Linkuri accesibilitate

Sondaj IMAS: PSD cade sub PNL, Klaus Iohannis conduce detașat la Președinție


PSD pică 4% sub PNL.
PSD pică 4% sub PNL.

PSD este cotat pentru prima oară într-un sondaj privind alegerile europarlamentare, cu 4 procente sub PNL, într-un sondaj de opinie realizat de IMAS pentru Europa FM. Preferințele pentru alegerile prezidențiale sunt dominate de departe de Klaus Iohannis, cu peste 44%.

PSD este cotat cu 21,5% din preferințele de vot ale românilor, în timp ce PNL ar primi 25,2% din voturi, la alegerile europarlamentare. În sondajul anterior făcut de IMAS în luna februarie, pentru Europa FM, cele două partide erau cotate la egalitate, cu puțin peste 22%.

Sondajul, realizat în luna martie, mai cotează Alianța USR-PLUS la 17,7%, în ușoară scădere de la 17,9%. ALDE ar primi 12,7% din voturi, Pro România ar primi 11,2%, în scădere cu peste 2% față de sondajul realizat în februarie. UDMR este situat la 5,1%, iar PMP sub pragul electoral, cu 4,7%.

În ce privește preferințele pentru alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis conduce detașat cu 44,3% din preferințele de vot, în creștere față de sondajele anterioare. Pe locul doi este situat liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, cu 16,1%, urmat de Victor Ponta cu 12,4%, Dacian Cioloș cu 11,7% și Liviu Dragnea cu 8%.

Sondajul IMAS a fost realizat telefonic, pe un eșantion de 1.010 persoane, în perioada 18 martie-3 aprilie. Marja de eroare este de +/- 3.1%.

Un sondaj realizat de INSCOP în luna martie, pentru Fundația Konrad Adenauer, dădea următoarele scoruri pentru alegerile europarlamentare: PSD 26,9%, PNL 26,3%, Alianța USR-PLUS 15,3%, ALDE 9,3%, Pro România 9,1%, UDMR 5% și PMP 4,4%.

Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 26 mai. În aceeași zi se va desfășura și un referendum pe teme privind justiția, întrebările exacte urmând să fie decise de președintele Klaus Iohannis, care a anunțat două teme supuse votului popular: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție și interzicerea adoptării de guvern a OUG-urilor în domeniul infracțiunilor, pedepselor, corelată cu dreptul altor autorități de a sesiza CCR cu privire la ordonanțe.

XS
SM
MD
LG