Rusia nu se așteaptă la îmbunătățirea relațiilor cu Marea Britanie
Kremlinul a declarat că, în opinia sa, există puține speranțe de a obține ceva pozitiv în relațiile diplomatice dintre Marea Britanie și Rusia din partea viitorului prim-ministru britanic, deoarece consideră că lupta pentru conducere a fost dominată de retorica antirusească.
„Nu cred că putem spera la ceva pozitiv”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit The Guardian.
Următorul prim-ministru al Marii Britanii urmează să fie anunțat în cursul zilei de astăzi, după o competiție la conducerea partidului între Liz Truss și Rishi Sunak.
Misiunea AIEA din Zaporojie a scăzut la doi membri
Energoatom, operatorul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, a declarat că doar unul dintre cele șase reactoare ale centralei este încă în funcțiune, în timp ce temerile legate de centrala ocupată de Rusia persistă, în ciuda instalării a doi inspectori ai organismului de supraveghere al ONU la fața locului.
„În prezent, doar cea de-a șasea unitate de putere rămâne în funcțiune, care furnizează energie electrică sistemului energetic al Ucrainei și asigură nevoile proprii ale centralei”, a declarat luni Energoatom într-un comunicat citat de RFE/RL.
Compania a adăugat că centrala este operațională pe fondul riscurilor „de încălcare a reglementărilor privind securitatea radiațiilor și a incendiilor”.
Mai mulți membri ai misiunii au plecat pe 3 septembrie, ulterior plecând un alt grup, lăsând doi membri ai AIEA la fața locului pentru a monitoriza situația, potrivit TASS, care citează un expert rus care a fost prezent în timpul misiunii. Se așteaptă ca organismul de supraveghere al ONU să publice un raport privind vizita sa în zilele următoare.
Luptele din jurul centralei, cea mai mare centrală nucleară din Europa, au ridicat temeri privind un dezastru nuclear. Agenția de știri de stat rusă TASS a raportat luni că trei explozii au fost auzite în Energodar, orașul în care se află centrala.
Răspunsul lui Nicolae Ciucă la acuzațiile Rusiei: Noi avem o datorie cât se poate de asumată de la cetățeanul român
Premierul Nicolae Ciucă vorbit luni despre acuzațiile Kremlinului la adresa României privind livrările de armament pentru Ucraina.
„În ceea ce privește criticile altora, eu vreau să vă spun atât: noi avem o datorie cât se poate de asumată de la cetățeanul român și ați văzut cât de frumos și cât de bine au reacționat cetățenii României atunci când a fost început conflictul în Ucraina”, a spus Ciucă, aflat la Craiova la deschiderea anului școlar.
„În acest moment, pentru noi toți, cel mai important lucru este să continuăm să ne menținem această empatie și spiritul de solidaritate și sunt convins că tot ceea ce vom face de-aici înainte, prin măsurile pe care le luăm, astfel încât cetățenii să fie protejați, economia să fie protejată, și să avem toate măsurile luate, astfel încât să ne asigurăm partea de securitate și siguranță a cetățeanului este ceea ce cred că poate să conteze mai mult decât o voce sau alta care ne critică astăzi”, a completat el.
Săptămâna trecută, Ministerul rus de Externe a cerut României să „recunoască totul” cu privire la livrările de armament către Ucraina, acuzând că Rusia „știe acum” ce înseamnă „ajutoarele umanitare” acordate Kievului. Oficial, România nu a ajutat cu armament statul vecin invadat.
Rusia suspendă drepturile de publicare ale ziarului Novaya Gazeta
Tribunalul Basmanny din Moscova a invalidat luni certificatul de înregistrare pentru versiunea tipărită a Novaya Gazeta, unul dintre ultimele ziare independente din Rusia, transmite CNN.
Judecătoarea Olga Lipkina a decis „să invalideze certificatul de înregistrare al Novaya Gazeta”, transmite agenția de presă de stat RIA Novosti.
Redactorul-șef al publicației, Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de a sprijini reportajele critice la adresa Kremlinului, spune că hotărârea este „o lovitură politică, fără nici cel mai mic temei juridic”.
El a declarat că ziarul va apela decizia instanței.
Într-o declarație publicată pe site, editorii ziarului au numit suspendarea licenței de publicare drept o „tentativă de asasinare a Novaya Gazeta”.
Rozkomnadzor, autoritatea de supraveghere a presei din Rusia, acuzase publicația că nu a furnizat documente legate de o schimbare de proprietate în 2006.
Novaya Gazeta a fost înființată în 1993, cu bani proveniți din premiul Nobel pentru Pace al ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov.