Linkuri accesibilitate

Oficial american pentru RFE/RL: Biden permite Ucrainei să atace unele ținte rusești cu arme americane. Berlinul ia o decizie similară


Două publicații americane relatează că administrația Biden este de acord ca forțele ucrainene să lovească ținte din Rusia cu muniția furnizată de Pentagon, însă numai peste granița cu Harkov.
Două publicații americane relatează că administrația Biden este de acord ca forțele ucrainene să lovească ținte din Rusia cu muniția furnizată de Pentagon, însă numai peste granița cu Harkov.

Președintele SUA, Joe Biden, a ridicat restricțiile impuse Ucrainei de a lovi ținte din Rusia, dar numai în apropierea regiunii Harkov, spune un oficial american pentru RFE/RL. Guvernul de la Berlin a anunțat că va permite Ucrainei, la rândul său, să folosească arme germane pentru a viza obiective militare legitime din interiorul Rusiei.

Președintele american Joe Biden a dat undă verde Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei în scopul limitat de a apăra orașul oriental Harkov, a declarat un oficial american pentru RFE/RL.

„Președintele a ordonat recent echipei sale să se asigure că Ucraina poate folosi arme furnizate de SUA în scopuri de contraatac în regiunea Harkov, astfel încât Ucraina să poată riposta împotriva forțelor rusești care o atacă sau se pregătesc să o atace”, a declarat vineri oficialul american.

Informația a fost relatată inițial de Politico, publicația americană citând doi oficiali de rang înalt și alte două persoane familiarizate cu acest demers. Ulterior, informația a fost confirmată pe surse și de Associated Press ori CNN.

Schimbarea din politica americană, deși limitată, va ajuta Ucraina să își apere mai bine al doilea cel mai mare oraș din țară, însă politica de a nu permite lovituri cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei „nu s-a schimbat”, a spus un oficial american sub protecția anonimatului.

Eșecurile din Ucraina îl împing pe Joe Biden să permită utilizarea armelor americane în Rusia, titrează și Washington Post. Reevaluarea de către administrația Biden a politicii sale vine în urma asaltului Kremlinului asupra orașului Harkov, a presiunilor din partea aliaților europeni și a cerințelor venite din partea Kievului.

Ucraina a cerut Washingtonului să facă această schimbare de politică doar după ce ofensiva Rusiei asupra Harkovului a început luna aceasta, a adăugat oficialul american.

Deocamdată nu a existat niciun comentariu oficial din partea Casei Albe pe această temă.

Aflat într-o vizită oficială în R.Moldova, secretarul de stat Antony Blinken a indicat public că Washingtonul ia în considerare o schimbare de politică care ar permite forțelor ucrainene să folosească rachete ATACMS cu rază mai lungă de acțiune și alte arme americane pentru a ataca poziții din interiorul Rusiei.

Statele Unite au început să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în primăvara acestui an, cu condiția ca acestea să nu fie folosite pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Blinken a declarat că Statele Unite ar putea „să se adapteze și să își ajusteze” poziția privind restricțiile pe baza evoluției nevoilor de pe câmpul de luptă.

„Un alt semn distinctiv al sprijinului nostru pentru Ucraina în acești acum mai mult de doi ani a fost adaptarea. Pe măsură ce condițiile s-au schimbat, pe măsură ce câmpul de luptă s-a schimbat, pe măsură ce ceea ce face Rusia s-a schimbat în ceea ce privește modul în care își urmărește agresiunea, escaladarea, ne-am adaptat și noi”, a spus el.

„Ne vom asigura că [Ucraina] are echipamentul de care are nevoie”, a declarat Blinken.

De asemenea, aflat vineri la Chișinău, ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a confirmat că țara sa va permite ca armele pe care le livrează Ucrainei să poată fi folosite și pentru a lovi ținte din Rusia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat într-un interviu recent acordat publicației The Economist că a sosit momentul ca aliații să își regândească restricțiile.

„Mai ales acum, când o mare parte din lupte se desfășoară la Harkov, aproape de graniță, a refuza Ucrainei posibilitatea de a folosi aceste arme împotriva unor ținte militare legitime de pe teritoriul rusesc îi face foarte greu să se apere”, a spus Stoltenberg.

În ultimele zile, mai multe țări aliate din Europa - precum Marea Britanie, Franța, Polonia, Finlanda și țările baltice - s-au arătat dispuse să permită Ucrainei atacuri asupra țintelor militare din interiorul Rusiei.

În replică, președintele rus Vladimir Putin a promis că va răspunde unei astfel de schimbări, avertizând asupra unor „consecințe grave”, în special pentru ceea ce a numit „țările mici” din Europa.

De asemenea, Ucraina pare să primească permisiunea de a lovi în interiorul Rusiei simultan cu ceea ce pare a fi o consolidare a forțelor ruse în apropierea părții nordice a regiunii ucrainene Harkov. Kievul spune totuși că Moscova încă nu are numărul de trupe necesar pentru a organiza o ofensivă majoră în zonă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG