Linkuri accesibilitate

Noua conducere din Siria reia legăturile externe întrerupte în timpul regimului Assad


Fotografie din capitala Siriei, Damasc, după îndepărtarea de la putere a fostului președinte Bashar al-Assad, 16 decembrie 2024.
Fotografie din capitala Siriei, Damasc, după îndepărtarea de la putere a fostului președinte Bashar al-Assad, 16 decembrie 2024.

Noii conducători ai Siriei și-au intensificat eforturile de refacere a legăturilor cu țările care l-au considerat pe președintele Bashar al-Assad un dictator. Diplomați din mai multe țări occidentale se află deja la Damasc pe fondul prudenței față de rebelii care au preluat puterea.

Desprinsă din ramura siriană a organizației Al-Qaeda, gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a preluat puterea în Siria, este în continuare considerată organizație teroristă de mai multe țări occidentale.

Între timp, HTS și-a moderat retorica și afirmă că va proteja minoritățile religioase din țară.

Turcia și Qatar, care au susținut opoziția anti-Assad, au redeschis ambasadele din Damasc, în timp ce oficialii americani și britanici au lansat linii de comunicare cu noii lideri sirieni.

Franța, unul dintre primii susținători ai revoltei anti-Assad, a trimis marți o delegație la Damasc. Trimisul special Jean-Francois Guillaume a spus că țara lui se pregătește să fie alături de sirieni în perioada de tranziție.

Tot marți, diplomații germani au ajuns, de asemenea, la Damasc, unde discută despre un proces de tranziție „incluziv” în Siria și despre protecția minorităților, precum și pe „posibilitățile unei prezențe diplomatice”.

Siria se află încă sub sancțiuni internaționale după ce președintele Bashar al-Assad a reprimat violent protestele din 2011, parte din așa-numita Primăvara Arabă, care au încercat să reformeze sistemele autoritare din lumea arabă și să îmbunătățească viața cetățenilor.

Intervenția brutală a guvernului Assad împotriva protestelor a declanșat un război care a dus la moartea a peste 500.000 de oameni și a forțat jumătate din populația țării să își părăsească locuințele.

Assad a lăsat în urmă o țară marcată de decenii de tortură, dispariții și execuții sumare, precum și de o proastă gestiune economică. În acest moment, 70% din populație are nevoie de ajutor umanitar.

Noua putere cere ridicarea sancțiunilor internaționale

Într-o întâlnire cu o delegație de diplomați britanici, Abu Mohammed al-Jolani, liderul HTS, a spus că toate sancțiunile impuse Siriei trebuie ridicate astfel încât „refugiații sirieni să se poată întoarce în țara lor”.

El a adăugat că facțiunile rebele din Siria vor fi desființate, iar luptătorii acestora vor fi antrenați pentru a se alătura armatei.

„Toți se vor supune legii. (...) Siria trebuie să rămână unită. Trebuie să existe un contract social între stat și toate religiile pentru a garanta justiția socială”, a spus el, potrivit postărilor de pe canalul Telegram al grupului.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți că Bruxellesul își va intensifica „angajamentul direct” cu noii conducători islamiști ai Siriei după răsturnarea lui Bashar al-Assad.

La rândul ei, șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a declarat că blocul comunitar își va redeschide misiunea la Damasc după discuții „constructive” cu noua conducere a Siriei.

„Nu putem lăsa un vid în Siria. UE trebuie să fie prezentă”, a spus Kallas.

Bruxellesul a transmis că este pregătit să crească sprijinul pentru Siria, dar a pus o serie de condiții pe care noii lideri trebuie să le respecte. Printre acestea se află protejarea minorităților, supravegherea unei tranziții care să includă toate categoriile sociale și evitarea extremismului.

Organizația Națiunilor Unite a anunțat marți că se așteaptă ca aproximativ un milion de oameni să se întoarcă în Siria în prima jumătate a anului 2025, după prăbușirea regimului Assad.

După întâlnirea cu noii lideri ai Siriei, șeful agenției umanitare a ONU, Tom Fletcher, a declarat marți că este „încurajat” și că există „un fundament pentru o extindere ambițioasă a sprijinului umanitar vital”.

După căderea regimului lui Bashar al-Assad, Siria se află într-o situație economică și umanitară extrem de grea.

Prim-ministrul interimar al Siriei, Mohammed al-Bashir, a declarat pentru Al Jazeera că Siria are rezerve valutare la minimum.

Actuali și foști oficiali sirieni au declarat că rezervele de dolari au fost aproape epuizate, după ce guvernul lui Bashar al-Assad le-a folosit pentru a finanța inclusiv efortul de război.

Noua administrație de la Damasc a prezentat puține detalii privind direcția sa politică și economică pentru viitor, după mai bine de cinci decenii de guvernare cu mână de fier a familiei Assad și aproape 14 ani de război civil devastator.

Articol redactat cu informații oferite de agențiile de presă Reuters, AFP și AP.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG