Linkuri accesibilitate

Sondaj BILD: Partidele de extrema dreaptă și-ar putea dubla numărul de europarlamentari


Creșterea în preferințele electoratelor naționale a extremei drepte s-ar putea extinde și la nivel european.
Creșterea în preferințele electoratelor naționale a extremei drepte s-ar putea extinde și la nivel european.

În același timp, grupurile conservatoare și socialdemocrate tradiționale ar putea încasa pierderi majore la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European.

Posibilele pierderi pentru partidele mainstream din Europa pot duce la imposibilitatea formării unei „mari coaliții” împotriva extremiștilor, așa cum are, de pildă, în prezent, Germania.

Sondajul publicat sâmbătă a fost efectuat pe un eșantion de 9.500 de persoane din șase state europene la finele lui februarie și începutul lui martie.

Conform BILD, grupul parlamentar „Europa Națiunilor și Libertate”, care include formațiunile de extremă dreapta precum FPÖ, din Austria, sau partidul lui Marine Le Pen din Franța, ar putea crește la 67 de mandate. În prezent grupul are 37.

Partidele extremiste au ieșit în topul preferințelor exprimate în sondaj în trei din cele șase state: Italia, Franța și Polonia.

Dincolo de posibilele pierderi la vot, partidele tradiționale din Europa sunt îngrijorate și de promisiunea făcută de Steve Bannon, fostul strateg șef al președintelui american Donald Trump, de a unifica extrema dreaptă europeană înainte de alegerile din luna mai.

Partidul Popular European ar urma, conform sondajului BILD, să piardă 43 de mandate în Parlamentul European. Socialdemocrații ar scădea și ei numărul de europarlamentari cu 45.

XS
SM
MD
LG