Primii pacienți de la Spitalul modular de la Lețcani care au fost transferați în Iași au fost cei șapte bolnavi de la Terapie Intesivă. Aceștia au fost preluați miercuri de mai multe echipaje medicale și duși la Spitalul de Neurochirurgie din oraș, unde au fost conectați la aparatele care îi țin în viață.
Joi, 14 ianuarie, au fost transferați la spitale suport Covid din Iași și ceilalți 15 de pacienții cu forme ușoare ale bolii. Transferul pacienților de la spitalul din Lețcani – o localitate situată la 15 kilometri de Iași – a venit după ce miercuri, 13 ianuarie, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Iași au avut o videoconferință cu mai mulți directori de spital.
La acea ședință, ne-au precizat surse medicale, s-a discutat inclusiv despre problemele pe care unitatea sanitară modulară ar putea să le aibă zilele viitoare din cauza temperaturii reci anunțată de meteorologi. Conform Administrației Naționale de meteorologie, mâine, de exemplu, e de așteptat de temperatura să scadă până la -12 grade Celsius în zona Iașului.
Situat în câmp, spitalul modular de la Lețcani s-a confruntat de la inaugurarea sa, din octombrie 2020, cu mai multe probleme de ordin tehnic. Până să vină frigul, de exemplu, cadrele medicale de acolo au solicitat de mai multe ori ajutorul autorităților județene pentru a rezolva problema oxigenului.
Asta după ce aparatele noi furnizate de firma turcă ce a contruit spitalul au picat. A fost nevoie de amplasarea unui stocator, adică a unui dispozitiv ce stochează oxigenul, pentru ca medicii de la Lețcani să scape de teama că pacienții lor ar putea rămâne fără aer în toiul nopții.
Ce spune șeful DSP
Probleme cu sistemul de climatizare au venit odată cu sezonul rece. „Termostatul acela se pare că nu poate ține temperaturile corespunzătoare, mai ales acum, dacă vor fi temperaturi foarte scăzute”, a spus pentru Europa Liberă doctorul Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică din Iași.
El a precizat că decizia de mutare a pacienților a fost luată și pentru că spitalul trebuie să intre într-un proces de igienizare. Varianta sterilizării unității modulare este invocată și de Alina Popa, președintele Asociației Euronest, administratorul oficial al Spitalului de la Lețcani. Popa a precizat că transferul pacienților a fost realizat doar pentru câteva zile, pentru ca saloanele să fie sterilizate, însă a admis și problemele cu instalația de climatizare, pe care le-a pus pe seama rețelei electrice din zonă.
„Au trecut aproape 6 luni de când sunt internați pacienți și de aceea este necesară (sterilizarea), pentru a evita contractarea unor infecții nosocomiale”, a declarat Alina Popa. Aceasta a catalogat ca o “coincidență” faptul că în paralel cu sterilizarea vor fi efectuate și lucrări de mentenanță la instalația de încălzire a spitalului.
„Sistemul de încălzire nu a prezentat defecțiuni până în acest moment decât atunci când au existat fluctuații de tensiune sau întreruperea alimentării cu energie electrică. Ca măsura suplimentară, până se remediază problema în întreaga zonă a Lețcaniului de către E.ON, vom instala niște UPS-uri individuale pe fiecare salon unde avem pacienți, tocmai pentru a stabiliza fluctuațiile de tensiune. Este vorba de o întreținere periodică, la fiecare șase luni sunt necesare acțivități de mentenanță. Așteptăm într-adevăr o echipă, e o coincidență că vine în această perioadă, ea era oricum planificată de două săptămâni”, a mai declarat Alina Popa.
Sistemul de încălzire nu a prezentat defecțiuni până în acest moment decât atunci când au existat fluctuații de tensiune sau întreruperea alimentării cu energie electrică.
Aceasta a mai adăugat că în saloanele spitalului modular sunt instalate aeroterme, „pentru acele situații când sunt întreruperi de energie electrică”.
Ce spune furnizorul de curent electric
Compania care furnizează curentul electric în zona spitalului modular din Lețcani, Delgaz Grid (fostă E.ON), arată într-un răspuns transmis Europa Liberă că au fost sesizată prima dată despre problemele din zonă în decembrie 2020, când a și participat la o întâlnire cu autoritățile.
„Specialiștii companiei noastre au explicat ce instalații sunt în gestiunea Delgaz Grid și ce instalații sunt în gestiunea consumatorului, precum și faptul că amplasamentul Spitalului Modular Lețcani este alimentat cu energie electrica din rețeaua de medie tensiune a Delgaz Grid. Instalațiile aferente spitalului (instalații de utilizare) și, implicit, toată aparatura sunt deservite de un transformator și alte echipamente electrice care nu aparțin companiei noastre și nici nu sunt exploatate de personalul Delgaz Grid. Urmare a discuțiilor, am monitorizat prin echipamente dedicate (analizoare de tensiune) parametrii tensiunii de alimentare livrate la nivelul de medie tensiune, rezultând încadrarea în standardele naționale”, se arată în răspunsul furnizat de Delgaz Grid.
Reprezentanții companiei mai spun că „disfuncționalitățile reclamate sunt mai curând asociate cu intrarea în funcționare, respectiv oprirea unor echipamente de încălzire”, singura dată când rețeua electrică a fost cea care a afectat instalația de căldură fiind atunci când un stâlp pe linia electrică ce alimentează spitalul s-a rupt.
„Pe parcursul anului trecut, Delgaz Grid a realizat verificări ale rețelelor de medie tensiune care asigură alimentarea zonei Lețcani, urmate de lucrări de mentenanță și investiții pentru eliminarea punctelor slabe identificate, în scopul creșterii calității serviciului de distribuție”, a mai arătat compania.
DNA verifică achiziția spitalului
O anchetă penală privind licitația și achiziția Spitalului modular de la Lețcani este în lucru la Direcția Națională Anticorupție, au precizat surse judiciare pentru Europa Liberă. E vorba de o investigație demarată în primă fază la Iași, la Parchetul de pe lângă Judecătorie, care a fost însă declinată procurorilor anticorupție.
Anchetatorii au solicitat de la cele trei instituții documentaţia aferentă atribuirii contractului privind obiectivul Spitalul modular Leţcani. Mai exact, potrivit procurorii au cerut documentele referitoare la modalitate de atribuire, ofertele iniţiale şi finale precum şi documentaţia aferentă achiziţiei efective, recepţiei şi punerii în funcţiune.
Declinarea către DNA a dosarului deschis la Iași s-a făcut deoarece la structura anticorupție mai exista un dosar în care se efectuează cercetări in rem pentru trafic de influență. E voba de o presupusă mită pe care persoane neidentificate ar fi cerut-o reprezentantului firmei din Turcia care a furnizat spitalul modular.