Analiza UEFA vine în urma unei scrisori trimise de peste 100 de europarlamentari, care au reclamat încălcări ale drepturilor omului în Belarus, dar și pentru că regimul de la Minsk „a facilitat accesul Rusiei în Ucraina”.
Decizia UEFA ar putea fi luată la următorul Comitet Executiv al forului fotbalistic european, programat pe 4 aprilie, conform unui răspuns al lui Aleksander Čeferin, președintele forului european de fotbal.
În scrisoarea trimisă europarlamentarilor, văzută de Europa Liberă, UEFA „condamnă actuala agresiune militară rusă împotriva Ucrainei” și spune că „monitorizează îndeaproape evoluțiile îngrijorătoare” din Belarus.
„Împărtășim îngrijorarea puternică a comunităților internaționale față de evoluțiile legate de Belarus și de războiul de agresiune împotriva Ucrainei”, mai spune UEFA, făcând apel la „acțiuni în conformitate cu un proces adecvat și în cadrul adecvat”.
Răspunsul UEFA vine după ce peste 100 de europarlamentari i-au trimis o scrisoare în care îi cer să-și reconsidere decizia din 3 martie 2023 și să excludă echipa națională de fotbal a Belarusului din preliminariile EURO 2024, nu doar pe cea a Rusiei.
Deținuți nevinovați expuși la tortură și la abuzuri
Scrisoarea, adresată președintelui UEFA, Aleksander Čeferin, a fost inițiată de eurodeputatul creștin-democrat polonez Tomasz Frankowski, fost jucător profesionist de fotbal.
Apelul eurodeputaților a venit după ce, în data de 3 martie, Comitetul Executiv al UEFA a decis să sancționeze echipele naționale și de club din Belarus, deoarece regimul lui Aleksandr Lukșenko „a facilitat accesul Rusiei în Ucraina”.
„Toate cluburile și echipele naționale din Belarus care concurează în competițiile UEFA vor fi obligate să joace meciurile de acasă pe teren neutru. În plus, niciun spectator nu va participa la meciurile în care echipele din Belarus sunt gazde”, este hotărârea UEFA.
Însă o astfel de măsură nu este suficientă, consideră aleșii de la Bruxelles, deoarece acestea „nu reflectă ceea ce fac autoritățile belaruse în ceea ce privește drepturile omului și alte valori UEFA”.
„Peste 40.000 de locuitori din Belarus au fost reținuți sau încarcerați din 2020, printre care mulți fotbaliști. Aproape 1.500 de persoane din Belarus au fost recunoscute ca prizonieri politici și riscă pedepse de până la 20 de ani de închisoare”, este o parte din textul scrisorii.
Unul dintre cazurile prezentate este cel al lui Olega Fomin, un antrenor de fotbal în vârstă de 48 de ani, care „a petrecut doi ani și jumătate în închisoare pe baza unor acuzații inventate”.
Mai sunt amintiți Ales Bialiațki, apărător al drepturilor omului și laureat al Premiului Nobel, condamnat zilele trecute la 10 ani de închisoare, și Svetlana Țihanovskaya, lidera opoziției aflată în exil, condamnată în lipsă la 15 ani de închisoare.
Ambii au fost condamnați pentru „înaltă trădare” și pentru că s-ar face vinovați de finanțarea protestelor opoziției.
Făcând referire la cei care se află în închisori, cei peste 100 de europarlamentari mai spun că aceștia sunt „nevinovați” și „expuși la tortură și la abuzuri, cu încălcarea clară a drepturilor și libertăților lor”.
„O mare parte a societății belaruse trăiește acum în frică, intimidată și terorizată de faptul că până și cel mai mic semn de a nu susține regimul Lukașenko ar putea duce la pierderea carierei sau a libertății lor. Aceasta include atleții și sportivii belaruși. Prin urmare, este clar pentru noi că fotbaliștii care sunt încă în echipa de fotbal din Belarus susțin regimul Lukașenko”, se mai arată în scrisoare.
„Belarus participă activ la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Observatorii independenți raportează atacuri cu rachete și atacuri asupra Ucrainei de către avioane de război de pe teritoriul belarus. Cum pot toate aceste fapte să fie aliniate cu valorile UEFA și cu meciurile UEFA, care ar trebui să fie emblematice pentru pacea și cooperarea întruchipate în familia fotbalului?”, mai întreabă europarlamentarii.
Scrisoarea mai arată că participarea echipei naționale a Belarusului la Campionatul UEFA va fi folosit ulterior de Lukașenko și de echipa sa de propagandă pentru a demonstra că este bine primit în comunitatea internațională.
„Acest lucru ar fi o ofensă adusă victimelor agresiunii rusești din Ucraina și tuturor belarușilor care au fost forțați să fugă din patria lor, precum și celor care au rămas în Belarus și care acum trebuie să trăiască în frică și teroare”, mai spune textul scrisorii.
Europarlamentar român: Tiranii se legitimează inclusiv prin evenimentele sportive
Vlad Gheorghe este singurul europarlamentar român care se află pe lista celor care semnează scrisoarea privind interzicerea Belarusului.
El a explicat pentru Europa Liberă că „toată lumea liberă, civilizată trebuie să fie unită împotriva unor tirani care atacă un popor.”
„Acum este Ucraina, mâine poate să fie alt popor. Și tocmai de aceea nu trebuie să-i lăsăm să se legitimeze, pentru că ei, ca tirani, se legitimează inclusiv prin evenimentele sportive”, spune Vlad Gheorghe, pentru Europa Liberă.
„Știm cu toții ce face Lukașenko în Belarus și cum îl ajută (pe Vladimir Putin, n.red.), pentru că atacurile asupra Ucrainei se desfășoară inclusiv de pe teritoriul Belarusului. Lucrurile astea nu pot fi trecute cu vederea de nicio țară civilizată. Vorbim de fair-play. O valoare ca aceasta nu este compatibilă cu niște oameni care pur și simplu vor să omoare alți oameni pentru că parte dintr-un alt popor”, argumentează el.
Eurodeputatul speră ca UEFA să arate că are un comportament orientat către drepturile omului și să-și reconsidere poziția cu privire la Belarus.
„Mi-ar plăcea ca de data asta UEFA să-mi arate că greșesc, să dea un exemplu că nu sunt orientați către profit și că sunt orientați către valuri umane. Cred că sportul nostru european e un exemplu perfect pentru modul în care noi trăim”, mai spune Vlad Gheorghe.
Ce pot face instituțiile europene?
Instituțiile europene nu pot forța UEFA să ia o decizie, însă pot interveni din punct de vedere legal în cazul în care echipele de fotbal din Belarus beneficiază de pe urma oligarhilor sancționați de UE, mai spune europarlamentarul Vlad Gheorghe.
„În acel moment devine o problemă juridică, o problemă legală. Asta este, în opinia mea, singurul aspect legal în care instituțiile europene ar putea interveni cu măsuri juridice”, subliniază el.
Până la apariția unor astfel de cazuri, instituțiile pot lua însă măsuri cu caracter politic și social. Mai mult europarlamentarul face distincția între astfel de măsuri și meciurile de fotbal în sine, care nu ar trebui să fie afectate de ce se întâmplă în afara terenului.
„Tot ce trebuie să rezolvăm în afara terenului de sport trebuie să o facem cât mai repede, dar odată ce avem o competiție avem un singur mesaj: Hai România!”, spune el.
Belarus, adversara României în preliminariile EURO 2024
România se află alături de Belarus în grupa I a preliminariilor, împreună cu reprezentantivele din Elveția, Israel, Andora și Kosovo.
De altfel, naționala României va juca marți, la București, cu echipa Belarusului. Meciul este programat să înceapă la 21:45 pe Arena Națională.
Federația Română de Fotbal, în calitate de membru afiliat al UEFA, spune în statutul său că se angajează să respecte deciziile forului fotbalistic european.
Un exemplu în acest sens îl reprezintă chiar o altă adversară a României din grupa I, Kosovo, membră a UEFA începând din 2016.
Naționala României va evolua împotriva reprezentativei de la Priștina, deși guvernul român nu recunoaște independența acestui stat.