Linkuri accesibilitate

211 morți. 500 militari, trimiși la Valencia. Rămași fără sprijin, localnicii sunt furioși. Premierul cere suplimentarea trupelor cu 10.000


Membră a trupelor de salvare
Membră a trupelor de salvare

Încă 500 de soldați au fost dislocați sâmbătă în regiunea Valencia, după ce localnicii au criticat autoritățile locale pentru răspunsul întârziat lor la inundațiile catastrofale de acolo.

Actualizare 13:00 - Premierul Spaniei cere suplimentarea trupelor trimise în zonă cu încă 10.000. Numărului morților a ajuns la 211

Prim-ministrul Spaniei a ordonat ca încă 5.000 de militari și 5.000 de ofițeri de poliție și gărzi civile să fie trimiși în regiunea Valencia, în timp ce locuitorii critică autoritățile locale pentru răspunsul la inundațiile catastrofale de acolo, transmite BBC.

Numărul morților a crescut sâmbătă la 211 persoane, cele mai multe victime fiind în Valencia și în împrejurimi, a anunțat Pedro Sánchez. Bilanțul este de așteptat să crească în continuare.

Știrea inițială

Într-o discuție cu Europa Liberă, Valeriu Ciocan, stabilit de 15 ani la Valencia, a relatat că localnicii sunt nemulțumiți de reacția autorităților, că sunt de câteva zile izolați, fără apă, alimente și energie electrică și au cerut o implicare mai fermă a acestora.

Oamenii primesc ajutorul prietenilor din localitățile mai puțin afectate pentru scoaterea mâlului din case.

Paiporta, Valencia
Paiporta, Valencia

Peste 200 de persoane au murit, cele mai multe victime fiind în Valencia și în împrejurimi, dar se preconizează că numărul morților va crește și mai mult, scrie BBC.

Ploile abundente care au început luni au provocat inundații care au distrus poduri și au acoperit orașele cu noroi, tăind comunități și lăsându-le fără apă, hrană sau electricitate.

Mii de oameni au călătorit în zonele rurale pentru a ajuta la scoaterea nămolului din gospodării și de pe drumuri, dar vineri autoritățile au anunțat că traficul în regiune va fi restricționat în weekend pentru a asigura accesul lucrătorilor de urgență.

Avertizările meteo care rămân în vigoare în nord-estul și sudul Spaniei sunt valabile până duminică inclusiv, în timp ce o alta a fost emisă în Insulele Baleare pentru sâmbătă.

Aproximativ 1.700 de soldați sunt deja implicați în operațiunile de căutare și salvare în regiunea Valencia, deși speranța de mai a găsi supraviețuitori este în scădere la câteva zile de la tragedie.

O parte din atenție se concentrează pe pomparea apei din tunelurile subterane și din parcări, unde oamenii au fost prinși de șuvoaiele de apă.

Paco Polit, un jurnalist din Valencia, a declarat pentru BBC că soldații vor aduce cu ei mașini grele, buldozere, camioane și vor ajuta la îmbunătățirea vitezei și organizării eforturilor de salvare.

Autoritățile locale se confruntă cu critici cu privire la viteza de răspuns și pentru lipsa avertismentelor înainte de inundație.

Amparo Andres, care are de 40 de ani un magazin în Valencia, a declarat pentru BBC că la un moment dat apa din clădire i-a ajuns la gât și a crezut că va muri. „Cel puțin sunt în viață, dar am pierdut totul. Afacerea mea, casa mea", a spus ea.

„Iar guvernul nu face nimic. Doar tinerii din jur ne ajută".

Tinerii, ajută la scoaterea mâlului și a obiectelor distruse de inundații - Paiporta, Valencia
Tinerii, ajută la scoaterea mâlului și a obiectelor distruse de inundații - Paiporta, Valencia
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG