Linkuri accesibilitate

Statele UE și-au dat acordul pentru Brexit


Acordul privind Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice a fost adoptat oficial de cele 27 de state membre rămase în UE
Acordul privind Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice a fost adoptat oficial de cele 27 de state membre rămase în UE

Țările membre ale Uniunii Europene și-au dat acordul final pentru ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.

Anunțul a fost făcut de Consiliul European la o zi după ce acordul de Brexit a fost ratificat și în Parlamentul European.

Parlamentul European a votat miercuri seară, în cadrul sesiunii plenare de la Bruxelles, Acordul privind Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice. Din legislatura cu 751 de locuri, 683 au fost prezenți miercuri seară, din care, 621 au votat pentru, 49 împotrivă și 13 s-au abținut.

După vot, europarlamentarii au cântat, ținându-se de mâini, Auld Lang Syne, o melodie tradițională scoțiană, pe versurile poetului scoţian Robert Burns. La final, au aplaudat.

Preşedintele PE David Sassoli a declarat că europarlamentarii sunt profund întristați să vadă că Marea Britanie părăseşte UE.

Adresându-se europarlamentarilor britanici, el a spus: ”Apreciem sincer toată munca voastră din ultimii ani”.

”Părăsiţi UE, dar veţi fi în continuare parte a Europei”, a afirmat Sassoli.​

Prim-ministrul britanic Boris Johnson, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat vineri acordul de divorț pentru ca Marea Britanie să părăsească UE.

Johnson a salutat semnarea acordului, unul dintre ultimii pași necesari înainte ca Marea Britanie să înceapă procesul formal de părăsire a Uniunii Europene pe 31 ianuarie, numindu-l „un moment fantastic.” Johnson a scris pe Twitter că acordul „onorează mandatul democratic al poporului britanic”, care a votat pentru Brexit cu o majoritate de 52% la referendumul din 2016.

În urma acordului, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la miezul nopții (23:00 GMT), vineri, pe 31 ianuarie.

O perioadă de tranziție va începe apoi până cel puțin pe 31 decembrie 2020, în care li se acordă timp celor două părți să negocieze viitoarea lor relație.

În Parlamentul European, din cele 73 de locuri care vor rămâne libere după retragerea britanicilor, vor fi redistribuite 27 între statele membre. 46 de locuri rămân vacante, în așteptarea unor noi state membre.

Parlamentul European va avea, de la 1 februarie, 705 deputați.

După Brexit, Marea Britanie devine, în relația cu Uniunea Europeană, o „țară terță” - un stat non-UE. Un vecin apropiat și un partener important pentru comerț și securitate, dar în afara clubului de piață unică din Europa, notează AFP.

Corpul diplomatic al UE l-a numit vineri și pe viitorul său ambasador în Marea Britanie, în persoana portughezului João Vale de Almeida, care până de curând a ocupat funcția de ambasador al UE la Națiunile Unite.

Cu toate acestea, Barnier urmează să rămână principalul mesager al Bruxellesului în ceea ce privește Brexitul, rămânând în rolul său de negociator-șef.

El urmează să-și primească mandatul pentru negocieri cu privire la viitoarea relație în următoarele săptămâni.

Cele două părți au o mică fereastră pentru a încheia un acord comercial, dar și noi aranjamente care acoperă activitățile de pescuit, accesul la servicii financiare și schimbul de date importante pentru securitate.

„Lucrurile se vor schimba inevitabil, dar prietenia noastră va rămâne. Începem un nou capitol în calitate de parteneri și aliați ", a spus Michel vineri, la semnarea acordului.

Parlamentul britanic a ratificat acordul de retragere pentru Brexit, Regina Elisabeta a II-a dându-și, la rându-i, consimțământul regal.

Textul legal se întinde pe mai mult de 500 de pagini și specifică detaliile retragerii Marii Britanii, inclusiv dispoziții cheie privind drepturile cetățenilor, aranjamente pentru menținerea păcii de-a lungul frontierei terestre a Irlandei cu Regatul Unit și obligațiile financiare rămase.

XS
SM
MD
LG