Linkuri accesibilitate

Podul de la Brăila, tot nerecepționat, e mai scump cu aproape un miliard de lei față de valoarea inițială. În plus, s-a și tasat


Deși se circulă pe el din 6 iulie 2023, podul de la Brăila nu este încă recepționat de beneficiar, CNAIR, din cauza mai multor probleme. Fapt ce nu împiedică scumpirea construcției.
Deși se circulă pe el din 6 iulie 2023, podul de la Brăila nu este încă recepționat de beneficiar, CNAIR, din cauza mai multor probleme. Fapt ce nu împiedică scumpirea construcției.

Tasarea unei rampe de acces, asfaltarea deficitară, nedemontarea macaralelor, nefinalizarea unui drum de legătură și a unui pasaj sunt marile minusuri care împiedică recepția oficială a podului ce leagă Brăila de Tulcea. Marele plus e în legătură cu valoarea contractului: a crescut cu 890 de milioane lei (179 milioane de euro).

Deschisă circulației pe 6 iulie 2023, construcția care leagă malurile dunărene ale Brăilei de Tulcea este încă departe de recepția finală.

Conform contractului, termenul până la care trebuia terminat totul era decembrie 2021. În cel mai bun caz, termenul va fi depășit cu trei ani, dat fiind că în prezent autoritățile române speră ca lucrarea să poată fi recepționată în toamna lui 2024.

În acest noian de incertitudine, există și câteva certitudini, iar una dintre ele este legată de preț. Compania națională de drumuri (CNAIR) a plătit deja 179 de milioane de euro (890 de milioane de lei) în plus față de valoarea inițială a contractului.

Greu de remediat

Un obstacol major în calea recepției finale este faptul că nereguli semnalate constructorului de CNAIR încă din toamna anului trecut nu au fost nici până în prezent reparate.

Una dintre ele vizează tasarea de la capătul unei drum de acces pe pod, înspre orașul Brăila.

CNAIR a observat astă toamnă o scufundare de aproximativ 5 centimetri față de nivel, pe care a semnat-o constructorului WeBuild.

Tasarea inițială a fost considerată - atât de către autorități, cât și de către constructor - în limita acceptabilă. Așa că WeBuild a turnat asfalt ca să rezolve diferența de nivel.

Zona încercuită cu roșu este sectorul în care există o tasare de 10 - 15 cm a căii de acces către pod. În prezent constructorul lucrează la remedierea problemei.
Zona încercuită cu roșu este sectorul în care există o tasare de 10 - 15 cm a căii de acces către pod. În prezent constructorul lucrează la remedierea problemei.

Scufundarea însă a continuat, în următoarele luni, și a ajuns în martie 2024 la 10-15 centimetri.

„Problema nu e la nimic care ține de integritatea podului. Chiar dacă această rampă s-ar prăbuși, nu ar afecta podul în sine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Șerbănescu, pentru Europa Liberă.

„Acum creează doar disconfort pentru circulație, motiv pentru care constructorul trebuie să vină cu o soluție pentru stabilizarea tasării”, adaugă oficialul.

El mai spune că trebuie făcută „o intervenție de profunzime”, cum ar fi forarea unor piloți de fundare - niște stâlpi turnați pe lângă rampă - care să oprească tasarea.

„Problema apare fie din proiectare, fie din execuție, fie din ambele. Este exclusiv și strict vina antreprenorului”, mai spune Șerbănescu.

Constructorul a început deja, experimental, să foreze trei piloți. În funcție de concluziile acestui experiment, va fora până la 40 de piloți, lucru care ar trebui să stabilizeze construcția.

Teoretic, în trei-patru luni ar trebui rezolvate problemele, susține reprezentantul CNAIR. Întreaga operațiune este făcută pe cheltuiala constructorului, compania italiană WeBuild.

Cinci probleme în calea recepției

Tasarea de la capătul uneia dintre rampele de acces este doar una din marile probleme semnalate la podul peste Dunăre.

La doar câteva luni de când au început să circule primele mașini au apărut și primele probleme legate de asfalt.

La doar câteva luni de la asfaltare, drumul de pe podul de la Brăila a început să prezinte denivelări. Constructorul dă vina pe traficul greu în condiții de caniculă.
La doar câteva luni de la asfaltare, drumul de pe podul de la Brăila a început să prezinte denivelări. Constructorul dă vina pe traficul greu în condiții de caniculă.

„Nici acum nu ne-au dat soluția definitivă pentru asfaltarea întregului pod. Ce-au făcut unde au apărut văluririle și au frezat, e o soluție provizorie și punctuală”, susține Alin Șerbănescu.

O altă problemă este legată de macaralele care nu au fost demontate de pe șantier.

Apoi, drumul de legătură care permite accesul către localitatea Jijila (județul Tulcea) este făcut în proporție de 94%.

„Problema nu e stadiul avansat de execuție, ci faptul că, la mobilizarea foarte slabă pe care o are constructorul, va dura foarte mult finalizarea”, spune reprezentantul CNAIR.

Nici pasajul de la Brăila nu a fost încă recepționat, deși lucrările par a fi terminate.

Singura veste bună vine din zona blocurilor de ancoraj, în pământ, unde a fost rezolvată problema infiltrațiilor.

Greu de recepționat, ușor de scumpit

„Și-au asumat că în octombrie 2024 finalizează lucrările, dar asta nu garantează și recepția construcției. Nu e firesc să am o lucrare nouă, cu probleme, și să o acceptăm ca atare”, a spus Alin Șerbănescu, reprezentantul CNAIR, pentru Europa Liberă.

Pe parcursul lucrărilor, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a achitat în jur de 97% din valoarea totală inițială a lucrărilor, care era de 1,995 miliarde lei (aproximativ 400 de milioane euro).

Pe motiv că s-au scumpit materialele au fost deja plătite 890 de milioane în plus față de costurile inițiale.
Pe motiv că s-au scumpit materialele au fost deja plătite 890 de milioane în plus față de costurile inițiale.

Însă, din 2022, statul român permite plata unor sume suplimentare pentru „escaladarea prețurilor”, după ce Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență.

Este vorba de ajustări datorate scumpirii materiilor prime, materialelor de construcții, echipamentelor, dotărilor, utilajelor, energiei ori a combustibilului. La acestea se adaugă perturbările majore înregistrate în aprovizionare, în contextul crizei mondiale a energiei și al războiului din Ucraina.

Prin urmare, în total, până în martie 2024, CNAIR a achitat peste 2,6 miliarde de lei (524 milioane euro): 97% din contractul inițial (400 de milioane de eur0) plus costurile suplimentare.

Doar scumpirile au dus la un cost adăugat de 890 de milioane de lei (179 milioane euro).

Reacția constructorului

Europa Liberă i-a întrebat pe reprezentanții WeBuild S.p.A., constructorul podului de la Brăila, care este explicația problemelor legate de infiltrații și soluțiile abordate.

„În orice lucrare de inginerie de acest tip și complexitate, este normal să existe aspecte care trebuie monitorizate. În acest caz, s-au produs stabilizări minime în urma finalizării infrastructurii și, în consecință, microfisuri care nu implică niciun risc structural”, a transmis directorul pentru relații cu presa al Webuild, Francesca Chiarano, pentru Europa Liberă.

Constructorul susține că toate măsurile necesare au fost deja implementate cu succes, în conformitate cu procedurile stabilite și aprobate de client, și că a folosit o nouă rășină care va permite blocare permanentă a fisurile.

În ceea ce privește calitatea asfaltării, WeBuild spune că proiectarea și execuția s-au făcut conform caietului de sarcini, iar problemele ar fi fost generate de traficul greu.

„Fiecare infrastructură are limite structurale care, din păcate, în acest caz au fost depășite. A suferit avarii din cauza trecerii vehiculelor grele încărcate cu mult peste limitele de greutate în timpul temperaturilor ridicate de vară”, susține reprezentanta WeBbuild.

Podul de la Brăila - date tehnice

Contractul de construcție a fost semnat pe 15 ianuarie 2018 și prevedea 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție.

Lungimea totală a podului este de 1974,3 metri, înălțimea turnurilor este de aproximativ 193 de metri de la partea superioară a fundației. Podul are trei deschideri: una principală (1.120 metri) și două laterale: 489,6 metri pe malul brăilean și 364,6 metri pe malul tulcean.

Tablierul metalic al podului are 20.860 tone, iar segmentele lui au fost făcute la șantierul naval Brăila, cu tablă de la combinatul siderurgic din Galați.

Podul a fost deschis circulației pe 6 iulie 2023, avea prevăzută o restricție de viteză la 80 km/h și închiderea accesului pe timpul nopții în zilele lucrătoare. Restricțiile au fost ridicate la sfârșitul lunii noiembrie 2023.

Pe malul tulcean se poate ajunge doar dinspre Măcin. Drumul de legătură dinspre Jijila, care scurtează distanța spre Tulcea, nu este încă finalizat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG