Linkuri accesibilitate

13% dintre români ar vota ieșirea din UE, iar 70% menținerea. Neîncredere în liderii europeni


Aproape 70% dintre români cred că „în viitor România s-ar dezvolta mai bine ca parte a UE” și doar 13% în afara ei.
Aproape 70% dintre români cred că „în viitor România s-ar dezvolta mai bine ca parte a UE” și doar 13% în afara ei.

Doar 13% dintre români ar vota pentru ieșirea României din Uniunea Europeană dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum, iar 60% dintre cei intervievați au o opinie mai degrabă bună, arată un sondaj Avangarde comandat de G4Media.ro.

Dacă 14% încă nu sunt hotărâți, atunci 69% dintre români cred că „în viitor România s-ar dezvolta mai bine ca parte a UE” și doar 13% în afara ei.

În schimb, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum pentru ieșirea României din UE, 70% dintre români ar vota pentru rămânere, 13% pentru a părăsi UE, iar 12% ar fi nehotărâți și 5% nu ar ști ce să facă sau refuză să răspundă.

Cât privește încrederea în UE, aceasta se menține și ea ridicată: 60% dintre cei întrebați ce opinie au despre UE, au răspuns că au o părere „mai degrabă bună”, 19% „mai degrabă proastă” și doar 8% foarte bună.

Pe de altă parte, liderii UE nu se bucură de prea multă încredere în rândul românilor, arată sondajul la întrebarea „dacă mai degrabă aveți încredere sau mai degrabă nu”.

46% dintre români spun că „mai degrabă nu am încredere” în președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care rămâne necunoscută pentru 14% dintre români și doar 29% spun că au încredere în ea.

35% nu au încredere în președintele Consiliului European, Charles Michel, un procent mai mic decât în cazul șefei Comisiei, dar nu pentru că ar fi mai mare procentul de încredere, ci pentru că este un necunoscut pentru 46% dintre români, în timp ce doar 13% spun că au încredere în el.

De procente apropiate cu ale șefului Consiliului European se bucură și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, o necunoscută pentru 50% dintre români, dar care stârnește neîncredere pentru mai puțini români decât șefa Comisiei Europene, cu 32%, în timp ce doar 12% i-ar acorda încrederea lor, procent diminuat tot din cauza necunoașterii ei.

Președintele francez Emmanuel Macron stârnește cea mai mare neîncredere, cu 52% dintre respondenți, la concurență cu cancelarul german, Olaf Scholz - 47% mai degrabă neîncredere și 20% mai degrabă încredere, necunoscut pentru 14%, și cu premierul olandez, Mark Rutte - cu 51% mai degrabă neîncredere și necunoscut pentru 11% dintre români, în timp ce 10% l-ar credita cu încredere.

Deși șefa Parlamentului European este o necunoscută pentru jumătate din români, 47% consideră că Parlamentul European este cea mai importantă instituție europeană, în comparație cu Comisia Europeană - creditată de doar 18% și cu Consiliul Europei - 12%, în condițiile în care 17% dintre români nu pot face nicio apreciere și 6% spun că nu știu sau nu vor să răspundă.

Un alt paradox al sondajului este dat de răspunsul la întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere liderii Uniunii Europene fac tot ceea ce se poate pentru binele Uniunii?”

Deși nu au încredere în liderii europeni și în instituțiile europene, 55% dintre români cred că liderii fac tot ceea ce se poate pentru binele Uniunii și doar 26% mai degrabă nu.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG