Linkuri accesibilitate

Standard and Poor’s păstrează perspectiva „stabilă” a ratingului suveran al României


Ministrul de finanțe Eugen Teodorvici declara recent că modificările la OUG 114 trebuie făcute „obligatoriu” până la finalul lunii martie.

Agenția de rating Standard and Poor’s (S&P) a anunțat vineri seara că păstrează ratingul BBB-, cu perspectivă „stabilă”, o decizie pe care au amânat-o cu două săptămâni ca urmare a contestației Guvernului de la București.

„Credem că Guvernul român va solicita o contribuție din jucătorilor importanți la nivel local și va revizui principalele părți ale ordonanței de urgență 114“, precizează agenția în declarația de presă.

Agenția mai menționează că „în opinia ei, acest lucru va conține efecte negative iminente asupra eficienței politicii monetare și va ajuta la recăpătarea încrederii în perspectiva de creșterea a economiei pe termen mediu”.

Standard and Poor’s precizează că perspectiva „stabilă” reflectă așteptarea că bufferele fiscal și extern ale României vor putea face față perspectivei de creștere economică temperată și potențialelor riscuri care decurg din adoptarea OUG 114.

De altfel, în ultimele zile Guvernul a anunțat o modificare a OUG 114, iar liderul PSD Liviu Dragnea preciza că săptămâna viitoare va avea discuții cu reprezentanții companiilor telecom și din energie. Recent, și ministrul Eugen Teodorvici declara că modificările la OUG 114 trebuie făcute „obligatoriu” până la finalul lunii martie.

Agenția de rating transmite însă un avertisment: „Putem să scadem ratingul în viitoarele 12-24 de luni dacă schimbările așteptate se vor dovedi insuficiente pentru a evita o încetinire econmică accentuată, ceea ce ar duce în schimb la venituri mai mici din taxe, creșterea datoriei ca pondere în PIB sau dobânzi mai mari”. În acest sens, dacă flexibilitatea politicii monetare a României va slăbi ca urmare a efectelor taxei pe activele bancare, ar crește și presiunea asupra ratingului.

Totuși, ratingul ar putea crește în cazul în care mediul instituțional s-ar stabiliza și Guvernul ar face progrese în vedea consolidării bugetare, ar pune ferm datoria generală guvernamentală pe o traiectorie descendentă, iar aceste măsuri s-ar traduce printr-o creștere economică și finanțe publice stabile și predictibile.

„Până în prezent, considerăm că politicile Guvernului actual sunt predominant orientate pe termen scurt, spațiul fiscal disponibil fiind folosit pentru creșterea salariilor și pensiilor. Inițiativele pentru reforme structurale lipsesc, în detrimentul infrastructurii suferinde și al sistemului educațional subperformant. România are o lungă istorie de politici salariale pro-ciclice care, prin excluderea investițiilor publice, au întrerupt sau inversat perioade de creștere a competitivității”, se mai arată în raportul S&P.

Agenția mai notează și faptul că „România continuă să sufere din cauza corupției”, cu toate că DNA a făcut îmbunătățiri treptate în ultimii ani: „Acestea fiind spuse, reformele juridice controversate care duc la slăbirea acuzațiilor de corupție și intervenția politică în instituțiile independente riscă să slăbească statul de drept și să diminueze mecanismul de control și echilibru”.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG