Linkuri accesibilitate

Document | UE pregătește o misiune de antrenare a militarilor ucraineni. România susține proiectul


Mii de soldați ucraineni au murit în tranșeele din estul țării de la începutul războiului cu separatiștii sprijiniți de Rusia.
Mii de soldați ucraineni au murit în tranșeele din estul țării de la începutul războiului cu separatiștii sprijiniți de Rusia.

Un document intern Uniunii Europene (UE) arată că aceasta ia în considerare organizarea unei misiuni menite să antreneze ofițerii Forțelor Armate ale Ucrainei ca urmare a „activităților militare pe care le desfășoară Rusia”.

În contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, unii reprezentanți ai UE doresc lansarea unui program independent numit „Misiunea militară a UE de instruire și consultanță pentru Ucraina” (EU Military Advisory and Training Mission Ukraine - EUATM), relatează, duminică, publicația germană Welt am Sonntag citând un document intern, aflat în elaborare la Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).

Potrivit SEAE, un astfel de program ar sublinia angajamentul față de țările din Inițiativa europeană Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina) și ar fi expresia „solidarității cu Ucraina, având în vedere activitățile militare în curs ale Rusiei la frontierele cu Ucraina și în Crimeea anexată ilegal”, arată documentul.

Potrivit acestuia, Serviciul European de Acțiune Externă ia în considerare și alte trei opțiuni de sprijin pentru întărirea puterii militare a Ucrainei, inclusiv consolidarea Misiunii consultative europene EUAM, înființată în 2014 pentru a a ajuta la reforma sectorului de securitate civilă din Ucraina.

Instituirea unei misiuni militare de antrenament este susținută puternic de țările baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, dar și de Polonia, Slovacia și România. Suedia și Finlanda și-au exprimat sprijinul.

Aceste țări împărtășesc îngrijorările Ucrainei în urma mobilizărilor militare recente ale Rusiei: exercițiul Zapad-2021 desfășurat în septembrie și mișcările de trupe din aprilie la granița cu Ucraina.

Ucraina, care nu este membră NATO, speră să obțină sprijinul Alianței în confruntarea cu separatiștii sprijiniți de Rusia din estul țării. Din 2014 până acum, conflictul a făcut peste 13.200 de victime. Anterior izbucnirii acestuia, Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG