Linkuri accesibilitate

 
Ce au în comun Russell Crowe și un scriitor născut la Făgăraș. Sau cum să devii milionar în euro din scris

Ce au în comun Russell Crowe și un scriitor născut la Făgăraș. Sau cum să devii milionar în euro din scris


Afișul filmului „Sleeping Dogs” cu Russell Crowe în rol principal. Scenariul filmului se bazează pe romanul „Cartea Oglinzilor”, al lui Eugen Ovidiu Chirovici.
Afișul filmului „Sleeping Dogs” cu Russell Crowe în rol principal. Scenariul filmului se bazează pe romanul „Cartea Oglinzilor”, al lui Eugen Ovidiu Chirovici.

Cum ar fi să câștigi peste un milion de euro din vânzarea unei singure cărți care să fie apoi ecranizată cu un actor de Oscar în rol principal? Povestea pare ea însăși un scenariu de Hollywood, dar este ceea ce i se întâmplă în prezent autorului român Eugen Ovidiu Chirovici.

15 martie este data lansării în toate cinematografele din România a filmului „Sleeping dogs” (Câini adormiți - n.r.) cu Russell Crowe, actor premiat în 2001 cu Oscar pentru rolul principal din „Gladiator”.

Filmul spune povestea unui fost detectiv criminalist (Russell Crowe) cu pierderi de memorie, care trebuie să rezolve o crimă brutală, doar pentru a descoperi secrete înfiorătoare din trecutul său uitat. Așa s-ar rezuma, într-o singură frază, „Cartea oglinzilor”, un roman de peste 300 de pagini.

În Statele Unite și cele peste 30 de țări care au cumpărat deja drepturile de difuzare a filmului, lansarea va avea loc pe 22 martie. Excepție face România.

Reprezentanții Ro Image, compania care se ocupă de distribuție, au declarat pentru Europa Liberă că pelicula va fi prezentată în toate cinematografele din țară cu o săptămână în avans, exact la mijlocul lunii martie.

Pariul lui Chirovici cu literatura

E 10 dimineața la București, 9 dimineața la Bruxelles, unde se află Chirovici la momentul interviului pentru Europa Liberă. Distanța de 1.800 de km este ușor topită de amintirile unei aventuri care avea să capete, destul de repede, conturul unei povești incredibile.

În 2012, când a decis să se mute la Londra, Eugen Ovidiu Chirovici avea deja o carieră bogată.

Născut în 1964, în Făgăraș, a lucrat 12 ani în presă și zece în diverse funcții publice din România. La momentul plecării, era consilierul Consiliului Director al Băncii Naționale.

Eugen Ovidiu Chirovici, autorul romanului „Cartea Oglinzilor”, ecranizat cu Russell Crowe în rol principal.
Eugen Ovidiu Chirovici, autorul romanului „Cartea Oglinzilor”, ecranizat cu Russell Crowe în rol principal.

„Nu aveam cine știe ce rezerve financiare, mai ales la nivelul costurilor din Anglia”, își aduce aminte Chirovici cum a început aventura sa pe tărâmul ficțiunii în limba engleză.

Fiul lui terminase facultatea acolo, soția primise o ofertă bună de slujbă și a văzut în toate astea oportunitate de a se dedica marii sale pasiuni: literatura. Avea deja experiență, debutase în 1991, publicase 11 romane și mai multe cărți de eseuri. Prea puțin pentru marele vis: de a cuceri piața de limba engleză.

„Sacrificasem scrisul pentru o serie de aventuri: presa, am lucrat în Guvern o perioadă, masoneria... și tot timpul scrisul rămăsese la coada listei. Era lucru cel mai important de fapt pentru mine”, spune Chirovici pentru Europa Liberă.

Plin de optimism și cu ideea unui nou roman în cap – „Cartea oglinzilor” – s-a apucat de lucru. Apoi, pentru că în industria literară occidentală trebuie să fii reprezentat de un agent care să te recomande unei edituri, a început să-și caute unul. A trimis scrisori și manuscrisul la peste 100 de agenți. Degeaba.

Când se aliniază astrele

Săptămânile, apoi lunile, apoi anii au trecut fără ca vreun semn bun să apară. „Au fost vreo trei ani destul de grei, în care mă întrebam aproape zilnic dacă nu cumva am făcut o tâmpenie, dar asta nu înseamnă că n-am continuat să scriu, să trimit scrisori către agenți”, își amintește autorul.

Norocul „debutantului” Chirovici s-a dovedit a fi tot o debutantă: Marilia Savvides, de 27 de ani, proaspăt agent la cea mai bună companie britanică din domeniu, Peters Fraser and Dunlop (PFD).

Îndrăgostită de ideea cărții, tânăra i-a propus în 2015 să semneze un contract de reprezentare. Era primul contract pentru amândoi.

Putea fi o ediție „cuminte”, cu un tiraj de 20-30.000 de exemplare și cam tot atâtea zeci de mii de euro în contul lui Chirovici. N-a fost să fie așa.

Cartea milionarului

În momentul în care a fost prezentată ideea cărții (ea fiind încă în stadiul de manuscris nepublicat) în circuitul internațional, a stârnit interes și au pornit licitații pentru adjudecarea drepturilor de publicare.

În Franța s-au implicat nouă edituri, în Anglia - șapte, în Germania - 11, până și în Serbia au fost trei, de exemplu. Așa s-a ajuns la stabilirea unor tiraje mari și a unor drepturi de autor pe măsură.

Chirovici spune pentru Europa Liberă că doar din Germania a încasat peste 440.000 euro. „Însumate, avansurile și drepturile de autor au trecut binișor de un milion de euro”, face autorul un calcul mental rapid.

„Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici i-a adus autorului peste un milion de euro doar din vânzarea drepturilor de autor
„Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici i-a adus autorului peste un milion de euro doar din vânzarea drepturilor de autor

Cât privește tirajul însumat vândut până în prezent, îl estimează la 800-900.000 de exemplare. Aproximativ 30.000 au fost în limba română.

Receptarea a fost diferită. „Nu a prins aproape deloc în nord, în Suedia, Danemarca, cu excepția Islandei. În schimb, a prins foarte puternic în Brazilia, în Italia, de exemplu, în Spania, în Mexic”, spune Chirovici.

De la „Cartea oglinzilor” la „Sleeping Dogs”

În paralel cu vânzarea drepturilor de autor pentru ediția tipărită, au fost vândute și drepturile de ecranizare.

După discuții cu mai multe staruri de prim rang de la Hollywood, producătorii au decis să meargă alături de Russell Crowe.

„L-am considerat o alegere foarte, foarte bună, pentru că l-am văzut în rolul respectiv”, spune Chirovici.

I s-a propus să fie co-scenarist, dar a refuzat „Sunt două meserii diferite: să scrii cărți e una, să scrii scenarii e complet altceva. Nu am vrut să-mi bag nasul unde nu-mi fierbe oala și să fac și vreo prostie”, motivează autorul.

Scenariul a fost asigurat de Bill Collage și Adam Cooper, care au lucrat și la „Exodul: Zei și regi” al lui Ridley Scott, cu Christian Bale în rol principal.

Nu sunt un puști care tremură să se bage în seamă cu Russell Crowe”

Filmările la „Sleeping Dogs” au început în Australia, în urmă cu un an. Chiar dacă nu a fost implicat în partea de producție, spune că nu și-a dorit să discute cu actorii sau regizorul pentru un profil al personajelor sau nimic altceva.

„În mod normal, nici producătorul nu are voie pe platou, acolo e împărăția regizorului. Apoi, nu sunt un puști de zece ani care tremură că să bage în seamă. Și pentru ei, important este să fie un film bun”, motivează Chirovici.

Cât privește rețeta financiară, pentru el s-a dovedit a fi și în acest caz una bună: pe lângă avansul de 50.000 de dolari, încasat în 2016, la semnarea contractului, a mai primit bani și la demararea producției.

Râde când e întrebat cât anume și se scuză că, din motive contractuale, nu poate spune, dar admite că ar fi vorba de o sumă din șase cifre.

Rețeta succesului

Pe baza experienței proprii, Chirovici crede că orice autor român care stăpânește foarte bine o limbă de largă circulație internațională îi poate repeta isprava.

Cei care vizează spațiul anglo-saxon, cea mai mare piață din domeniu, au obligatoriu nevoie de un agent literar pe care îl pot găsi la fel de ușor din București sau Iași precum de la Londra sau Bruxelles, dat fiind că totul decurge pe internet.

„E o chestiune individuală. N-are cine să te ajute aici, pilele nu funcționează. E vorba și de tine cum îți iei soarta în propriile mâini. Pentru că, dacă stai așa și aștepți, nu știu, să se întâmple ceva, nu se întâmplă niciodată nimic”, spune Chirovici.

Cât privește experiența personală, spune că ar fi mers mai departe chiar și în cazul în care nu ar fi primis un răspuns pozitiv după trei ani.

„N-aș fi abandonat, chit că probabil deveneam tot mai ridicol. Aș fi încercat în continuare cu alte proiecte, cu alte cărți, dar nu m-aș fi oprit”, spune Chirovici.

„Sleeping dogs”

Cu un buget de 32 de milioane de dolari, „Sleeping dogs” a fost filmat în Australia.

Alături de Russell Crowe joacă nume mari ale cinematografiei, precum Karen Gillan, cunoscută din seriile „Gardienii Galaxiei”, „Jumanji” sau „Thor” și actorul Tommy Flanagan, pe care l-am văzut în „Braveheart”, Gladiator”, „Alien vs. Predator” ori „Sin City”.

Difuzat din 15 martie în România și din 22 martie pe restul mapamondului, filmul va putea fi văzut în cel puțin 30 de țări.

Cine este Eugen Ovidiu Chirovici

Născut în 1964, absolvent al Academiei de Studii Economice din București, a lucrat 12 ani ca jurnalist la Curierul Național, Europa Liberă, BBC și TVR și a primit Marele Premiu pentru Jurnalism (1999). Din 2000 a fost director executiv al B1 TV.

Consilier economic al prim-ministrului Adrian Năstase (2002), el a fost președinte-secretar de stat al Agenției Naționale pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, apoi consilierul Consiliului director al Băncii Naționale (2008 - 2012).

A fost Mare Maestru al organizației francmasonice Marea Lojă Națională din România, între 2003 și 2010.

Din 2012 s-a mutat în Anglia, pentru cinci ani, apoi la Bruxelles, unde lucrează și acum soția sa. În prezent pendulează între Bruxelles și Florența, unde a ales să locuiască.

De câteva ori pe an revine în țară, mai mult în localitatea natală, Făgăraș

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG