Linkuri accesibilitate

Ce se așteaptă americanii să le spună Joe Biden în discursul despre Starea Națiunii


Președintele SUA, Joe Biden, ținând discursul despre Starea Națiunii în februarie 2022.
Președintele SUA, Joe Biden, ținând discursul despre Starea Națiunii în februarie 2022.

Președintele SUA, Joe Biden, susține marți discursul anual în Congres despre „Starea Națiunii”. Mesajul președintelui american vine într-un moment cu multe provocări pe plan intern și extern.

Mai mult, discursul va fi rostit la câteva zile după ce două sondaje succesive arată că majoritatea votanților din SUA nu doresc ca Joe Biden să candideze pentru un nou mandat în 2024.

Cu toate acestea, analiștii cred că președintele va încerca să îi convingă pe americani că, în ciuda vârstei, el este cea mai bună opțiune în alegerile prezidențiale de anul viitor.

Observatorii politici spun că intenția lui Joe Biden este să aducă prin discursul său mai mult optimism americanilor, după câțiva ani de mandat plin de provocări: gestionarea pandemiei Covid, retragerea americană din Afganistan, războiul din Ucraina, tensiunile politice din SUA, acutizarea rivalității cu China.

Pe plan intern, inflația scade constant. Prețul carburanților a scăzut semnificativ față de vara lui 2022.

De asemenea, programe de sute de miliarde de dolari, aprobate sub administrația Biden, susțin domenii ca producția de înaltă tehnologie și infrastructura.

Vineri, cifrele arătau că şomajul în SUA a ajuns la un minim al ultimilor 50 de ani. Potrivit observatorilor, aceste date îl vor încuraja pe Joe Biden să proclame o însănătoșire a economiei.

La nivel extern, analiștii sunt siguri că Joe Biden se va prezenta drept liderul politic global care a coordonat răspunsul occidental împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.

Cu mult interes este așteptată și poziţia sa în privinţa relației SUA-China, afectată și de recentul episod al presupusului balon de spionaj chinezesc doborât de aviația militară SUA.

Foarte importantă pentru România și regiunea de est a Europei va fi o posibilă reafirmare a implicării SUA ,ca stat esențial NATO și partener strategic, în protejarea țărilor din flancul estic al Alianței.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG