Camerele mobile, amplasate pe marginea drumului, vor înregistra traficul din zona supravegheată, iar filmările vor fi analizate de polițiști.
Șoferii care nu vor respecta regulile de circulație vor fi identificați și sancționați în baza imaginilor surprinse de pistoalele-radar.
Amenzile vor fi trimise direct la domiciliul celor care au depășit viteza legală pe porțiunea respectivă de drum, fără a fi necesară oprirea în trafic, transmite Poliția Română.
Noul sistem este activ deocamdată pe Autostrăzile A1 și A2 și pe DN2, în județul Vrancea, urmând să fie extins la nivel național, relatează Știrile ProTV.
Poliția Română spune că astfel va crește siguranța rutieră pe drumurile publice și le recomandă șoferilor să conducă responsabil și să respecte regulile de circulație.
Odată cu majorarea salariului minim și după ce Guvernul a decis să elimine plafonarea punctului de amendă, acesta a crescut cu aproape un sfert.
Punctul de amendă se calculează ca fiind 5% din salariul minim brut pe economie, care a ajuns la 4.050 de lei de la 1 ianuarie. În consecință, și punctul de amendă a crescut de la 165 de lei la 202 lei.
Acum, șoferii care nu vor purta centura de siguranță riscă o amendă între 405 și 607 lei, iar dacă vor utiliza telefonul mobil în timpul condusului vor fi amendați cu până la 1.620 de lei. De asemenea, pentru cei care vor urca băuți la volan, amenzile pot depăși și 4.000 de lei.
IGPR: Scopul principal, reducerea cu 50% a mortalităţii prin accidente rutiere până în 2030
Directorul adjunct al Direcţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), comisarul şef de poliţie Bogdan Oproiu, a declarat marți că scopul principal al acestui sistem de monitorizare a traficului este reducerea cu 50% a mortalităţii prin accidente rutiere în următorii cinci ani.
El a precizat că primele radare au fost montate deja și că sistemul a fost operaţionalizat începând cu 1 ianuarie 2025.
„Vorbim despre dispozitive radar tip pistol, care vor fi montate pe trepied. Ele vor putea fi observate pe marginea drumului, vor fi la vedere, vor funcţiona într-un mod automat, ceea ce presupune înregistrarea tuturor vehiculelor care depăşesc limita de viteză”, a declarat Oproiu, potrivit News.ro.
Procedura va fi următoarea: după încheierea activităţii, poliţistul rutier va descărca toate datele înregistrate de către aparatul radar, iar agenții de la Centrul de management al traficului vor prelucra datele, vor identifica proprietarii autovehiculelor care au fost depistate circulând cu viteză și îi vor notifica.
De asemenea, proprietarii autovehiculelor au obligaţia de a comunica Poliţiei Rutiere datele conducătorului auto, dacă nu au fost ei la volan, iar după ce poliţiştii rutieri primesc aceste date vor întocmi procesul verbal faţă de şofer, pe care îl vor transmite către domiciliul acestuia.
„Etapizat acest sistem va fi implementat la nivelul întregii ţări. Scopul principal al sistemului este acela de a asigura o fluenţă a traficului rutier şi de a ne îndeplini ţinta de ţară, respectiv reducerea cu 50% a mortalităţii până în anul 2030”, a explicat directorul adjunct al Direcţiei Rutiere.
Unde vor fi amplasate noile radare
Bogdan Oproiu a menţionat că aceste radare vor fi amplasate în zonele cu risc rutier, precum Autostrada 1 Bucureşti-Piteşti.
„Pe această arteră avem mai multe zone cu risc rutier, astfel că astăzi dispozitivul radar va putea fi observat într-o zonă cu risc rutier, mâine în altă zonă, astfel încât etapizat să atingem toate zonele”, a spus el.
„Pentru acest sistem e-Sigur avem pregătite 700 de dispozitive radar de tip pistol, care vor putea fi observate treptat pe marginea drumului public, alături de un echipaj de Poliţie Rutieră, bineînţeles”, a mai declarat Bogdan Oproiu.
Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.