Linkuri accesibilitate

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu: Podul de la Brăila nu va fi recepționat până când constructorul nu remediază defectele apărute


Podul de la Brăila, peste Dunăre, a fost inaugurat pe 6 iulie 2023.
Podul de la Brăila, peste Dunăre, a fost inaugurat pe 6 iulie 2023.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că evaluarea CNAIR a descoperit „neconformități” la podul de la Brăila și a avertizat că, fără repararea lor, ministerul nu va face recepția lucrării. Ministrul sugerează că firma constructoare ar încerca să forțeze recepția lucrării.

Sorin Grindeanu afirmă că specialiștii Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au terminat evaluarea lucrărilor de la podul peste Dunăre de la Brăila şi că au descoperit „neconformităţi”.

Ministrul afirmă că firma constructoare trebuie să le remedieze.

„Până când aceste neconformităţi nu sunt înlăturate şi lucrările în aceste zile sunt pe înlăturarea acestor neconformităţi, noi nu vom face recepţia. Punct.”, a declarat Sorin Grindeanu, potrivit News.ro.

Ministrul a vorbit și despre un așa-numit „semișantaj” al constructorului pentru ca ministerul să facă recepția lucrării.

„A fost terminată partea de pe Jijila, de pe malul tulcean al Dunării. În acest moment e un soi de semişantaj în care, domnule, nu vă dăm în circulaţie până nu ne recepţionaţi şi podul”, a spus Grindeanu, care a precizat că CNAIR nu pot recepţiona o lucrare atât timp cât există porțiuni neconforme.

Ministrul Grindeanu declară că a transmis condițiile puse pentru recepționarea podului atât conducerii locale a companiei WeBuild S.p.A, cât și conducerii centrale de la Roma.

La inaugurarea podului de la Brăila au participat inclusiv președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
La inaugurarea podului de la Brăila au participat inclusiv președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

După ce podul a fost inaugurat în iulie 2023, în prezența inclusiv a președintelui Klaus Iohanis, au început să apară probleme tehnice.

La finalul lunii august 2023, o filmare apărută public arăta cum șuruburile podului se desprindeau ușor, iar CNAIR a dat vina pe neglijența constructorului. Ulterior, CNAIR a transmis că 0,4% din cele peste 100.000 de șuruburi ale podului nu fuseseră suficient de bine strânse.

Ulterior, pe pod au apărut denivelări ale șoselei, urmate de alte și alte defecte de construcție.

Așa cum a scris Europa Liberă, problemele apărute la pod după inaugurarea podului au fost numeroase și au întârziat recepționarea lucrării: tasarea unei rampe de acces, asfaltarea deficitară, nedemontarea macaralelor, nefinalizarea unui drum de legătură și a unui pasaj. În schimb, valoarea contractului cu aproape 180 de milioane de euro.

După inaugurare a apărut și o problemă de infiltrații în structura de rezistență subacvatică a podului care a fost ulterior rezolvată.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG