Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană: Peste 20.000 de soldați ruși încearcă să ia cu asalt Ceasîv Iar


Un tanc ucrainean al brigadei 17 trage în pozițiile rusești de la Ceasîv iar, locul unor lupte aprige cu trupele ruseștii din regiunea Donețk, Ucraina.
Un tanc ucrainean al brigadei 17 trage în pozițiile rusești de la Ceasîv iar, locul unor lupte aprige cu trupele ruseștii din regiunea Donețk, Ucraina.

Aproximativ 20.000 până la 25.000 de soldați ruși încearcă să ia cu asalt Ceasîv Iar și așezările de la periferia orașului, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe Hortiția, Nazar Voloșîn, la televiziunea ucraineană de stat.

Ceasîv Iar se află la aproximativ 10 kilometri vest de Bahmut în regiunea Donețk și la 50 de kilometri nord de Avdiivka, orașe capturate de Rusia în mai 2023 și februarie 2024.

Trupele rusești și-au concentrat eforturile lângă Ceasîv Iar, pe care îl consideră crucial pentru progresele ulterioare către Kostiantînivka, Kramatorsk și Sloviansk, a spus armata ucraineană, citată de Kiev Independent.

Trupele ucrainene luptă cu parașutiștii ruși din Regimentul 217 Aeropurtat al Diviziei 98 Gărzi Aeropurtate în zona de lângă Ceasîv Iar, a spus Voloșin.

Trupele ruse încearcă să ia constant cu asalt pozițiile ucrainene, dar nu reușesc să-și câștige un punct de sprijin și se retrag, a adăugat el.

„Ceasîv Iar este al nostru acum. Situația din jurul orașului este dificilă, dar orașul este sub controlul deplin al forțelor noastre de apărare. Nu există o armată rusă în oraș”, a spus purtătorul de cuvânt.

Volodimir Cerniak, un ofițer al Gărzii Naționale ucrainene, a declarat că forțele rusești „au reușit să pună un punct de sprijin” în jurul satului Bogdanivka, la trei kilometri nord-est de Ceasîv Iar.

Reprezentanții Moscovei au susținut pe 5 aprilie că trupele rusești au intrat în suburbiile Ceasîv Iar, dar armata ucraineană a respins ulterior această declarație.

Într-un interviu pentru NBC News publicat pe 21 aprilie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia va încerca să captureze orașul până pe 9 mai.

Rusia sărbătorește Ziua Victoriei pe 9 mai, o sărbătoare puternic militarizată care marchează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Comentariile lui Zelenski sunt în concordanță cu cele făcute de comandantul șef al Ucrainei, Alexandr Sîrski. pe 14 aprilie, pe fondul deteriorării situației din regiune și al scăderii dramatice a proviziilor ucrainene de muniții.

În raportul său de duminică seara, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a menționat Bogdanivka ca unul dintre satele în care forțele ucrainene au respins 13 atacuri inamice, scrie Reuters.

Ministerul ucrainean al Apărării a negat săptămâna trecută că Rusia a capturat toată regiunea Bogdanivka, dar a recunoscut că a pierdut unele poziții în satul din estul regiunii Donețk.

Surse ucrainene neoficiale citate de Reuters sugerează că Bogdanivka se află, într-adevăr, în mâinile rușilor.

Ucraina și-a concentrat atenția asupra apărării Ceasîv Iar, localitate pe care o consideră foarte importantă pentru oprirea avansului rușilor spre vest, prin regiunea Donețk, către orașele Kramatorsk și Sloviansk.

Ceasîv Iar, care avea o populație de aproximativ 13.000 de locuitori înainte de război, a fost în mare parte distrus de lupte, iar majoritatea locuitorilor săi au fugit din calea războiului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG