Linkuri accesibilitate

Președintele Comitetului Olimpic: Prezența sportivilor ruși în competiții funcționează, o vedem în diverse sporturi


Președintele Comitetului Olimpic Intermațional, Thomas Bach, spune că participarea sportivilor din Rusia și Belarus în competiții este funcțională. Imagine din timpul unei vizite a sale la Kiev, în 2022.
Președintele Comitetului Olimpic Intermațional, Thomas Bach, spune că participarea sportivilor din Rusia și Belarus în competiții este funcțională. Imagine din timpul unei vizite a sale la Kiev, în 2022.

Participarea sportivilor din Rusia și Belarus în competiții internaționale, ca sportivi neutri, „funcționează”, fără a fi existat până acum incidente, a spus marți președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach.

Declarația vine după ce aproximativ 300 de scrimeri s-au adresat președintelui CIO solicitând ca participarea sportivilor din cele două țări la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris să fie interzisă.

Chiar dacă aceștia ar participa ca sportivi neutri, adică fără să le fie menționată oficial apartenența la țara de origine.

Declarația președintelui CIO confirmă demersurile organizației de a permite sportivilor din Rusia și Belarus participarea la calificările pentru Jocurile Olimpice 2024 dar și la competiția propriu-zisă, notează Reuters.

CIO a sancționat sportivii din Rusia și Belarus după invazia rusească din februarie 2022 dar este dornică să vadă sportivii revenind în toate sporturile, astfel încât să poată participa la calificările pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, scrie agenția de presă.

Începând din acest an sportivilor din cele două țări le este permis să participe la competițiile care permit calificarea olimpică, prin intermediul calificărilor din Asia, lăsând la latitudinea federațiilor organizarea.

Decizia CIO a întâmpinat și opoziție, Ucraina amenințând cu boicotul, dacă sportivilor le va fi permisă participarea, fie și sub drapel neutru, la Jocurile Olimpice.

Thomas Bach spune însă că exemplul altor sporturi demonstrează că includerea lor în competiții poate funcționa și nu a provocat incidente.

„Participarea sportivilor cu pașapoarte din Rusia și Belarus în competiții internaționale funcționează. Vedem asta zilnic în unele sporturi, cel mai evident în tenis, dar de asemenea în ciclism și în unele competiții de tenis de masă”, a spus Tomas Bach în ședința comitetului executiv a CIO de la Lausanne, transmite Reuters.

„Vedem asta în hocheiul pe gheață, handbal, în fotbal și în alte campionate din SUA dar și din Europa, dar și pe alte continente. În niciuna dintre aceste competiții nu au existat incidente de securitate”.

Participarea sportivilor din Rusia și Belarus în competiții, inclusiv în tenis a stârnit însă și reacții de contestare.

Cât privește Jocurile Olimpice, pe lângă scrisoarea celor 300 de scrimei, un grup al atleților de elită din Germania, din grupul Athleten Deutschland, au transmis de asemenea CIO că „atât timp cât războiul de agresiune continuă, considerăm că o excludere completă a Rusiei și Belarusului (din competiții, la nivel de federații, oficiali, dar și sportivi, n.r.) este imperativă”.

Consiliul Mondial de Atletism a anunțat recent că își menține poziția cu privire la a interzice participarea sportivilor din Rusia și Belarus la jocurile olimpice câtă vreme războiul declanșat de Rusia continuă.

Thomas Bach spune că politica nu trebuie să fie parte a competițiilor sportive, iar sportivii nu trebuie pedepsiți pentru pașapoartele lor.

„Nu vom reuși să oferim o soluție care să mulțumească pe toată lumea. Cu asta s-ar putea să trebuiască să trăim”, a conchis el, conform agenției Reuters.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG