Legat de reluarea conexiunii de cale ferată Prut-Fălciu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Vladimir Bolea, a precizat că, în etapa inițială, va fi reluat transportul de mărfuri și, ulterior, și cel de pasageri, transmite Radio Chișinău.
Cei aproape 4 km de cale ferată pe segmentul Republicii Moldova vor avea ecartament european.
„Acest memorandum ține de redeschiderea unui nou circuit și de ancorarea Republicii Moldova în circuitul feroviar al Uniunii Europene și al României, implicit”, a spus vicepremierul Vladimir Bolea.
La rândul lui, secretarul român de stat din Ministerului Transporturilor, Irinel Scrioșteanu, a spus că ecartamentul european va întări poziția Republicii Moldova ca partener comercial, în perspectiva integrării sale europene.
„Este normal ca sistemul cu ecartament european să avanseze în teritoriul Republicii Moldova. Vizăm un transport masiv de marfă dinspre portul Constanța către Republica Moldova și invers”, a spus Irinel Ionel Scrioșteanu.
Republica Moldova planifică trecerea totală la un ecartament european până în 2033.
Cea mai mare parte a rețelei feroviare din Republica Moldova este cu ecartament de 1.520 mm, similar cu cel folosit în țările din fosta Uniune Sovietică, inclusiv în Ucraina. România și majoritatea țărilor din Uniunea Europeană folosesc ecartamentul standard european de 1.435 mm.
Ecartamentul este distanța dintre fețele interioare ale celor două șine ale unei căi ferate.
Încep lucrările la podului rutier peste Prut de la Ungheni
Lucrările de construcție a podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești din România și Zagarancea din Republica Moldova, vor începe pe 26 aprilie.
„Pe ambele maluri ale Prutului va fi inițiată această procedură. De ce Podul de flori? Pentru că în anii '90 el a fost un pod de flori, a fost un pod metaforic, spiritual și astăzi, după atâția ani, începem în realitate să punem în piatră dorințele și visele pe care le-au avut pe atunci românii”, a spus vicepremierul Vladimir Bolea.
Secretarul de stat Irinel Scrioșteanu a spus că acesta va fi este primul pod nou peste Prut construit în ultimii 60 de ani.
Secretarul de stat a mai declarat că autoritățile de la București și-au propus ca până în 2030 să fie finalizate cinci poduri peste râul Prut care să lege România de Republica Moldova.
Podul peste râul Prut de la Ungheni va avea patru benzi de circulație, câte două pe sens, și trotuare pietonale. Lungimea totală va fi de 261 de metri, iar lățimea va ajunge la 13 metri în prima etapă.
„Podul de Flori” face parte din proiectul strategic al Autostrăzii Unirii, cu traseul Târgu Mureș - Iași - Ungheni, care se va conecta de la frontiera cu Republica Moldova cu Drumul Național Chișinău - Ungheni.
Potrivit proiectului de construcție, traficul rutier va putea fi deschis provizoriu pe pod din toamna anului 2026, în timp ce finalizarea Autostrăzii Unirii este estimată pentru perioada 2029-2030.
Investiția în construirea podului este finanțată integral din fonduri europene. Valoarea proiectului este de peste 30 de milioane de euro.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.