Linkuri accesibilitate

Noul șef al NATO Mark Rutte, în prima sa vizită în Ucraina de la preluarea mandatului


Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, se află în prima sa vizită în Ucraina.
Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, se află în prima sa vizită în Ucraina.

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a vizitat joi Ucraina în prima sa vizită oficială de la preluarea mandatului și a promis că alianța va sprijini în continuare Kievul în războiul cu Rusia.

Rutte s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, timp în care sirenele de raid aerian au fost declanșate de două ori în capitala Ucrainei.

Noul șef al NATO a promis, când și-a preluat mandatul marți, că va ajuta la consolidarea sprijinului occidental pentru Ucraina , care luptă împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei din februarie 2022 și a fost în defensivă pentru cea mai mare parte a acestui an din cauza unei armate rusești necruțătoare în special în regiunile din estul țării.

Rutte și-a exprimat încrederea că poate lucra cu oricine este ales președinte al Statelor Unite, cel mai puternic membru al alianței, în noiembrie. Acesta ar putea fi un moment cheie pentru efortul Ucrainei de a-și asigura sprijinul occidental continuu.

Zelenski a spus că a discutat cu Rutte despre planul său de victorie, înainte de întâlnirea NATO de la baza americană de la Ramstein, din Germania, de săptămâna viitoare.

Întâlnirea îi va reuni pe liderii Apărării din cele peste 50 de națiuni partenere care se întâlnesc în mod regulat pentru a coordona ajutorul în armament de război pentru Ucraina.

Cei doi au discutat și despre situația de pe câmpul de luptă și despre nevoile specifice ale unităților militare ucrainene, transmite Associated Press.

Zelenski și-a reiterat cererea de cât mai mult armament, inclusiv de arme cu rază lungă de acțiune pe care le cere de foarte mult timp.

Întrebat dacă războiul din Orientul Mijlociu va afecta cronologia pe care și-a imaginat-o pentru planul de victorie, Zelenski a remarcat că SUA și Marea Britanie spun că Iranul a furnizat Rusiei rachete și drone pentru a fi folosite împotriva Ucrainei.

De asemenea, el a făcut apel ca țările occidentale să renunțe la restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident pentru a lovi în interiorul Rusiei.

„Desigur, vrem ca Ucraina să nu fie uitată. Dar cel mai bun mod de a nu uita de Ucraina este de a ne oferi armele adecvate și permisiunile necesare”, a spus Zelenski „Și pentru a ajuta la doborarea acelorași rachete sau drone iraniene: așa cum sunt doborâte deasupra Israelului, să fie doborâte în același mod și deasupra Ucrainei”.

Rutte a reiterat sprijinul neclintit al alianței pentru Ucraina, insistând că „Ucraina este mai aproape de NATO decât oricând”.

El a spus că pașii recenți întreprinși de NATO „construiesc o punte către aderarea la NATO” pentru Ucraina, inclusiv 40 de miliarde de euro asistență financiară, acorduri bilaterale de securitate între aliați și formarea unui nou comandament NATO pentru coordonarea asistenței și instruirii.

Rutte a ajuns la Kiev după ce o bombă rusească cu dispersie a lovit un bloc de apartamente cu cinci etaje din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, rănind cel puțin 12 persoane, inclusiv o fetiță de 3 ani, au declarat joi oficialii locali.

Bomba a lovit miercuri seara între etajele al treilea și al patrulea ale clădirii, aprinzând un incendiu, a declarat guvernatorul regional al Harkovului, Oleg Sîniehubov. Pompierii au căutat supraviețuitori prin fum și moloz.

Orașul Harkov, la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Rusia, a fost o țintă frecventă a atacurilor aeriene de-a lungul războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei, invadată total, nedeclarat și neprovocat pe 24 februarie 2024.

La momentul invaziei, președintele rus Vladimir Putin se aștepta ca invazia să dureze câteva zile și a numit-o operațiune specială de denazificare și desatanizare a Ucrainei. 80% dintre ucraineni sunt religioși, marea lor majoritate de confesiune creștin-ortodoxă, la fel ca majoritatea covârșitoare a rușilor.

Unul dintre argumentele lui Putin în favoarea invadării Ucrainei a fost acela că țara este condusă de un grup nazist, care trebuie înlăturat de la putere. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este evreu, iar rudele sale mai vârstnice au murit în lagărele de concentrare naziste.

Din ce în ce mai frecvente în război, bombele cu dispersie au terorizat civilii și au lovit apărarea din prima linie a armatei ucrainene. Ucraina nu are o apărare eficientă pentru bombele cu dispersie, lansate din aeronavele rusești deasupra Ucrainei. Ele au fost o armă cheie în capturarea de către Rusia a orașului important din punct de vedere tactic Vuhledar miercuri, în timp ce forțele ruse provoacă distrugeri în regiunea de est Donețk și forțează trupele ucrainene, obosite deja, să se retragă din orașele și satele distruse.

La conferința de presă comună susținută cu Rutte, președintele ucrainean a spus că este corect ca Ucraina să-și retragă forțele din Vuhledar, ca să poată trăi și să poată lupta în ziua care vine. În aceeași zi a spus că atacul rusesc de la Harkov dovedește nevoia urgentă de sprijin sporit din partea aliaților occidentali ai Ucrainei.

Știre bazată pe informații oferite de Associated Press, BBC, The Guardian
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG