Linkuri accesibilitate

Istoricul Stelian Tănase: Când au fost în România, rușii au făcut prăpăd, nenorociri, violuri. Acolo vrem să ne întoarcem?


„România s-a refăcut după perioada nenorocită comunistă, care ne-a dus la faliment și la penurie. Ce punem în loc dacă plecăm din NATO, din UE, nu intrăm în Schengen? Cine finanțează dezvoltarea României? Rusia?”, se întreabă scriitorul Stelian Tănase.
„România s-a refăcut după perioada nenorocită comunistă, care ne-a dus la faliment și la penurie. Ce punem în loc dacă plecăm din NATO, din UE, nu intrăm în Schengen? Cine finanțează dezvoltarea României? Rusia?”, se întreabă scriitorul Stelian Tănase.

Scriitorul și istoricul Stelian Tănase vorbește la SmartJob despre perioada grea pe care o traversează România, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare: „Ne îndreptăm spre o epocă de violențe. Lumea riscă să iasă în stradă și nu va ceda ușor. Nu va accepta ce se întâmplă”, spune scriitorul. Interviul a fost înregistrat înainte de hotărârea CCR de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale.

Stelian Tănase este autorul a mai mult de 15 lucrări de istorie și științe politice. Între ele: „Clienții lu' Tanti Varvara”, unde Tanti Varvara era porecla Siguranței în România interbelică, care îi urmărea pe agenții Moscovei ce vor deveni miniștri sub ocupația sovietică, „Elite în vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej”, „Căderea regimurilor comuniste în 1989”, „Zvonuri despre sfârșitul lumii”, care tratează ocupația sovietică asupra Bucureștiului din 31 august 1944 până în anul morții lui Stalin, 1953, precum și speranța românilor că izbucnirea unui război între Est și Vest îi va elibera din lagărul comunist.

Stelian Tănase a absolvit Facultatea de Filosofie-Istorie a Universității din București, în anii '70. În vremea comunismului a scris trei romane, dintre care două - „Playback” și „Corpuri de Iluminat” - au fost interzise de cenzură. Membru al Uniunii Scriitorilor, a fost urmărit de Securitate constant, iar dosarul său a devenit în anii '90 o carte: „Acasă se vorbește în șoaptă”. În decembrie 1989, a fondat împreună cu Mariana Celac și alți intelectuali, Revista 22 și Grupul de Dialog Social, iar în aprilie-mai 1990, a fost unul din organizatorii principali ai mitingului maraton din Piața Universității, sub manifestul „Nu Perestroika”.

În 1996, avea să obțină titlul de doctor în istorie & sociologie la Universitatea din București, după o bursă Fulbright în Statele Unite, unde a predat ca visiting profesor la NYU și UCLA.

Din 1995, a fost profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Între 2014-2015 a fost președinte-director general al TVR.

România este pe marginea prăpastiei, e pe muchie de cuțit, avertizează scriitorul: „Este în cel mai greu moment după decembrie ’89, pentru că este o întoarcere la trecut. Ne întoarcem acum undeva la începutul anilor ’90, sfârșitul anilor ’80. România nu mai este o țară sigură.”

Amintește „Istoria căderii regimurilor comuniste”, carte apărută în anul 2019, care este o cronică a evenimentelor din ’89, căci, spune el, România riscă acum întoarcerea la comunism.

În 30 de ani, România s-a refăcut economic după „perioada nenorocită comunistă care ne-a dus la faliment și la penurie”, explică scriitorul, iar dacă acum dăm cu piciorul la toate și plecăm din NATO și din Uniunea Europeană, România dă faliment:

„Problema e foarte simplă. Da, domnule, plecăm din NATO, plecăm din UE, nu intrăm în Schengen, dar, ce punem în loc? Cine finanțează dezvoltarea României? Rusia? Păi, Rusia n-are resurse să-și hrănească propria populație, n-are resurse să întrețină o armată.”

Călin Georgescu este un candidat suprarealist, hieratic, un fel de manechin de vitrină care vorbește de pe altă planetă, spune Stelian Tănase:

„Nu răspunde la întrebările jurnaliștilor. Păi, atunci de ce ești candidat la Președinția României? Dacă te tratează așa, nu te respectă, chiar dacă tu i-ai dat votul.”

Ascultă podcastul SmartJob pe YouTube Music, Spotify, Apple Podcast.

Stelian Tănase povestește cum a fost perioada în care era urmărit de Securitate:

„Este lumea în care vom ajunge dacă va câștiga Georgescu Președinția și foarte repede. Nu pentru că el ar fi cine știe ce mare dictator, dar are Rusia în spate. El nu e singur, el e cu băieții de la Kremlin, vine cu o logistică întreagă, cu intelligence, cu oameni. Georgescu este numai vârful de lance al acestui sistem care va veni peste noi.”

În primul rând, România va fi izolată, spune acesta: „Călin Georgescu vorbește de neutralitate, să fim bine și cu Estul și cu Vestul. Adică, cum? Trebuie să optezi. Estul și Vestul în momentul ăsta sunt forțe antagonice.”

Avem nevoie urgent ca sociologii să ne explice ce se întâmplă cu societatea, „de unde această voință, această beție, că e ca un drog, o hipnoză. Parcă suntem amețiți”, crede Tănase.

Are propria explicație pentru ceea ce trăim, și anume eșecul clasei politice actuale, votul de blam către PNL-PSD, frustrarea, enervarea și lehamitea publicului:

„România este un stat eșuat, chiar dacă ea progresează, adică se democratizează, se dezvoltă economic, asta pentru că sunt niște programe de la Bruxelles care finanțează această emancipare economică a României. Publicul este frustrat și i-a dat un vot de blam. Acest spectacol al corupției și al cârdășiei PSD-PNL a dezgustat pe toată lumea.”

Partidele mari riscă să fie zdrobite duminică

„Lumea a spus: «ajunge, ajunge!» Și a votat contra. Oamenii s-au uitat la un candidat care li s-a părut lor mai merituos și l-au votat pe acest tip care pare rasat, elitist, academic, dar care vorbește cu greutate numai tâmpenii”, spune Stelian Tănase.

Dacă va fi declarat președinte ales Călin Georgescu, lumea iese în stradă în minutul doi, crede scriitorul:

„Ne îndreptăm spre o epocă de violențe. Lumea va ieși în stradă și nu va ceda ușor. Nu va accepta această situație. Va considera o manipulare a serviciilor, o complicitate a partidelor, un semn al corupției sistemului.”

Sigur, suntem furioși, dar vorbim de un risc de haos, explică acesta:

„Trebuie să facem această transformare de la o clasă politică la alta cu multă circumspecție, cu realism. Nu se va produce peste noapte o schimbare. Va trebui să conviețuim cu acești politicieni, dar pas cu pas să-i scoatem. Partidele mari riscă să fie zdrobite în starea de spirit de acum, la alegerile parlamentare.”

Rușii au făcut prăpăd în România

Ce așteptați să facă autoritățile? Avem instituții care trebuie să afle și au toate resursele să afle și să informeze electoratul cum și-a finanțat campania Călin Georgescu, spune Stelian Tănase:

„De unde are bani, cu ce fonduri a făcut această campanie sălbatică? Cel care votează trebuie să știe. Avem o problemă cu cine este acest personaj, cum a apărut și cum se face că în două săptămâni a crescut enorm, fără ca serviciile să observe că se întâmplă ceva, fără să observe că e umflat cu pompa, fără să observe cine-l sprijină și de ce.”

Scriitorul propune o comisie parlamentară de cercetare a alegerilor din acest an:

„Această apariție bruscă a unui candidat fantomă, care n-a fost pe nicăieri, nu-l cunoaște nimeni… Trebuie să aflăm ce s-a întâmplat, cum a fost posibil așa ceva?”.

Se poate repeta ce am trăit deja, riscă România întoarcerea la o formă de dictatură?

„Păi, a început. N-ați simțit asta? România este deja într-un buffer zone și este o țintă pentru ruși, cu cozile lor de topor de la București. Ați simțit în cercurile pro-ruse de la București, din țară, o agitație? Nu vă uitați pe paginile de Facebook, ați văzut ce prezenți sunt?”

Ce avem cu rușii?, se întreabă ironic Stelian Tănase: „Când au fost în România au făcut prăpăd, nenorociri, violuri. Acolo vrem să ne întoarcem?”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG