Linkuri accesibilitate

3 minute | Volodimir Zelenski ajunge în SUA, Donald Trump a scăpat doi ani de Fisc și un haos generalizat în energie


Casa Albă a confirmat vizita președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Washington. El are programate o întâlnire cu președintele Joe Biden și un discurs în Congresul Statelor Unite.
Casa Albă a confirmat vizita președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Washington. El are programate o întâlnire cu președintele Joe Biden și un discurs în Congresul Statelor Unite.

Presa americană relatează că președintele Ucrainei va fi primit astăzi la Casa Albă de Joe Biden. Informația a venit inițial pe surse, din motive de securitate, și coincide cu anunțul că SUA vor oferi Ucrainei sisteme Patriot.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Volodimir Zelenski este așteptat miercuri la Washington, pentru o întâlnire cu Joe Biden, într-o primă vizită a președintelui ucrainean în străinătate de la începutul invaziei ruse.
  • O comisie din Camera Reprezentanților din SUA a votat ca declarațiile fiscale ale fostului președinte Donald Trump dintr-o perioadă de șase ani să fie făcute publice.
  • Haos generalizat în privința plafonării energiei: Guvernul va elimina obligativitatea declarației pentru românii care au mai multe locuri de consum.

Zelenski, în drum spre SUA

După vizita surpriză pe frontul din Bahmut, Volodimir Zelenski se află deja în drum spre Washington, relatează CNN în această dimineață.

În plus, Associated Press scrie că președintele Ucrainei va fi primit miercuri la Casa Albă, de către președintele Joe Biden, și este așteptat să țină un discurs în Congres.

Aceasta este prima călătorie a lui Zelenski în străinătate de când țara sa a fost invadată de Rusia, pe 24 februarie, și vine în contextul în care, în SUA, este așteptat un vot privind un pachet de cheltuieli de 1,7 trilioane de dolari pentru sfârșitul anului, care include 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina - cea mai mare tranșă de ajutor de până acum.

De asemenea, Statele Unite se pregătesc să trimită rachete sol-aer Patriot în Ucraina, incluse într-un pachet de 1,8 miliarde de dolari deja aprobat, mai relatează AP.

Imagine de arhivă cu un sistem de rachete Patriot.
Imagine de arhivă cu un sistem de rachete Patriot.

Sistemele Patriot vor ajuta Ucraina să-și apere infrastructura critică, întrucât premierul Denis Șmihal a declarat aseară că „Rusia urmărește să ne lase fără electricitate înainte de Anul Nou”, conform Kyiv Independent.

Bloomberg scrie că exporturile de petrol rusesc pe mare s-au prăbușit în prima săptămână de la intrarea în vigoare, pe 5 decembrie, a sancțiunilor G7 și UE. În cifre, este vorba despre o scădere de 54%.

Astfel, Rusia a mai exportat doar țițeiul destinat Chinei, Indiei și Turciei, cele trei țări fiind cei mai importanți clienți. „Livrările către Europa au secat aproape complet”, se arată în raport.

RFE/RL publică o fotogalerie de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, în care se văd distrugerile suferite în lunile în care a fost ocupată de forțele rusești, în timp ce Reuters transmite că Austria caută un cetățean grec, pe care îl anchetează pentru spionaj în favoarea Rusiei.

Crăciunul vine mai devreme în Ucraina - titrează Politico, detaliind decizia prin care este permisă pentru prima dată sărbătorirea zilei de 25 decembrie.

Credincioșii ucraineni au sărbătorit mereu Crăciunul pe 7 ianuarie, pe rit vechi, iar schimbarea ar putea rupe și mai mult legăturile între cele două biserici ucrainene, dintre care una este strâns legată de Moscova (detalii pe Europa Liberă).

Pe de altă parte, Rusia a demarat procedurile pentru închiderea celui mai vechi grup pentru drepturile omului din această țară: Grupului Helsinki din Moscova, înființat în baza unui acord internațional din 1975, scrie Reuters.

Taxele lui Donald Trump

O comisie din Camera Reprezentanților a decis ieri publicarea declarațiilor fiscale ale lui Donald Trump, dintr-o perioadă de șase ani, punând capăt unei îndelungate bătălii juridice și politice care a început când fostul președinte era în funcție, scrie The Washington Post.

El a refuzat de ani de zile să își facă publice declarațiile fiscale, încălcând tradiția modernă stabilită de alți președinți și candidați la președinție.

Comisia a decis și publicarea unui al doilea raport, privind programul de audit obligatoriu al IRS pentru președinți, iar conform primelor detalii aflate de The New York Times, Fiscul nu l-a auditat pe Trump în primii doi ani de mandat. Ambele rapoarte ar urma să fie publicate integral în perioada următoare.

Reuters scrie cine este omul din spatele teoriei conspirației că aparatele de vot schimbă opțiunea alegătorilor: Dennis Montgomery, un programator și fost contractor al serviciilor de informații americane. Ajuns în instanță pentru fraudă și sperjur, bărbatul are un istoric de promovare a informațiilor false.

Elon Musk, la finala Argentina - Franța, 18 decembrie 2022.
Elon Musk, la finala Argentina - Franța, 18 decembrie 2022.

După sondajul lansat pe Twitter, Elon Musk pune o condiție pentru a renunța la funcția de director executiv al rețelei sociale: atunci când va găsi pe cineva „îndeajuns de fraier”, transmite The Guardian.

Între timp, Washington Post a întocmit o listă a personalităților cu care miliardarul s-a întâlnit la Cupa Mondială din Qatar, printre care ginerele lui Trump, o vedetă TV din Rusia, șeful ArcelorMittal și președintele Turciei.

Presa americană relatează și despre cutremurul cu magnitudinea 6,4 din California, care a ucis mai multe persoane și a lăsat zeci de mii de oameni fără curent.

Plafonarea facturilor

După haosul privind completarea obligatorie a unei declarații pe proprie răspundere, pentru a beneficia de plafonarea facturilor la electricitate, ministrul Virgil Popescu a anunțat ieri că Guvernul va elimina această cerință pentru cei care au mai multe locuri de consum, scrie Digi24.

Astfel, prețul va fi plafonat pentru toate locurile de consum, inclusiv pentru cei care stau în chirie, dacă se încadrează în plafoanele stabilite.

Hotnews relatează însă că declarațiile vor rămâne obligatorii pentru familiile cu cel puțin trei copii, familiile monoparentale și persoanele cu dizabilități care au nevoie de aparatură medicală.

Potrivit Digi24, subiectul a aprins noi discuții tensionate între PSD și PNL, ai căror lideri au început o vizită de trei zile în Coreea de Sud. Cele două partide caută acum să-și paseze vina reciproc.

Pe marginea acestui subiect, Europa Liberă a analizat noile reguli impuse în domeniul energiei, iar concluzia este că anul viitor ar putea apărea un blocaj pe piața achizițiilor de energie în rândul traderilor.

Pe subiectul Schengen, președintele Klaus Iohannis are o declarație care taie avântul aderării în prima jumătate a anului viitor, sau în 2023 cel puțin. „V-aș ruga să nu ne legăm neapărat de o anumită dată”, a spus el, conform Libertatea.

Agerpres scrie că Ministerul Sănătăţii examinează posibilitatea ca anumite medicamente, precum cele oncologice și antibioticele pentru copii, să nu mai fie exportate pentru o perioadă, din cauza cererii mari de pe piață.

Din Europa Liberă vă mai propun două subiecte: Magistrații rămân marii privilegiați, fiind singurii ale căror pensii speciale în plată se pot recalcula; și un reportaj despre viața românilor care primesc mâncare de la cantinele sociale și ONG-uri.

Un elicopter al poliției transportă câțiva jucători ai Argentinei după ce parada victoriei cu autocarul a fost anulată, Bunoes Aires, 20 decembrie 2022.
Un elicopter al poliției transportă câțiva jucători ai Argentinei după ce parada victoriei cu autocarul a fost anulată, Bunoes Aires, 20 decembrie 2022.

Alte știri:

  • SUA și Marea Britanie au condamnat decizia guvernului condus de talibani prin care a interzis educația universitară pentru femeile din Afganistan.
  • O femeie de 97 de ani, fostă secretară a unui lagăr de concentrare nazist, a fost condamnată pentru rolul său în uciderea a 10.505 persoane în timpul Holocaustului, în ceea ce ar putea fi ultimul proces de acest fel.
  • Valul de infectări cu Covid din China pune sub semnul întrebării anunțul OMS privind sfârșitul pandemiei în 2023. Statele Unite au oferit ajutorul Beijingului, iar experții avertizează că s-ar putea înregistra un milion de decese anul viitor.
  • Se estimează că 5 milioane de argentineni au sărbătorit în stradă victoria de la Cupa Mondială de fotbal. Din această cauză, jucătorii Argentinei au fost nevoiți să renunțe la parada cu autobuzul în Buenos Aires și, în schimb, au făcut o plimbare cu elicopterul.

Așteptăm mesajele dumneavoastră cu sugestii și critici la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe pagina de Facebook.

Zi cu spor,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG