Linkuri accesibilitate

Cultul online al lui Piedone. Cum a ajuns primarul condamnat de la Sectorul 5 să aibă sute de mii de fani pe Facebook


Fostul primar al sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, beneficiază de sprijin în mediul online, chiar dacă a fost condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv. Montaj foto.
Fostul primar al sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, beneficiază de sprijin în mediul online, chiar dacă a fost condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv. Montaj foto.

Cu o zi înainte să-și afle sentința, Cristian Popescu Piedone, până de curând primar al sectorului 5 din București, era în inspecție, pe teren. Însoțit de o echipă de filmare, cum era de obicei, verifica lucrările de reamenajare ale unei parcări. 

„Iei periuța de dinți și speli, tăticule. Uită-te și tu. Ce-a făcut, bă, muncitorul ăsta al tău? Nu râd curcile de noi?”, îi spunea acesta responsabilului cu supervizarea lucrărilor, în timp ce privea spre asfaltul pătat cu vopsea albă.

„Luni dimineață o să vă fac o vizită, dacă voi fi”, i-a comunicat acesta altui supraveghetor.

La câțiva pași distanță, după ce observă o mașină veche, ordonă, printr-o stație radio, să fie ridicată. Restul videoclipului de 10 minute conține scene în care fostul edil dă indicații muncitorilor, vorbește și se pozează cu locuitorii sectorului.

Postarea a fost văzută de 1,4 milioane de persoane, a strâns 57.000 de reacții și peste 3.000 de distribuiri. În comentarii, susținătorii lui Cristian Popescu Piedone își arată aprecierea și îi aduc laude, propunându-i să candideze la funcția de primar general al Capitalei sau chiar la cea de președinte al țării.

La mai puțin de 24 de ore distanță, Cristian Popescu Piedone avea să fie condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv.

Iar admiratorii acestuia, prezenți nu doar pe pagina sa de Facebook, ci și pe grupurile private, au primit cu șoc vestea condamnării. După un proces finalizat la peste șase ani de la tragedia din clubul Colectiv, Piedone a primit o pedeapsă definivită redusă față de condamnarea din primă instanță.

Esti din Sectorul 5

Într-o zi obișnuită, pe grupul de Facebook „Esti din Sectorul 5”, erau publicate anunțuri de interes general, cum ar fi informații din trafic sau pierderea unor obiecte; de asemenea, cetățenii puteau să-și spună aici ofurile.

Grupul a fost creat în mai 2020 și a strâns în doi ani 54.200 de membri.

Un grup de Facebook cu peste 50.000 de utilizatori. Cei mai mulți dintre aceștia laudă activitatea primarului Cristian Popescu Piedone.
Un grup de Facebook cu peste 50.000 de utilizatori. Cei mai mulți dintre aceștia laudă activitatea primarului Cristian Popescu Piedone.

În cazul în care mormane de gunoi se strângeau în fața blocului, gropi se formau în asfalt, ori fațada unei clădiri necesita lucrări de reabilitare, „Esti din Sectorul 5” era spațiul online în care locuitorii puteau să-și exprime dorințele sau nemulțumirile.

Pe lângă constatările locuitorilor, pe grup erau distribuite zilnic și postările lui Cristian Popescu Piedone. De cele mai multe ori chiar de către administratorii grupului: Sorin Ionuț Corbu, Felix Costin și Alexandru Rădulescu.

Din 12 mai, ziua verdictului instanței, au apărut peste o sută de texte, fotografii și clipuri video prin care locuitorii Sectorului 5 își arătau solidaritatea cu fostul primar. În top se aflau postările lui Sorin Ionuț Corbu, despre care, în 2021, Libertatea scria că ar lucra ca polițist local în cadrul primăriei de sector. Pe site-ul primăriei, la capitolul declarații de avere din 2021, figurează, de altfel, un angajat al Poliției Locale care are acest nume.

Conform declarației de avere a lui Sorin Corbu, acesta îi datorează 25.000 de euro anui anume Felix Costin Bădina, nume similar cu cel al unui alt administrator al grupului de Facebook „Esti din Sectorul 5”.

Persoana care deține profilul de Facebook „Felix Costin” se recomandă a fi „expert în comunicare” și administrează alte două grupuri de sector, dar și o pagină de susținere a lui Cristian Popescu Piedone.

Un articol publicat de Libertatea în 2021 arată că a treia persoană, Alexandru Rădulescu, ar fi tot Sorin Ionuț Corbu.

Europa Liberă a încercat să-i contacteze pe cei trei, însă niciunul nu a răspuns solicitărilor.

Tragedie în trei acte: arestarea, protestul și candidatura fiului

Sorin Ionuț Corbu a dat startul postărilor despre arestarea lui Piedone. „Când un membru al familiei tale este luat cu forța și băgat la închisoare durerea este mare! Dar și mai mare este durerea atunci când acel om este NEVINOVAT! […] Pentru că deși este nevinovat, a acceptat cu bărbăție încercarea urâtă la care este supus!”, scria acesta.

Ceilalți membri ai grupului i-au urmat exemplul. Simpatizanți din toată țara, nu doar locuitori ai Sectorului 5, au susținut că fostul edil nu ar fi vinovat.

  • „Nu găsim noi primar cum am avut un an jumătate. Păcat de el. Om bun. Nevinovat!”;
  • „Un primar capabil de sectorul 5 am avut și noi și am rămas fără el. Păcat”;
  • „Piedone este nevinovat, n-a făcut nimic”;

În urmă cu trei zile, la scurt timp după ce Popescu Piedone a fost dus la Penitenciarul Rahova, pe același grup de Facebook, au început să apară postări care îi îndemnau pe simpatizanții primarului să meargă în fața penitenciarului pentru a-l susține pe edil.

Manifestație în fața Penitenciarului Rahova, pentru susținerea lui Cristian Popescu Piedone
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00

„Având în vedere numeroasele propuneri venite din partea locuitorilor Sectorului 5 de a ieși în stradă pentru a-l susține pe primarul nostru, Cristian Popescu Piedone, vă așteptăm duminică, 15 mai, ora 16:00, în fața penitenciarului Rahova, pentru a-i arăta acestuia că suntem alături de el, chiar și în momente de cumpănă! Noi știm că PIEDONE este NEVINOVAT și că a fost condamnat pe nedrept!”.

Postarea a adunat circa 1.700 de aprecieri, însă la manifestația fizică din fața Penitenciarului Rahova au participat doar câteva sute de persoane. Protestul a fost transmis în direct pe grupul de Facebook „Esti din Sectorul 5”.

După încarcerarea lui Cristian Popescu Piedone, pe grupul de Facebook dedicat activității fostului edil au apărut mai multe postări despre posibilul succesor al edilului. Fiul lui Piedone, Vlad, și-a exprimat intenția de a prelua munca tatălui său.

Unul dintre susținătorii acestei idei este Sorin Ionuț Corbu, care a publicat un text laudativ la adresa lui Vlad P. Piedone. Famila, spune Corbu, este locul din care fiul fostului primar ar fi moștenit „forța” și „determinarea”.

„Familia din care provine este o garanție a faptului că este un om de bună credință, orientat către rezolvarea problemelor cetățenilor”.

Postarea, care a strâns aproape 700 de aprecieri și 100 de comentarii nu este singura de acest fel. Și alți membri ai grupului și-au arătat susținerea pentru Vlad Piedone, în postări care au adunat la fel de multe aprecieri.

Cine este Vlad Piedone?

Vlad Popescu Piedone susține în CV-ul său, care este publicat pe site-ul Camerei Deputaților, că este antreprenor cu experiență de peste 10 ani în administrarea afacerilor. A absolvit în 2012 Facultatea de Drept din cadrul Universității „Titu Maiorescu” din București, după care a fost administrator și consilier la mai multe firme. În prezent este deputat în Parlamentul României și președintele filialei din Suceava a Partidului Puterii Umaniste.

A luat, dar a și dat. Filmulețele populiste care au impresionat internetul

Sociologul Gelu Duminică este de părere că oamenii îl susțin pe Cristian Popescu Piedone din cauza toleranței excesive la corupție, la care se adaugă obișnuința legată de comiterea unor infracțiuni, practică „adânc înrădăcinată” în societatea românescă.

„«Dar ce-a făcut Piedone? Bun, a luat și el de-o friptură. Așa, și?». Deci la noi, chestia asta de dat de șpagă și luat de șpagă nu e văzută ca infracțiune, ci e descurcăreală. «Dar ce-a făcut Popescu Piedone, că doar n-a dat el autorizație. Și-a luat și el acolo partea lui. Bine, câți nu și-ar fi luat-o? Doar nu o fi prost să nu și-o ia»”.

Sociologul Gelu Duminică spune că toleranța față de persoane acuzate de infracțiuni nu este o noutate în societatea românească.
Sociologul Gelu Duminică spune că toleranța față de persoane acuzate de infracțiuni nu este o noutate în societatea românească.

Un alt motiv pentru care mulți alegători sunt de partea lui Piedone are la bază principiul „a furat, dar a și dat”. Gelu Duminică îl asociază cu o persoană din istoria ultimelor trei secole - cu un „haiduc”.

„Nu uitați, haiducul, la noi, e personaj pozitiv. Dacă e să ne uităm la vremurile respective, haiducul era un infractor. Foarte probabil, peste ceva timp, datorită culturii populare, personaje de genul domnului Piedone să devină haiduci moderni; oamenii aceia care au stat în temniță din cauză că au dat la ceilalți, au făcut, au dres. Cu alte cuvinte, furau. Dar ne dădeau și nouă. Era văzut ca infractor, încălca legea. Dar o încălca și pentru noi, ne dădea și nouă de acolo”.

Una dintre postările laudative la adresa lui C.P. Piedone de pre grupul de Facebook „Esti din Sectorul 5”.
Una dintre postările laudative la adresa lui C.P. Piedone de pre grupul de Facebook „Esti din Sectorul 5”.

Politologul Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului Pentru Inovare Publică, spune că susținerea pentru Piedone s-a văzut din 2020, când acesta a câștigat alegerile locale deși era condamnat în primă instanță și mai avea un proces cu condamnare definitivă.

Situația susținerii unor politicieni condamnnați, cum este Cristian Popescu Piedone, explică Ovidiu Voicu, este întâlnită și în alte orașe din țară, precum Oradea, Slatina, Jilava și Râmnicu Vâlcea.

„Din nefericire, suntem în acel scenariu pe care îl vedem și în alte localități din România, în care foarte mulți oameni spun că «dom'le, da, fură, dar mai face și câte ceva». Adică așteptările de la politică sunt extrem de scăzute. Majoritatea alegătorilor nu se mai așteaptă ca un primar să fie integru, bun, gospodar, care face foarte multe lucruri și în general se preocupă de binele public, ci are așteptări scăzute - să mai facă și el câte ceva, deși fură. Asta este o problemă larg răspândită”.

În cazul Piedone, consolidarea poziției a început după preluarea mandatului, când fostul edil a început publicarea unor filmulețe în care se implică în viața comunității.

„Dumneavoastră ați văzut câte vizualizări aveau clipurile cu Piedone? Sute de mii, deci omul a investit foarte mult în propria imagine, promovând de foarte multe ori acțiuni populiste, pe manual: a ajutat bătrânica să-și ia taraba, a luat-o și i-a dat ulei”, spune sociologul Gelu Duminică.

Pentru atragerea și păstrarea electoratului nu a fost nevoie decât de o serie de mici acțiuni, care i-au satisfăcut pe locuitori.

Directorul executiv al Centrului Pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, subliniază că sunt suficiente gesturi cu mică relevață reală pentru a câștiga simpatia publicului.
Directorul executiv al Centrului Pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, subliniază că sunt suficiente gesturi cu mică relevață reală pentru a câștiga simpatia publicului.

„Domnul Piedone face niște lucruri de fațadă, nu foarte scumpe: spații verzi, amenajarea micilor spații dintre blocuri. Cam astea sunt acțiunile pe care le-a făcut, nimic măreț, dar mai mult decât primarul anterior. Deci, iată că dacă știe să-și promoveze aceste mici reușite, câștigă susținători”, adaugă Ovidiu Voicu.

Cristian Popescu Piedone are un număr important de susținători și pe pagina sa personală de Facebook. Până marți, 17 mai, profilul său de pe rețeaua socială avea 738.000 de urmăritori.

Mesajele, pozele și clipurile postate în mediul online au dat roade și au atras de partea lui o mulțime de susținători. Cei de pe pagina de Facebook, în număr de 738.000, și cei din grupuri.

Mulți dintre fanii de pe Facebook ai lui C.P. Piedone consideră că acesta este nevinovat și că a fost condamnat pe nedrept.
Mulți dintre fanii de pe Facebook ai lui C.P. Piedone consideră că acesta este nevinovat și că a fost condamnat pe nedrept.

„Parțial, cred că este vorba de o alegere deliberată - pentru a-și crea imaginea de tată al sectorului - și parțial cred că este vorba despre abordarea slugarnică a celor care efectiv se ocupă de campanie și care depind până la urmă de primar. Atâta timp cât este job-ul lor, fără primar, și-au pierdut rostul pe lume”, spune Ovidiu Voicu.

În opinia sa, după ce va ieși din închisoare, Cristian Popescu Piedone își va pierde popularitatea. Următoarele alegeri locale au loc abia în 2024 și chiar dacă ar ieși din penitenciar mai devreme, acesta are interdicția de a participa la alte alegeri timp de 5 ani.

Alegerea lui Vlad Piedone pentru funcția de primar este posibilă, spune acesta, însă o astfel de „trecere ritualică” ar însemna „un regres, în mod evident, atât pentru democrație, cât și pentru transparență și integritate”.

  • 16x9 Image

    Norbert Nemeș

    A absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2021, iar în prezent urmează masteratul de Jurnalism și Comunicare Politică din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. A colaborat cu Radio Cluj și Factual. În octombrie 2021 a devenit stagiar al Europei Libere, iar din ianuarie 2022 este freelancer.

    nemesn-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG