Linkuri accesibilitate

Zelenski cere ONU să se „trezească” și să intervină în conflictul cu separatiștii susținuți de Rusia


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a cerut ONU să se trezească și să-și îndeplinească misiunea. La doar câteva ore, Înaltul Reprezentant al ONU pentru Drepturile Omului a făcut un raport privind conflictul alimentat de Rusia în estul Ucrainei.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a cerut ONU să se trezească și să-și îndeplinească misiunea. La doar câteva ore, Înaltul Reprezentant al ONU pentru Drepturile Omului a făcut un raport privind conflictul alimentat de Rusia în estul Ucrainei.

Președintele Ucrainei a cerut Organizației Națiunilor Unite să facă mai multe cu privire la războiul din estul Ucrainei, unde forțele guvernamentale continuă să se confrunte cu separatiștii susținuți de Kremlin într-un război de șapte ani care a ucis peste 13.200 de oameni.

Volodimir Zelenski a profitat de discursul său susținut în fața Adunării Generale a ONU pentru a face referire și la ceea ce pare a fi o tentativă de asasinat împotriva unuia din consilierii săi de la Kiev.

În discursul său, Zelenski a sugerat Organizației Națiunilor Unite să se „trezească” și să abordeze cele mai presante probleme ale lumii.

„Astăzi ONU este ca un super-erou pensionar care a uitat ce ar putea face. Se consideră o povară, un bătrân slab, firav, inutil a cărui viață a fost în zadar”, a spus el.

De asemenea, el a arătat înspre Rusia, atât pentru că alimentează războiul cu separatiștii din estul Ucrainei, cât și pentru ocuparea peninsulei Crimeea, în martie 2014, chiar înainte de izbucnirea războiului.

Moscova le-a dat pașapoarte rusești ucrainenilor care trăiesc pe teritoriul controlat de separatiștii din estul Ucrainei și, mai mai mult de-atât, le-a permis titularilor de pașapoarte să voteze la recentele alegeri parlamentare rusești.

„Nu e asta dovada unei infracțiuni internaționale? Nu este o dovadă a impunității și a nerespectării dreptului internațional? Mai mult, chiar Federația Rusă o declară oficial. Și îi obligă pe cetățenii noștri din Ucraina să ia parte la alegerile pentru Rusia parlament”, a spus el.

„Iar dacă ONU nu reacționează eficient și puternic la acest lucru”, s-a întrebat el, „nu e asta dovada că e prea târziu pentru a reînvia ONU?”

Asistentul lui Zelenski a fost miercuri ținta unui atac armat, într-o localitate aflată la sudul Kievului.

Serghei Șefir este un consilier de top al președintelui ucrainean și a avut un rol cheie în reducerea puterii și influenței oligarhilor din țară, cei mai puternici și bogați oameni de afaceri care de ani de zile fac jocurile în politica internă a țării.

Zelenski a câștigat alegerile din 2019 cu o platformă cu care promitea înlăturarea lor din sferele puterii și cu promisiunea că va combate corupția care a cuprins țara.

Președintele ucrainean este, însă, criticat atât în țară cât și în străinătate că nu a făcut mare lucru din tot ce-a promis.

După atentatul de miercuri, Șefir nu a fost rănit. În schimb, șoferul său are răni provocate de împușcături.

„Iată prețul schimbării făcute în stat, aici este prețul reformelor", a spus Zelenski referindu-se la atentatul împotriva consilierului său.

La doar câteva ore după discursul lui Zelenski, Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) s-a mobilizat și a publicat un raport care arată o creștere a violenței în estul Ucrainei, unde separatiștii se luptă cu forțele guvernamentale.

Raportul spune că încălcarea încetării focului a „crescut considerabil” de pe 1 februarie până pe 31 iulie, comparativ cu ultimele șase luni.

Mai mult, raportul vorbește și de o creștere cu 51% a numărului de victime civile, inclusiv moartea a 13 persoane din cauza „ostilităților active”, în timp ce zeci de persoane au fost rănite în incidente legate de mine și de manevrarea explozibililor de război.

Un bărbat a fost, de asemenea, ucis într-un incident de securitate, în timp ce o femeie a fost omorâtă în bătaie de un soldat.

OHCHR a spus că „conflictul și dificultățile economice rezultate au afectat negativ populația civilă care locuiește în apropierea liniei de graniță, inclusiv din cauza lipsei de transport public și a drumurilor circulabile, a lipsei accesului la apă curată și a canalizărilor, a dificultăților de a primi ajutor medical și a imposibilității de a vizita sau primi membri ai familiei din cauza restricțiilor și punctelor de control COVID-19."

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG