Linkuri accesibilitate

2024 – anul în care spitalele regionale au intrat în șantier, după decenii de promisiuni


În primăvara anului 2024 au început excavările la toate cele trei spitale regionale de urgență din România, de la Iași, Cluj și Craiova.
În primăvara anului 2024 au început excavările la toate cele trei spitale regionale de urgență din România, de la Iași, Cluj și Craiova.

După aproximativ 20 de ani de când au fost promise, cele trei spitale regionale de urgență din țară au intrat, în sfârșit, în șantier, în 2024. Au avut lucrări incipiente, iar lucrările de construcție propriu-zisă ar urma să înceapă în 2025, cu termen de finalizare în 2028.

Peste două miliarde de euro costă cele trei spitale regionale din Iași, Cluj și Craiova.

Fiecare dintre ele ar urma să ofere servicii medicale de cel mai înalt nivel, pentru peste 350.000 de pacienți anual, din trei regiuni istorice ale țării: Moldova, Trransilvania și Muntenia.

Vor avea peste 800 de paturi fiecare și vor reuni toate specialitățile medicale – inclusiv unități pentru mari arși – și ar trebui să rezolve una din principalele probleme ale sistemului medical românesc: „plimbarea” pacienților de la o unitate sanitară la alta.

Pe lângă dotările de ultimă generație, fiecare spital va avea și heliport.

Promise de diversele guvernări, indiferent de culoarea lor politică, încă din anii 2000, tărăgănate ani la rândul, inclusiv cu prețul ratării absorbției a câteva sute de milioane de euro din bani europeni, toate cele trei mari unități medicale au intrat în sfârșit în șantier în 2024.

Primele lucrări la viitorul spital regional din Iași au început în aprilie 2024.
Primele lucrări la viitorul spital regional din Iași au început în aprilie 2024.

În februarie 2024 au fost semnate contractele de finanțare din fonduri UE – care acoperă însă doar 224 milioane de euro din totalul investiției.

De asemenea au fost semnate toate contractele pentru primele pachete de lucrări – excavări, defrișare de vegetație, realizarea structurilor betonate din sol, dar și săpătura generală – și cele pentru dirigenția de șantier (pe toată durata investițiilor).

Licitațiile s-au lovit de contestații – unele admise, altele respinse – care au încetinit deja graficul inițial.

Totuși, în aprilie 2024, la Iași și Craiova, dar mai ales la Cluj, au fost excavate primele cupe de pământ și au fost deschise șantierele efective.

„Până în februarie aceste prime pachete de lucrări ar trebui să fie gata complet la toate trei spitalele”, spune pentru Europa Liberă, Cornel Botoroagă, șef serviciu în Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS). Agenția din subordinea Ministerului Sănătății (MS) coordonează toate cele trei investiții.

După încheierea primelor lucrări, în 2025 ar urma să înceapă, pe rând, lucrările pentru construirea efectivă a celor trei spitale.

Licitațiile pentru lucrările principale, adică pentru construcția propriu-zisă a imobilelor, dar și instalarea echipamentelor de funcționare și a dotărilor medicale „grele”, au fost lansate și ele în 2024.

Valoarea estimată a contractelor este între 360 milioane de euro, fără TVA, (Iași) și peste 400 de milioane de euro (Craiova și Cluj).

Atât la Iași, cât și la Craiova, licitațiile au fost câștigate de o asociere de companii românești, între care Erbașu, Con-A și Concelex. Contractele nu au fost încă semnate.

La Cluj, nouă companii luptă pentru adjudecarea contractului, un câștigător urmând să fie anunțat până în primăvara lui 2025.

La viitorul spital regional din Cluj lucrările au început în luna mai 2024.
La viitorul spital regional din Cluj lucrările au început în luna mai 2024.

Și aici, la fel ca la Iași și Craiova, construcția spitalului va începe în cursul anului, spun reprezentanții ANDIS.

Până în 2028 cele mai moderne trei spitale din România ar trebui să fie ridicate, dotate și să devină funcționale.

„Ce s-a realizat cu spitalele regionale e fără precedent după 25 de ani de stagnare”, spunea la începutul anului 2024 ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru Europa Liberă.

Cel mai scump va fi spitalul din Craiova, peste 740 de milioane de euro. Cel din Iași va costa 674 milioane de euro, iar cel din Cluj 652 milioane de euro.

Vestigii preistorice la Iași, pânză freatică ridicată la Cluj

Antreprenorii lucrărilor incipiente de construcții de la spitalele regionale s-au confruntat deja cu primele provocări, pe toate cele trei șantiere.

Contractele, începute în prima jumătate a lui 2024, au durată de 16 luni, din care între 4-8 luni termen de execuție și restul perioadei pentru mentenanță. Valoarea lor este de 5,2 milioane de euro la Iași, 9 milioane de euro la Craiova și 10 milioane de euro la Cluj.

La Iași, în luna noiembrie au fost descoperite vestigii arheologice impresionante, cu o vechime preistorică, de aproximativ 3.500 de ani î.Hr.

Pe lângă obiectele ceramice, atribuite unei culturi care face legătura între perioada târzie a faimoasei culturii Cucuteni și epoca Bronzului, au fost descoperite și monumente funerare, cu rămășițele a 14 indivizi.

La Iași au fost descoperite vestigii cu peste 5.000 de ani vechime, inclusiv gropi funerare foarte vechi.
La Iași au fost descoperite vestigii cu peste 5.000 de ani vechime, inclusiv gropi funerare foarte vechi.

„Am primit avizul pentru descărcarea arheologică de la Ministerul Culturii, unde urmează să fie finalizate toate procedurile specifice”, spune Cornel Botoroagă, pentru Europa Liberă.

Lucrările incipiente de la spitalul din Cluj s-au lovit de o provocare specială, legată de aplicarea unor soluții tehnice speciale din cauza pânzei freatice ridicate.

„A trebuit să facem un contur etanș de pereți mulați, de aproximativ 1,2 km, la 16 metri adâncime și în interiorul lor să realizăm săpătura”, spune Cornel Botoroagă, care la spitalul regional din Cluj este și manager de proiect.

Aici, responsabilă de lucrările incipiente este compania Ubitech, pentru peste 10 milioane de euro.

Spitalul regional din Cluj ar trebui să trateze anual aproximativ 360.000 de pacienți. Clădirea va avea șapte niveluri, din care șase deasupra solului.
Spitalul regional din Cluj ar trebui să trateze anual aproximativ 360.000 de pacienți. Clădirea va avea șapte niveluri, din care șase deasupra solului.

La Iași și în special la Craiova au fost probleme legate relocarea unor rețele de utilități.

„La Craiova am avut o linie electrică subterană, dar am mai găsit și alte rețele de care nu se știa aparent, când au fost emise avizele”, explică reprezentantul ANDIS.

De asemenea, la toate trei spitalele au fost atribuite lucrările de dirigenție de șantier care se vor întinde pe tot parcursul proiectelor, adică până în 2028. Valoarea lor variază între aproximativ 5 milioane de euro la Cluj și Craiova și peste 8 milioane de euro la Iași.

La Cluj și la Iași licitațiile pentru dirigenția de șantier au fost contestate. La Cluj „contestația a fost respinsă, dar ne-a întârziat (cu câteva luni, n.r.)”, spune Cornel Botoroagă. la Iași contestația a fost admisă și contractul atribuit ofertantului clasat inițial pe locul doi la licitație.

Urmează lucrările principale, în valoare de sute de milioane de euro

În paralel cu licitațiile pentru primele pachete de lucrări și dirigenția de șantier, ANDIS a scos la licitație în 2024 pachetele principale de execuția a lucrărilor – construcțiile propriu-zise, plus dotări de bază – pentru toate cele trei spitale.

Valoarea estimată a contractelor este între peste 360 de milioane de euro și peste 400 de milioane de euro, pentru fiecare din cele trei spitale.

Deocamdată, doar la licitația de la Iași a fost anunțat un câștigător, asocierea de companii românești formată din Bog'Art (lider e asociere) – Erbașu-Con-A-Concelex și Conest SA.

Asocierea contestase inițial un criteriul de evaluare legat de experiența în contracte cu valoare mare, inclusiv în construcția de spitale, care ar fi discriminat companiile românești, după cum a relatat Ziarul de Iași la acea vreme.

La scurt timp, ANDIS a modificat criteriul respectiv, după cum a notat Agenda Construcțiilor.

Valoarea ofertei câștigătoare a fost de aproape 360 de milioane de euro, fără TVA (1,78 miliarde de lei), puțin sub valoarea estimată inițial de ANDIS. Șase oferte au fost depuse în total la licitație.

Termenul de realizare este de 44 de luni, adică 3 ani și 8 luni.

Spitalul regional din Iași ar urma să asigure anual peste 47.000 de internări continuee și să trateze 100.000 de pacienți în regim de urgență și aproape 260.000 de pacienți în ambulator.
Spitalul regional din Iași ar urma să asigure anual peste 47.000 de internări continuee și să trateze 100.000 de pacienți în regim de urgență și aproape 260.000 de pacienți în ambulator.

Aceeași asociere din România a câștigat și contractul pentru spitalul din Craiova, cu o ofertă de 386 milioane de euro (1,87 miliarde de lei). Valoarea maximă estimată inițial de către autoritatea contractantă era de 417 milioane de euro (2,08 miliarde de lei).

Liderul asocierii câștigătoare a fost de această dată Erbașu, în cursă mai fiind înscriși alți doi competitori. Durata de realizare a lucrărilor este 40 de luni.

Și la Iași, și la Craiova contractele ar urma să fie semnate până în februarie 2025, dacă nu vor exista contestații.

Consorțiul de companii românești amintit – având ca lider Con-A de această dată – este în competiția pentru contractul de lucrări principale și la spitalul din Cluj.

Concurența pentru contractul cu valoare maximă estimată de 403 milioane de euro și durată de 40 de luni este una acerbă: nouă oferte au fost depuse, cele mai multe de către companii din Turcia. În cursă mai sunt și o altă asociere de companii din România, respectiv cel condus de filiala română a concernului maghiar Kesz.

Termenul de depunere a ofertelor a fost decembrie 2024, iar cel al desemnării câștigătorului este martie 2025. Cel mai probabil va fi prelungit cu 30 de zile, conform legii, având în vedere numărul mare de oferte.

„Având în vedere că sunt nouă ofertanți, vor fi probabil și contestații, ceea ce înseamnă alte aproximativ două luni (cel puțin, n.r.) în plus. Tot sperăm că cel târziu în a doua parte a anului vor începe și lucrările”, spune Cornel Botoroagă.

Toate contestațiile și întârzierile de până acum nu au afectat termenul de finalizare al celor trei spitale, care rămâne jumătatea anului 2028, adaugă el.

Spitalul regional din Craiova va avea peste 37.000 de metri pătrați, peste 800 de paturi și aproape 1.000 de locuri de parcare.
Spitalul regional din Craiova va avea peste 37.000 de metri pătrați, peste 800 de paturi și aproape 1.000 de locuri de parcare.

„Acesta a fost avantajul împărțirii în două pachete de lucrări, am câștigat practic opt luni-un an (prin lucrările incipiente realizate deja, n.r.)”, explică Botoroagă.

El spune că în total a fost gândit un set de șase licitații pentru fiecare spital:

  • pachetul de lucrări (incipiente) – în curs de finalizare;
  • pachetul 2 de lucrări principale – construcțiile efective, echipamentele de funcționare a clădirilor și echipamentele medicale structurale / „grele”;
  • echipamentele și aparaturile medicale pentru uzul medical specific;
  • mobilier, birotică;
  • sistemul IT;
  • dotarea laboratoarelor.
Viitoarele spitale regionale ar urma să dispună de cele mai moderne dotări medicale și să poată oferi în aceeași unitate tratamente care necesită implicarea medicilor din mai multe specialități.
Viitoarele spitale regionale ar urma să dispună de cele mai moderne dotări medicale și să poată oferi în aceeași unitate tratamente care necesită implicarea medicilor din mai multe specialități.

Reprezentantul ANDIS spune că unele licitații pot fi derulate în paralel cu construcția efectivă a spitalelor.

„Vom mai face consultări cu medicii pentru a face update-urile necesare, având în vedere că proiectele tehnice sunt realizate în 2022, dar vor intra în funcțiune în 2028-2029, să ne asigurăm că sunt cu specificații cât mai apropiate de cele din momentul începerii utilizării”, conchide el.

Din ce bani vor fi finanțate spitalele regionale

Valoarea totală a celor trei spitale regionale de urgență este de peste 2 miliarde de euro, valoare actualizată în 2023, mult peste cea vehiculată în momentul primelor promisiuni legate de aceste unități.

Cele trei spitale regionale de urgență sunt finanțate prin Programul Operațional Sănătate (POS) 2021-2027. Valoarea totală a bugetului din program este de 1,25 miliarde de euro, împărțită egal între toate cele trei spitale. Fondurile europene nerambursabile sunt de „doar” 224 milioane de euro. Mai puțin de 20% din total.

Europa Liberă a relatat pe larg pe această temă în octombrie 2023.

Restul finanțării din program, adică peste 1 miliard de euro vor fi asigurați de statul român, prin împrumuturi contractate pentru asigurarea co-finanțării din POS, spune reprezentantul ANDIS.

Diferența până la 2,06 miliarde de euro va fi asigurată prin credite contractate deja de statul român de la Banca Europeană de Investiții, pentru fiecare spital. Suma totală pentru toate cele trei spitale ajunge la aproape 920 milioane de euro.

De precizat că spitalele regionale au mai avut alocate o sumă totală de 141 de milioane de euro (47 mil. euro pentru fiecare spital) prin vechiul Program Operațional cu fonduri europene, 2014-2020.

Banii cheltuiți au fost mult mai puțini, ei acoperind proiectarea spitalelor în valoare totală de 23 de milioane de euro. Europa Liberă a scris în 2023 că autoritățile sanitare doreau și finanțarea primelor pachete de lucrări, respectiv a contractelor de dirigenție de șantier.

Fondurile ar fi trebuit însă cheltuite până la finalul de 2023, dar contractele respective au fost semnate abia în 2024.

Fostul comisar european Corina Crețu a atras atenția de altfel că România a ratat atragerea unor sume mult mai consistente din bani europeni, care ar fi urcat spre un miliard de euro. Oficiali din MS / ANDIS au transmis în trecut Europei Libere că spitalele regionale nu ar fi avut alocată niciodată o asemenea sumă din parte Comisiei de la Bruxelles.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG