Linkuri accesibilitate

Speculă cu spirt și de ce măștile chirurgicale costă pe internet de 30 de ori prețul lor


Călători purtând măști de protecție
Călători purtând măști de protecție

UPDATE OLX suspendă comercializarea de produse în strânsă legătură cu virusul COVID-19

Măștile chirurgicale și alcoolul sanitar au dispărut din farmaciile din România, dar se regăsesc în anunțurile de mică publicitate și se vând online la prețuri prohibitive. Spirtul a ajuns să se vândă de 6 ori mai scump, în timp ce măștile de protecție costă de 30 de ori prețul real.

Astfel, dacă o sticlă de 500 de mililitri de alcool sanitar se vindea în magazine înainte de izbucnirea crizei coronavirusului cu un preț mediu de 5 lei, spirtul se vinde acum pe internet cu prețuri între între 12 și 30 de lei. La fel se întâmplă în cazul măștilor chirurgicale. Dacă înainte de criza provocată de COVID-19, o mască chirurgicală simplă costa 30 de bani, acum același produs costă între 6 și 9 lei bucata, adică de 20 sau chiar 30 de ori mai mult.

În acest moment, o sticlă de spirt medicinal de 0,5 l se vinde de către un magazin online cu 29,99 de lei. Acesta e cel mai mare preț afișat pentru acest tip de produs și vândut de către magazinele virtuale.

Sesizare din partea societății civile

Dacă firmele nu mai au stocuri de alcool medicinal, nu același lucru se poate spune despre persoanele fizice care au cumpărat cantități mari de spirt din supermarket-uri în ultimile săptămâni. Am căutat pe cele mai mari două site-uri de anunțuri de anunțuri de mică publicitate alcool sanitar și măști de protecție. Pe olx.ro, în secțiunea ”Căutare”, cuvântul ”spirt” se transformă automat în ”sport”, iar alcoolul medicinal nu. mai este de găsit, fiindcă o. organizație neguvernamentală a reclamat specula. Spirtul a dispărut, deci, de pe site, în schimb vânzarea de măști chirurgicale este încă tolerată de administratorii platformei online.

Astfel, măștile cu filtru se vând cu 100 de lei, comanda minimă fiind de 5 bucăți. Un utilizator din Iași vinde o cutie de 50 de măști chirurgicale simple cu 350 de lei, iar un alt speculant din același județ cere 90 de lei pe 10 măști simple.

În București, un utilizator al platformei anunță vânzarea unui set de 50 de măști chirurgicale cu 250 de lei, un altul cu 300 de lei, același preț fiind cerut și în Cluj pentru aceeași cantitate.

Spirt cu 25 de lei sticla

Pe publi24.ro, un alt site specializat în anunțuri de mică publicitate, 500 ml de alcool sanitar se vinde cu prețuri cuprinse între 12 și 25 de lei. Astfel, un vânzător din sectorul 3 din București oferă sticla de alcool sanitar cu 25 de lei, comanda minimă 4 bucăți, iar unul din sectorul 4 vinde sticla de spirt cu 12 lei, cu reducere de la 15.

Un alt vânzîtor din Râmnicu Vâlcea vinde 50 de măști chirurgicale cu 200 de lei și sticla de spirt cu 20 de lei.

Un anunț atipic a fost publicat de un utilizator din Bîrlad, Vaslui care oferă spre vânzare alcool sanitar la prețul de 4 lei sticla și oferta ”la 10 sticle cumparate primiti cadou un set de măști protectoare medicale”, însă la numărul de telefon afișat nu răspunde nimeni.

„Bișnițarii își fac de cap”

Duminică, organizația ”Corupția Ucide” a atras atenția asupra acestui fenomen, în cadrul unui mesaj transmis pe rețelele de socializare, mesaj intitulat „Oportunitate fără umanitate”:

În plină pandemie provocată de virusul COVID-19, în timp ce oamenii simpli, autoritățile și medicii fac eforturi considerabile pentru a salva vieți, iar întreg globul se solidarizează pentru a depăși criza prin care trecem, bișnițarii își fac de cap pe OLX România. Dezinfectanții, măștile și alcoolul medicinal dispar de pe rafturile magazinelor și din farmacii, dar se vând la prețuri exorbitante on-line, iar OLX, prin neasumarea unei măsuri, încurajează astfel de oportunități care dau dovadă de o lipsă crasă de solidaritate socială”, se arată în postarea organizației.

Semanatarii mai cer luarea unor măsuri urgente de stopare a speculei:

Considerăm că Guvernul României și ANAF ar trebui să instituie reguli stricte, controale și sancțiuni aspre pentru speculanții care revând aceste produse în scopul obținerii de profit nejustificat, și în special pentru persoanele fizice care fac asemenea operațiuni economice pentru a se îmbogăți peste noapte. (...) Totodată, facem apel către cetățeni să distribuie acest mesaj și să boicoteze astfel de practici lipsite de umanitate, cât și pe cei care le promovează!

“Pe fondul situaţiei globale generate de virusul COVID-19, OLX România decide interzicerea vânzării pe platforma a măştilor medicinale, gelurilor antibacteriene, alcoolului sanitar şi a mănuşilor chirurgicale, acţionând în interesul sănătăţii publice. Amploarea fără precedent a cererii pentru produsele de prevenţie şi protecţie a determinat OLX România să ia această decizie, încurajând astfel, în mod direct, vânzarea acestor produse doar în locurile specifice, într-un mod responsabil.

Echipele OLX sunt hotărâte să continue dezactivarea într-un timp foarte scurt a anunţurilor de acest tip şi să interzică apariţia şi difuzarea anunţurilor noi. Până în acest moment, peste 1.000 de anunţuri au fost dezactivate”, se arată în comunicatul companiei.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG