Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus luni că a cerut reverificarea mecanicilor de locomotivă după accidentul de la Galați, în urma căreia a murit o femeie în vârstă de 53 de ani, conductoarea trenului.
Grindeanu a mai spus că locomotiva care a cauzat accidentul de sâmbătă seara a ieșit din revizie tehnică din Depoul Ploiești în dimineața aceleiași zile.
„Standardele tehnice din domeniul feroviar trebuie asigurate la cei mai buni parametri pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple”, a spus Grindeanu.
„De zeci de ani acest sistem a fost subfinanțat și asta e o realitate pe care nu avem cum să o negăm. Sunt zeci de ani, cam de 20, de când în România nu s-a cumpărat nicio garnitură de tren”, a mai spus Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a spus că, prin PNRR, se vor cumpăra garnituri de tren, inclusiv 16 locomotive electrice noi.
Despre accidentul de la Galați, Grindeanu a spus că nu se poate pronunța la momentul acesta pentru că este în desfășurare o anchetă.
„Dar vă pot spune că locomotiva care a cauzat accidentul de sâmbătă a ieșit din revizia tehnică din depoul Ploiești în dimineața acelei zile”, a mai spus Grindeanu.
Ministrul Grindeanu arătat că parcul de vagoane și locomotive la CFR are în jur de 1.100 de locomotive, de toate tipurile, inclusiv diesel și electrice, și în jur de 400 și ceva de vagoane. Asta înseamnă că CFR deține aproximativ 40% din vagoanele și locomotivele puse în circulație.
„Faptul că nu s-a investit zeci de ani în CFR, că n-au existat sume care să acopere nevoile din zona CFR, ne-au dus într-o situație nefericită. Asta este consecința a zecilor de ani de subfinanțare. Singurul lucru pe care îl pot să fac - și îl voi face - este să cer Adunarea Generală a Acționarilor să ceara Consiliului de Administrație de la CFR Călători să facă o evaluare a managementului acestei companii”, a mai declarat Grindeanu.
Declarațiile ministrului Transporturilor au venit în contextul în care, sâmbătă seară, în Gara Galați, o locomotivă a izbit violent primul vagon al trenului de călători la care urma să se cupleze. În urma acestui accident conductoarea trenului, o femeie de 53 de ani, a murit, iar alte trei persoane au fost rănite.
Accidentul de sâmbătă seara este al doilea accident feroviar grav produs în mai puțin de două săptămâni.
În 13 martie, la Roșiorii de Vede, județul Teleorman, un tren de călători a lovit un tren de marfă încărcat cu mașini. Atunci, CFR Călători a negat inițial că ar fi existat un impact.