Linkuri accesibilitate

Video | Preotul care a reușit să ridice un spital social. Povestea Veronicăi – clinica făcută special pentru mamele și copiii săraci


Preotul Dan Damaschin arată CT-ul cu care a fost deja dotat Spitalul „Veronica” din Iași.
Preotul Dan Damaschin arată CT-ul cu care a fost deja dotat Spitalul „Veronica” din Iași.

Un spital destinat mamelor și copiilor nevoiași din Moldova va fi inaugurat de Ziua Mamei, pe 8 Martie, la Iași. Clinica „Veronica” este făcută exclusiv din donații și sponsorizări și va costa la final peste 4,5 milioane de euro.

Dintre miile de mame pe care preotul Dan Damaschin le-a ajutat de-a lungul anilor, Veronica Popa l-a impresionat cel mai mult.

Mamă a cinci copii, femeia s-a prăpădit acum trei ani, pe 26 februarie 2021, din cauza cancerului, pentru că nu a putut fi tratată în spitalele de stat din România.

Veronica a fost o femeie săracă care a trăit toată viața fără acte de identitate. Când s-a îmbolnăvit și a fost dusă de preot la spital, i s-a spus spus că este pe moarte, însă că nu poate primi tratament împotriva cancerului.

Nu avea asigurare medicală. Până ce a reușit preotul să rezolve cu actele, astfel încât să poată fi tratată, Veronica s-a dus.

La Iași, printre căminele studențești din campusul „Tudor Vladimirescu”, o clădire nou-nouță vopsită în alb și portocaliu îi poartă astăzi numele.

Clinica „Veronica” este primul spital social din România.

Construit din donații și sponsorizări, spitalul este gândit ca loc de salvare pentru toate mamele și copiii săraci din Iași și nu numai – pentru cei care nu-și permit să se trateze atunci când se îmbolnăvesc sau care nici nu se gândesc să-și facă niște analize de rutină pentru a preîntâmpina boala.

Va fi spitalul nevoiașilor, a celor fără asigurare medicală de sănătate.

Patru etaje și zeci de cabinete

La Clinica „Veronica” din Iași se fac ultimele pregătiri pentru marea inaugurare de pe 8 martie.

Cele mai scumpe echipamente, un CT (computer tomograf) și un RMN (rezonanță magnetică) au fost montate deja la parter și sunt gata să fie folosite.

Clădirea are aproape 1.300 de metri pătrați și a fost ridicată pe amplasamentul unui vechi hotel.

Cele patru etaje sunt gândite în așa fel încât activitatea medicală să se poată desfășura cât mai ușor.

La parter vor fi punctul de recoltare a analizelor, o farmacie, RMN-ul și CT-ul, la etajul I – cardiologia și ginecologia, la IV – pediatria, iar la II și III – cabinete pentru diverse specialități, de la medicină de familie, medicină internă, diabet, la nefrologie, ginecologie, dermatologie etc.

În total, sunt 42 de încăperi cu folosință medicală – cabinete sau saloane pentru internarea bolnavilor.

Nu toate sunt dotate încă precum cele de stomatologie.

„Avem mai multe cabinete de stomatologie, deoarece în România avem o adresabilitate extraordinar de mare pe partea stomatologică, cu atât mai mult cu cât ne dorim să ajutăm copii și mame defavorizate”, ne spune Adnana Sandu, asistent manager al proiectului.

Un muncitor lucrează la amenajarea unuia dintre cabinetele Spitalului „Veronica” din Iași.
Un muncitor lucrează la amenajarea unuia dintre cabinetele Spitalului „Veronica” din Iași.

Fiecare cabinet costă, în medie, 30.000 de euro, spune preotul Dan Damaschin.

Cele mai scumpe au fost până acum CT-ul și RMN-ul - peste 1,3 milioane de euro.

180.000 de euro a costat doar instalația electrică de putere mare.

Investiția totală de până acum este de peste 3 milioane de euro, însă Damaschin spune că ar mai fi nevoie de cel puțin încă 1,3 milioane pentru ca toate cabinetele să fie dotate complet.

RMN-ul cu care este dotat Spitalul „Veronica” din Iași.
RMN-ul cu care este dotat Spitalul „Veronica” din Iași.

Damaschin spune că, în primă fază, vor fi angajate în jur de 20 de cadre medicale. Unul sau doi medici stomatologi, unul sau doi medici de familie, un pediatru, un cardiolog, un medic ginecolog și specialiști pentru diabet, ORL, oftalmologie. Salariile lor vor asigurate din fondurile asociației conduse de preot. Adică, tot din donații.

Echipă va fi cel puțin dublată, crede părintele Damaschin.

În plus, sunt medici care au spus că vor face voluntariat: doctori români din străinătate sau din alte orașe, care vor face telemedicină. Alții vor veni part-time, gratuit, de la spitalele la care lucrează la Iași sau în apropiere. Vor fi și cinci asistente medicale care vor face voluntariat.

„Sunt zeci de medici care vor să vină să ofere, din timpul lor, câteva ceasuri pe lună, pentru copiii sărmani. Este mai simplu decât să îi duc eu pe medici la țară, la copiii bolnavi”, spune preotul.

De ce?

Moartea Veronicăi Popa a inspirat proiectul, spune preotul Dan Damaschin, însă ideea de a construi și ține în viață un spital pentru cei săraci nu e nouă.

Preotul misionar a ajutat în ultimii ani mii de mame și copii din județul Iași și nu numai. Le-a dat de mâncare, le-a cumpărat haine, le-a găsit locuri de muncă, le-a cumpărat vaci pentru lapte, mașini de spălat, cărți pentru cei care mergeau la școală, le-a plătit facturilor celor care nu se mai ajungeau cu banii de la o lună la alta.

A dus chiar și la mare, pentru prima dată în viața lor, mii de copii din județul Iași.

Pentru femeile bătute de parteneri a ridicat un centru în care se pot adăposti și primi consiliere psihologică. Pentru elevii foarte buni la învățătură din familii sărace, a cumpărat o clădire în care pot sta pentru a merge la școală în Iași.

Și câte și mai câte.

În multe dintre aceste cazuri, preotul a observat că mulți dintre cei care îi cereau ajutorul – mai ales mamele cu mulți copii – au probleme de sănătate pe care nu le tratează.

„Omul sărac se îmbolnăvește mai repede decât cel care are un confort. Știm asta, dar poate trebuie să ne aducem aminte. Atunci când oamenii vin la noi după mâncare, după cele trebuincioase, după facturi, obligatoriu apar și problemele medicale pe listă. Din păcate, cu cât ne străduim noi să facem față acestor provocări, cu atât mai multe solicitări. Sunt situații în care am pierdut efectiv lupta cu bolile mamelor și ale copiilor. Sunt multe mame care au murit nu pentru că nu au vrut [să trăiască], ci pentru că nu au avut”, spune preotul Dan Damaschin.

Una dintre femeile de care asociația preotului o îngrijește, Geanina Munteanu, confirmă. Are 35 de ani și spune că nu a mai fost la medic de când era copil.

Nu se simte foarte bine și știe că ar putea fi bolnavă, dar spune că nu a avut niciodată bani să își facă analize.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG