Linkuri accesibilitate

Statui cad, steaguri sunt interzise după curentul de combatere a rasismului în SUA care ia amploare


Statuie a președintelui american Jefferson Davis, demolată în Richmond, Virgina.
Statuie a președintelui american Jefferson Davis, demolată în Richmond, Virgina.

Statui ale exploratorului italian Cristofor Columb sau cele ale unor personaje din vremea războiului civil american, care apărau sudul sclavagist, au devenit ținta unui curent de eliminare a simbolurilor rasiste din SUA, ce a luat amploare după moartea lui George Floyd.

O statuie a lui Jefferson Davis, președinte al Sudului secesionist în vremea războiului civil american, a fost demolată pe un bulevard din Richmond, Virginia, pe 10 iunie, și lăsată în mijlocul unei intersecții. Statuia se afla pe bulevardul cunoscut drept „bulevardul monumentului”, împreună cu altele, ridicate în memoria unor ofițeri din armata confederată din anul 1907.

Toate s-au întâmplat la doar câteva ore după ce o mulțime a dărâmat o statuie a lui Cristofor Columb în orașul St. Paul din statul Minnesota. Câteva zeci de oameni, conduși de un reprezentant al comunității indigene americane, au detronat statuia de bronz de pe piedestalul din fața parlamentului din Minnesota.

Statuie a lui Cristofor Columb, aruncată în lac
Statuie a lui Cristofor Columb, aruncată în lac

Mulți activiști se opun statuii spunând că sosirea lui Columb în America a dus la colonizarea teritoriilor de către europeni și genocidul la adresa populației indigene din regiune.

Evenimentele sunt o nouă dovadă a unei schimbări dramatice prin care trec SUA în prezent, un curent care vine să îndeplinească cererile comunității afro-americane de a elimina statui, monumente și alte simboluri despre care aceasta spune că aduc un omagiu indirect rasismului.

„Un gest corect”

Un activist care a discutat cu agenția Reuters a declarat că demolara statuii lui Columb este un gest corect și firesc la mai bine de două săptămâni de proteste cauzate de moartea lui George Floyd. Floyd a decedat după ce un polițist alb din Minneapolis l-a imobilizat cu genunchiul pe gât timp de aproape nouă minute în timpul unei arestări.

Monumente dedicate lui Columb au avut o soartă similară și în alte orașe. O statuie din Richmond, Virginia, a fost vandalizată și aruncată într-un lac, iar la Boston o statuie a fost decapitată.

Moartea lui George Floyd a provocat proteste extinse ce țin de 16 zile. Pe 10 iunie, la un marș din Washington DC, a participat și fratele lui George Floyd, după ce a depus mărturie în fața comisiei juridice din Camera Reprezentanților a Congresului SUA.

Cum acționează dezinformarea în contextul protestelor după moartea lui George Floyd?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00

Președinta Camerei, democrata Nancy Pelosi, a cerut apoi ridicarea tuturor celor 11 statui ale unor lideri și soldați sudiști din Capitoliu, clădirea Congresului.

Surprinzător a fost însă anunțul NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing), conform căruia afișarea drapelului confederat la cursele de mașini pe care le organizează va fi interzisă.

Mulți consideră steagul, folosit de armata Sudului sclavagist în războiul civil american, un simbol al sclaviei și rasismului.

Pe circuitele NASCAR, steagul confederat era prezent aproape mereu, mai ales în sudul SUA, unde cei care îl arborează spun că nu este un simbol rasist, ci doar parte a identității sudiste.

NASCAR a precizat că acest drapel contravine principiului de a oferi „un mediu ospitalier și inclusiv” pentru toți fanii și concurenții.

„Plecat” Pe Aripile Vântului

Anunțul NASCAR a venit în aceeași zi cu decizia companiei WarnerMedia de a retrage temporar filmul clasic „Pe aripile vântului” de pe platforma de streaming HBO Max.

Drama ce se petrece în vremea războiului civil american a fost criticată pentru imaginea pe care o conferă sclaviei în sensul în care perpetuează clișee dureroase despre comunitatea afro-americană.

WarnerMedia a precizat că filmul care a câștigat premiul Oscar în 1939 este „un produs al timpului său” și că „portretizarea rasistă era greșită atunci și este greșită acum”. Dar compania a adăugat că filmul se va întoarce pe platforma de streaming după ce va fi adăugat un text care să explice contextul istoric și să denunțe elementele rasiste.

Armata

Într-o altă reacție la decesul lui George Floyd, președintele Donald Trump s-a grăbit să dezmintă informații conform cărora liderii militari iau în considerare redenumirea unor baze militare. Denumiri după lideri sudiști precum Fort Bragg în Carolina de Nord sau Fort Hood în Texas vor rămâne, conform președintelui.

Într-o serie de mesaje postate pe Twitter, pre;edintele Trump argumentează că aceste baze au devenit „parte a moștenirii mărețe americane”.

„SUA au antrenat soldați și i-au trimis din aceste locuri sfinte pe eroii americani în două războaie mondiale. Așa încât administrația mea nu va lua în considerare niciodată redenumirea acestor instalații militare magnifice”, a scris președintele.

Churchill și Regina

Curentul s-a extins și dincolo de granițele SUA. În Marea Britanie, mai multe statui ale lui Winston Churchill sau ale reginei Victoria au fost vandalizate cu mesaje care acuză că personajele sunt simboluri rasiste.

Statuia reginei din Leeds a fost acoperită cu mesaje anirasiste după un protest. Iar o statuie a lui Robert Milligan, un comerciant de sclavi, a fost demolată din East London după o petiție.

Coloana lui Nelson din Trafalgar Square este o altă țintă a campaniei de eliminare a simbolurilor rasiste. Activiștii spun că ea ar trebui demolată pentru că amiralul Nelson a fost un opozant vocal al abolirii sclaviei.

Tânărul Winston Churchill spunea, când în Africa de Sud se construiau lagăre de concentrare pentru burii albi, că ele „au produs suferință minimă”. 28.000 de oameni au murit.

Praga: Încă o statuie a lui Winston Churchill vandalizată
Praga: Încă o statuie a lui Winston Churchill vandalizată

În perioada de parlamentar, Churchill îndemna crearea unui program de cuceriri, convins că „seminția ariană va triumfa”. Iar când popoare indigene nu voiau să se supună regulilor britanice, Churchill cerea să fie zdrobite.

Despre protestul pașnic din India, condus de Ghandi, Churchill spunea „îi urăsc pe indieni. Sunt niște bestii cu o religie de bestii”. Iar pe Ghandi îl vedea întins la porțile orașului Delhi și călcat în picioare de un elefant.

Din cele mai bune momente ale vieții sale, istoria lumii reține faptul că Churchill s-a opus atât fizic, prin armată, cât mai ales moral extinderii nazismului în Europa și este unul dintre strategii care au făcut posibilă debarcarea din Normandia, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, care a dus la victoria aliaților împotriva nazismului.

Surse: Reuters, AFP, dpa, AP, The Sun, The Independent

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG