Linkuri accesibilitate

Orban: Șomajul tehnic pentru bugetari și tăierea salariilor demnitarilor „nu mai sunt de actualitate”


Ludovic Orban
Ludovic Orban

Șomajul tehnic pentru bugetari și tăierea salariilor demnitarilor, măsuri pe care le-a anunțat chiar Ludovic Orban în urmă cu două săptămâni, „nu mai sunt de actualitate” acum, o spune tot premierul.

Pentru că ne apropiem de finalul stării de urgență. Nu mai e contextul necesar. Vom vedea", a răspuns Orban când a fost întrebat de ce nu mai este de actualitate proiectul privind trimiterea în șomaj tehnic a bugetarilor.

Totul despre evoluția coronavirusului, în România și în lume, citiți pe liveblogul Europa Liberă.

În 8 aprilie, premierul Ludovic Orban declara la un post de televiziune că se are în vedere un mecanism prin care să fie introduși în șomaj tehnic și angajații de la buget, care vor fi împărțiți în două:

„​Jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic – plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomaj tehnic, cu 75% - restul de 15 zile vin la muncă ceilalți, care au stat în șomaj tehnic perioada respective”.

Același lucru l-a spus și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care susținea că are în pregătire un act normativ în sensul acesta: șomaj tehnic ”prin rotație”.

Câteva zile mai târziu, mai exact pe 13 aprilie, ministrul finanțelor Florin Cîțu spunea că nici vorbă, totul fiind discuții în spațiul public.

Nu există așa ceva în discuție în Ministerul Finanțelor Publice și nu este ceva ce eu aș susține în acest moment. Astăzi este nevoie de fiecare om în administrația publică. În ceea ce mă privește nu am discutat așa ceva, nu există un astfel de proiect”.


XS
SM
MD
LG