Linkuri accesibilitate

Statul român nu are un răspuns pentru costurile și securitatea introducerii tehnologiei 5G prin infrastructura Huawei


O cameră de supraveghere în fața logo-ului Huawei, la fabrica din Dongguan, provincia chineză Guangdong.
O cameră de supraveghere în fața logo-ului Huawei, la fabrica din Dongguan, provincia chineză Guangdong.

Statul român este gata să pornească implementarea tehnologiei 5G, însă nu a stabilit care este poziția față de folosirea infrastructurii chinezilor de la Huawei, față de care există suspiciuni de spionaj.

În mai multe state europene, între care Marea Britanie în aceste zile, se discută la nivel guvernamental dacă operatorii telecom încep investițiile în tehnologia 5G în condiții de siguranță, cu sau fără Huawei. Este vorba și de un răspuns pe care țările europene îl vor da, pe rând, Statelor Unite, care au interzis afacerile cu gigantul chinez pe teritoriul american fără un acord al guvernului de la Washington.

În Europa, se pune problema, la solicitarea Comisiei Europene, ca infrastructura și echipamentele să fie mai întâi controlate, pentru a elimina suspiciunile legate de riscul supravegherii de către statul chinez al transferului de date.

În România, după declarațiile oficiale, pare că riscul Huawei nu este o problemă de actualitate, ci OUG 114, care a lovit în operatorii telecom de pe piața românească.

"Dacă nu se abrogă OUG 114, pe componenta telecom, nu vom avea ce să scriem în caietul de sarcini pe licitația 5G. Abrogarea prevederilor telecom din OUG 114 trebuie să se facă până la sfârșitul acestei luni, după care să se adopte o HG în care să fie stipulate prețurile de plecare la licitație”, a declarat Eduard Lovin, numărul 2 în ierarhia ANCOM, autoritatea statului român care scoate la vânzare frecvențele pe care urmează să fie introdusă tehnologia 5G.

Statul român contează pe un preț de plecare de 2 miliarde de lei pentru întregul pachet de frecvențe pe care îl scoate la licitație, in benzile cuprinse intre 700 Mhz si 3,8 Ghz. Însă, dacă este păstrată suprataxarea aplicată prin OUG 114 pieței telecom, tehnologia 5G ar fi mult mai scumpă decât în celelalte țări, iar potrivit estimărilor lui Lovin, să ajungă la miliarde de euro.

ANCOM a anunțat că procedura de licitație pentru acordarea resurselor de spectru disponibil în benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei 5G urmează să fie finalizată până la 31 octombrie, iar licențele de utilizare vor fi acordate până la finalul anului.

În acest timp însă, nu există niciun anunț al Guvernului față de riscurile pe care alte țări le au în vedere în privința folosirii echipamentelor și a tehnologiei furnizate de Huawei. Dintre companiile prezente pe piață, Vodafone a început testarea tehnologiei 5G, Cu fast și cu Huawei.

Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a declarat, pentru Europa Liberă, că instituția pe care o conduce nu face regulile și nu avizează participarea Huawei.„ Cu legislația actuală, nu putem opri participarea vreunei companii, iar Vodafone are deja ce-i trebuie pentru implementarea 5G”, spune Grindeanu. ”Guvernul, dacă dorește să impună restricții, poate face reguli. Noi doar organizăm licitațiile, după normele impuse de Executiv”, consideră fostul premier. El a precizat că operatorii telecom care sunt deja pe piața românească pot implementa tehnologia 5G și pe frecvențele pe care le au deja în portofoliu.

Am întrebat la STS dacă există o evaluare a riscurilor de securitate în privința colaborării cu Huawei și dacă instituției responsabile de asigurarea securității cibernetice i s-a cerut părerea în acest sens.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu a fost abordat de alte instituţii publice pentru evaluări ale riscurilor de securitate ori în privinţa acordării de avize pentru posibile proiecte sau derulări de contracte care implică tehnologia 5G dezvoltată de către compania la care faceţi referire”, a fost răspunsul transmis pentru Europa Liberă de către STS.

Specialiștii în domeniu consultați de Europa liberă spun că instituțiile strategice ale statului roman nu folosesc tehnologie Huawei în rețelele de comunicații, iar legislația de acum nu cuprinde niciun mod de constrângere a participării Huawei. Doar ANCOM și CSAT s-ar putea implica să modifice regulile. Sau Guvernul.

Dezbaterea despre 5G și Huawei pe plan mondial este însă una politică. Statele Unite, din rațiuni inclusiv comerciale, NATO, din motive de securitate, au făcut apel la aliați să nu se grăbească în plementarea 5G cu compania chineză. Huawei a fost interzis, la nivel de stat, în SUA, Australia și Noua Zeelandă. Americanii au avertizat chiar că nu vor mai face schimb de informații strategice cu țările care sunt permisive în privința riscurilor de a avea transferul de date supravegheat de China, cum a fost cazul ambasadorului american la Berlin. Răspunsul cancelarului Angela Merkel, intrdodus în contextul mai larg al relațiilor SUA-Germania, a fost că țara sa își ia propriile decizii în privința securității cibernetice, în acord cu țările UE.

Europa se află acum în momentul la care 5G se introduce experimental, iar guvernele sunt în procesul de deliberare în privința Huawei.

Compania chineză, despre care se afirmă că este cea mai avansată, iar echipamentele și infrastructura sa ar grăbi cu cel puțin șase luni introducerea 5G față de celelalte companii, s-a oferit să încheie acorduri separate cu guvernele țărilor în care implementează 5G prin care dă asigurări că nu va fi spionat traficul de date. Chinezii resping acuzațiile de spionaj ale americanilor și pun totul pe seama rivalității comerciale sino-americane.

Însă, în acest război au intrat și cei de la google, care au restricționat accesul Huawei la android.

Compania chineză s-a reorientat, iar dacă piața occidentală impune restricții, mizează pe Rusia. Săptămâna trecută, în timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Moscova, s-a semnat un acord pentru introducerea tehnologiei 5G în Rusia.

În România, Huawei a intrat pe piață în anul 2003, iar în 2018 vindea, potrivit datelor furnizate de companie, produse și servicii în valoare de 400.000 $ pe piața internă. În noiembrie 2013, Guvernul condus de Victor Ponta, un promotor al relațiilor strânse cu China, a semnat un acord cu Huawei, care prevedea investiții strategice ale companiei în domenii precum rețeaua națională de bandă largă sau supravegherea traficului rutier, despre care specialiștii spun că nu s-au implementat. Între timp însă, Huawei a devenit al doilea producător de telefoane după vânzări de pe piața românească, pe primul loc aflându-se sud-coreenii de la Samsung.

Despre beneficiile 5G există deja manuale, în care se vorbește despre un salt tehnologic de anvergură. Datorită vitezei imense și a volumului mare de date pe care îl permite, se preconizează că industria va fi principalul benefciar -astfel va deveni posibilă mașina fără șofer, vor putea fi făcute operații la distanță, uzine vor putea fi puse în legătură instantanee, iar traficul de mașini va avea aplicații care vor arăta situația în timp real. În aceste condiții, se pune și problema securității acestui imens trafic de date și a controlului lor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG