Linkuri accesibilitate

Șeful armatei ucrainene ordonă întărirea apărării în estul țării, după pierderea orașului Vuhledar


Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a anunțat că a ordonat întărirea apărării ucrainene din estul țării, pe fondul avansului trupelor ruse.
Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a anunțat că a ordonat întărirea apărării ucrainene din estul țării, pe fondul avansului trupelor ruse.

Comandantul forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat joi că a ordonat întărirea apărării în regiunea estică Donețk, la o zi după ce forțele de la Kiev au anunțat că s-au retras din orașul Vuhledar. Președintele Zelenski a recunoscut pierderea Vuhledar.

Sîrski a declarat pe rețelele de socializare că lucrează la „unul dintre cele mai fierbinți sectoare de front” cu Brigada 25 Aeropurtată Siceslav. Comandantul ucrainean nu a dat detalii despre locație, dar se știe că brigada operează pe frontul Pokrovsk, o zonă cu atacuri rusești intensificate.

„În timp ce lucram în brigadă, am luat o serie de decizii menite să consolideze stabilitatea și eficiența apărării noastre”, a spus Sîrski.

Armata ucraineană a anunțat miercuri că retrage trupele din orașul minier Vuhledar, un bastion aflat într-o zonă înaltă care a rezistat atacurilor intense după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Comandamentul militar de est al Ucrainei a declarat miercuri că a ordonat retragerea din Vuhledar pentru a evita încercuirea trupelor ruse și pentru a „păstra personalul și echipamentul militar”.

„Viețile (soldaților) trebuie salvate pentru că ei sunt poporul nostru, sunt cetățeni ai Ucrainei”, a declarat președintele Volodimir Zelenski, adresându-se reporterilor alături de noul secretar general al NATO, Mark Rutte. „Prin urmare, este foarte corect ca ei să se poată retrage și să se salveze.”

Forțele Moscovei controlează acum aproape 20% din teritoriul Ucrainei. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că principalul obiectiv al Moscovei este de a cuceri complet regiunile Donețk și Lugansk.

Forțele ruse au împins spre vest în puncte cheie de-a lungul a aproximativ 150 km de front din Donețk, și țintesc acum centrul logistic Pokrovsk.

Potrivit rapoartelor armatei ucrainene, sectorul Pokrovsk rămâne teatrul celor mai intense lupte.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG