militare lăsate în urmă de regimul Assad.
Forțele de apărare israeliene anunțat că au lansat peste 480 de lovituri în ultimele 48 de ore, lovind „majoritatea stocurilor de arme strategice” din Siria pentru ca acestea să nu ajungă în mâinile extremiștilor.
În nordul Siriei, forțele turce au bombardat ținte kurde. Armata Națională Siriană susținută de Turcia s-a ciocnit cu Forțele Democratice Siriene (SDF) conduse de kurzi, sunt susținute de SUA.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului din Marea Britanie a transmis că cel puțin 218 persoane au fost ucise în trei zile de lupte între cele două forțe, la nord-est de Damasc.
Observatorii spun că atacurile turcești asupra SDF pun sub semnul întrebării viabilitatea micii prezențe militare americane în nordul Siriei, precum și în lagărele de prizonieri conduse de SDF unde au fost deținuți luptătorii Statului Islamic (SI) și familiile lor. Trupele americane operează acolo în parteneriat cu SDF.
Occidentul, precaut față de noul guvern de la Damasc
Administrația Biden, cu mai puțin de șase săptămâni înainte de încheierea mandatului, a fost precaută în răspunsul său la evenimentele din Siria. În timp ce guvernul de tranziție era numit la Damasc, secretarul de stat american, Antony Blinken, a spus că SUA va recunoaște noul guvern sirian numai dacă procesul politic va fi unul „incluziv”.
„Poporul sirian va decide viitorul Siriei. Toate națiunile ar trebui să se angajeze să sprijine un proces incluziv și transparent și să se abțină de la interferențe externe. Statele Unite vor recunoaște și vor sprijini pe deplin un viitor guvern sirian care rezultă din acest proces”, a spus Blinken într-un comunicat.
Primele semne de la Damasc au fost că gruparea HTS, care a înlăturat regimul Assad, încerca să mențină controlul exclusiv asupra procesului de tranziție.
Reprezentanții statelor vecine și ai națiunilor arabe din Golf au avut întâlniri cu oficiali HTS și ar urma să recunoască guvernul de tranziție în zilele următoare.
Țările occidentale sunt precaute. SUA, Marea Britanie și ONU au desemnat anterior HTS ca grup terorist pentru afilierea sa anterioară cu al-Qaeda, iar țările europene au urmat în mare parte exemplul.
Liderul HTS, Ahmed al-Sharaa, cunoscut și sub numele de război Abu Mohammed al-Jolani, a încercat să atenueze temerile cu privire la modul în care va fi condusă Siria, și a declarat marți pentru Sky News că țara este „epuizată” de război și nu își dorește izbucnirea altui conflict.
„Siria va fi reconstruită [...] Țara se îndreaptă spre dezvoltare și reconstrucție. Se îndreaptă spre stabilitate”, a spus liderul grupării.
Incertitudine privind bazele militare rusești din Siria
În același timp, soarta bazelor militare rusești din Siria, cum ar fi baza navală de la Tartus, aerodromul Hmeimim de lângă Latakia și alte avanposturi militare, e incertă.
Sub conducerea lui Ahmed al-Sharaa, HTS s-a abținut până acum de la atacarea obiectivelor militare rusești din Siria. Presa de stat rusă a raportat că opoziția siriană „a garantat” securitatea facilităților sale, în timp ce Moscova a declarat că este gata să discute cu noii conducători ai Siriei.
Cu toate acestea, nu e sigur că rebelii vor permite forțelor ruse să continue să opereze la bazele lor siriene pe termen lung, după ce Moscova a fost susținător ferm al regimului Assad și a furnizat până în urmă cu câteva zile sprijin aerian și a lovit ținte din teritoriul controlat de opoziție.
Agenția France-Presse scrie că noile imagini din satelit din Tartus arată că, luni, nu existau nave rusești în port. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a negat că Moscova ar fi abandonat baza.
La rândul ei, șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, a declarat că „pentru Putin și regimul iranian, căderea lui Assad este o lovitură uriașă”. În fața unei comisii parlamentare europene, Kallas a afirmat că e îngrijorată de riscul de apariție a violenței sectare și a extremismului în Siria.
Dispariția închisorilor kurde care dețineau luptători ai organizației Stat Islamic (SI) ar putea duce la reluarea atacurilor sale în Siria și la apariția unei provocări pentru noua administrație Donald Trump.
În weekend, președintele ales a transmis pe rețelele de socializare că se opune oricărei implicări a SUA în Siria.
„Statele Unite nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu asta. Aceasta nu este lupta noastră. Lasă-i să se desfășoare. Nu vă implicați!”, a scris el.
SUA au aproximativ 900 de soldați în nordul Siriei, ca parte a unei misiuni de combatere a ISIS în parteneriat cu SDF. Duminică, forțele americane au efectuat zeci de atacuri aeriene asupra a 75 de ținte IS.
Șeful comandamentului central al SUA, generalul Erik Kurilla, a declarat: „Nu ar trebui să existe nicio îndoială – nu vom permite [Statului Islamic] să se reconstituie și să profite de situația actuală din Siria”.
Articol redactat cu informații oferite de Reuters, AFP și AP.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.