Linkuri accesibilitate

Slovacia a predat Ucrainei toate avioanele MiG-29 pe care le avea


Imagine de arhivă cu două avioane MiG-29, aparținând Slovaciei, care au ajuns în dotarea Forțelor Aeriene ale Ucrainei.
Imagine de arhivă cu două avioane MiG-29, aparținând Slovaciei, care au ajuns în dotarea Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

Toate cele 13 avioane de vânătoare MiG-29 promise de Slovacia au fost transferate Ucrainei, a anunțat luni Ministerul slovac al Apărării.

„Transferul a fost efectuat pe cale terestră pentru a asigura cea mai mare securitate. Ne exprimăm imensa noastră recunoștință față de toate părțile implicate, deoarece astfel de operațiuni necesită un efort semnificativ și atenție la detaliile logistice”, a declarat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad.

Nad a adăugat că avioanele de luptă din epoca sovietică erau „inutilizabile” pentru țara sa și, prin urmare, a fost „un lucru corect” să le ofere Ucrainei, având în vedere utilizarea lor pe câmpul de luptă, potrivit Kyiv Independent.

Slovacia este al doilea stat membru NATO, după Polonia, care a promis aceste avioane Ucrainei.

Recent, Polonia a anunțat că a început să livreze avioanele sale din epoca sovietică, iar Kremlinul a reacționat și a spus că le va doborî.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat în timpul unei conferințe de presă din 14 aprilie că Polonia va transfera „treptat” avioanele de luptă MiG-29, deoarece Polonia așteaptă ca propria flotă aeriană să fie suplimentată cu avioane NATO.

Până în prezent, Polonia a dat Ucrainei opt avioane MiG-29, urmând să trimită alte șase în următoarele săptămâni. Polonia a fost unul dintre principalii aliați ai Ucrainei în ceea ce privește ajutorul militar.

Guvernul ucrainean a făcut apel în mod repetat la aliații occidentali pentru a furniza avioane de luptă moderne, argumentând că supremația aeriană este necesară pentru a-și ajuta soldații pe câmpul de luptă.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG