Comisia de etică a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a anunțat luni seară că, din lipsă de probe, închide cazul profesorului Marius Pieleanu, acuzat de hărțuire.
Într-un comunicat, Comisia spune că nu a identificat probe care să demonstreze că Pieleanu ar fi vinovat.
Acuzațiile la adresa lui Marius Pieleanu au apărut vara trecută, după dezvăluirile făcute de jurnaliștii de la Snoop.ro legate de un alt profesor al SNSPA, Alfred Bulai.
În 2024, mai multe foste studente, dar și politiciana Ana Birchall fost candidat la președinție, au scris pe Facebook și le-au povestit jurnaliștilor că profesorul Marius Pieleanu le-ar fi abuzat sexual. Una dintre acestea a afirmat că a fost hărţuită și că se temea că nu va intra în examenul de licență deoarece ar fi refuzat avansurile profesorului.
În urma devăluirilor din materialele publicate de Investigatoria și platforma RiseProject, peste 30 de profesori de la SNSPA au cerut anchetarea profesorului Pieleanu în comisia de etică.
Pe 1 august, Marius Pieleanu a anunțat că a cerut concediu de odihnă fără plată. Între timp, Marius Pieleanu le-a intentat proces colegilor care au cerut anchetarea lui.
Marius Pieleanu este sociolog și profesor la Facultatea de Stiinţe Politice - Departamentul de Sociologie de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Predă sociologie la anii II și III și la masterat. Marius Pieleanu e acționar majoritar la Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde SRL și acționar minoritar la The Center.
SNSPA, al cărei rector e fostul ministru al Educației, Remus Pricopie, are cinci facultăți - Administrație Publică, Comunicare & Relații Publice, Management, Științe Politice, Relații Internaționale & Integrare Europeană.
Șeful Comisiei de Etică: Nu există nicio urmă în trecut pentru a putea susține o astfel de afirmație
După decizia Comisiei de etică a facultății, Europa Liberă a stat de vorbă cu membrii ai comisiei, cu studenți și cu Marius Pieleanu.
Profesorul Ion Stavre, președintele comisiei de etică de la SNSPA și conferențiar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, spune pentru Europa Liberă că decizia închiderii cazului Pieleanu a fost luată „pentru a evita situația de cuvântul meu împotriva cuvîntului tău”.
„Pentru că asta este situația, mai trebuie o probă suplimentară, ceva. A fost pur și simplu o relatare, dar o relatare de acum 19 ani. Nu există posibilitate de a o susține cu ceva. Dacă vă uitați în comunicatul cu Bulai, acolo o să vedeți că comisia a avut la dispoziție o înregistrare audio”, a spus Ion Stavre.
În iulie 2024, Snoop.ro a publicat articolul „Dezbracă-te să-mi arăți că ai încredere în tine” , care conține mărturiile mai multor studente care spuneau că profesorul Alfred Bulai le-a intimidat și agresat sexual.
În urma acestui articol, SNSPA l-a suspendat de la catedră, pe perioada procedurii de cercetare a Comisiei de Etică, pe Alfred Bulai. Ulterior, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 i-a făcut dosar penal în urma plângerilor făcute de studente.
Bulai era acuzat de patru infracţiuni sexuale comise în anii 2022, 2023 şi 2024, în timpul unor stagii de practică în judeţele Suceava şi Alba.
Președintele Comisiei de etică spune că, în cazul Pieleanu nu „a existat nicio plângere niciodată”.
„Deci nu există nicio urmă în trecut pentru a putea susține o astfel de afirmație. Eu nu contest afirmația, să ne înțelegem. Problema este că această afirmație, așa cum scrie și în comunicat, trebuie să conțină și alte probe ajutătoare ca, în momentul în care documentul ajunge în instanță, pentru că ar fi ajuns în instanță – sau oricum ajunge o parte sau alta – noi trebuie să rezistăm în fața instanței cu decizia. Asta este tot”, mai spune Ion Stavre, care adaugă că decizia închiderii cazului a fost luată în unanimitate.
Surse din SNSPA au declarat pentru Europa Liberă că la Comisia de etică au participat opt persoane, dintre care trei studenți.
Prima întâlnire a avut loc săptămâna trecută, când de principiu, membrii Comisiei au stabilit că nu au suficiente probe, dar că nu vor da un verdict. Apoi, la o săptămână, toți cei care au participat la prima întâlnire au fost chemați să semneze hotărârea prin care Comisia de etică susținea că nu are probe. Una dintre profesoarele membre în comisie și-a dat demisia nemulțumită de acest lucru.
Comisia de Etică este formată din zece membri (câte un student și câte un profesor de la fiecare din cele cinci facultăți ale universității) și un președinte. Conform regulamentului SNSPA, deciziile se iau dacă se întrunește cvorumul (mai mult de jumătate din membrii comisiei).
Studenții protestează față de decizia Comisiei de Etică
După ce au aflat decizia Comisiei de etică, studenții din facultate au fost nemulțumiți, iar marți au început să poarte, în semn de protest, banderole turcoaz . Purtarea banderolei face parte dintr-o mișcare mai amplă – Fără abuzatori în universități – inițiată de studenții de la SNSPA în vara anului trecut după apariția cazului Alfred Bulai. .
Emilia Ciolan este una dintre studentele nemulțumite de decizia Comisiei. Împreună cu colegii din mișcarea Fără abuzatori în universități, Emilia a făcut 200 de banderole turcoaz pe care le-a împărțit colegelor de la Facultatea de Științe Politice și de la alte facultăți.
„Noi ne adresăm tuturor studenților în această manifestație simbolică. Am împărțit inclusiv studenților de la Departamentul de Sociologie, unde predă în prezent dl Pieleanu. Mi se pare pare nedrept față de studenți, pentru că hotărârea Comisiei de etică a fost publicată abia ieri, dar el avusese deja cursuri la masterat. Mi se pare nedrept pentru că studenții nu au avut niciun pic de timp să se organizeze sau să poate să reacționeze. Am fost puși în fața faptului implinit”, spune Emilia Ciolan.
Studenta spune că banderolele vor fi purtate cel puțin în această săptămână, iar colegii ei vor să facă o scrisoare către rectorat prin care să ceară ca un profesor acuzat hărțuire sexuală să nu mai predea studenților.
Andrei Pătrușcă, președintele Ligei Studenţilor în Ştiinţe Politice şi Administrative (LSSP) – care susține acțiunea – spune că a primit multe mesaje de la cei care nu sunt de acord cu decizia de a închide cazul Pieleanu.
„[Sunt studenți care] vor să nu mai participe la cursurile ținute de profesorul Marius Pieleanu. Au început să poarte baderolele «fără abuzatori în universități» și noi, ca reprezentanți ai lor, suntem alături de ei. Studenții sunt nemulțumiți”, spune Andrei Pătrușcă.
Marius Pieleanu: „Studenții mei sunt în bancă, învață, au ce învețe despre mine, credeți-mă”
Contactat de Europa Liberă, Marius Pieleanu spune că a primit prin email decizia de la Comisia de etică.
„Conform deciziei Comisiei de etică, am reluat activitatea didactică. Vi se pare ceva ieșit din comun? Cursurile se desfășoară normal. Dar – atenție” – este vorba de Departamentul de Sociologie, unde eu îmi desfășor activitatea, nu la Științe Politice. Sunt lucruri diferite”, a spus Marius Pieleanu.
Profesorul spune că nu a mai predat la Facultatea de Științe Politice de 25 de ani, de pe vremea când Sociologia nu exista.
„De aproape 20 de ani eu predau la Facultatea de Sociologie, care este un departament autonom în cadrul SNSPA. Eu predau studenților viitor sociologi”, spune Marius Pieleanu.
Întrebat dacă studenții vin la cursurile lui, Marius Pieleanu a spus că „studenții mei sunt în bancă, învață, au ce învețe despre mine, credeți-mă”.
Cine face parte din Comisia de Etică de la SNSPA
Comisia de Etică este formată din 10 membri și un președinte.
Cei 10 membri sunt câte un student și câte un profesor de la fiecare din cele 5 facultăți ale universității.
Regulamentul SNSPA arată că deciziile se iau dacă de intrunește cvorumul - adică mai mult de jumătate din membrii comisiei. Ședințele pot avea loc cu prezența fizică a tuturor membrilor, cu prezență online sau în format mixt (unii membri prezenți fizic, alți membrii prezenți online).
Președinte comisiei este conf. univ. dr. Stavre Ion de la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice.
Cei cinci profesori care fac parte din comisia de etică sunt:
- Conf. univ. dr. Abraham Florin, membru Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice
- Conf. univ. dr. Jaliu Dragoș, membru Facultatea de Administraţie Publică
- Conf. univ. dr. Gheorghiu Anda, membru Facultatea de Management
- Lect. univ. dr. Stroe Monica, membru Facultatea de Ştiinţe Politice
- Lect. univ. dr. Colibășanu Antonia, membru Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană
Cei cinci studenți care fac parte din comisia de etică sunt:
- Chiriac George Valentin, membru, student Facultatea de Administraţie Publică
- Zaharia Andrada Cristina, membru, student Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice
- Rădulescu Nicolae Alexandru, membru, student Facultatea de Ştiinţe Politice
- Mîinea Florentina Ana Maria, membru, student Facultatea de Management
- Moise Alin, membru, student Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.