Linkuri accesibilitate

3 minute | Ascensiunea partidelor anti-UE, crima organizată din Portul Constanța, candidat la președinție împușcat în cap


Belgium EU Summit, Viktor Orban, Giorgia Meloni and Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki

Partidele de dreapta și eurosceptice cresc peste tot în Europa și ar putea ajunge a treia forță a Parlamentului European după alegerile de anul viitor.

Bun găsit,

Iată cele mai importante subiecte:

 • Un candidat la alegerile prezidențiale din Ecuador care a promovat în campanie mesaje împotriva cartelurilor de droguri și a corupției a fost împușcat mortal, pe stradă.
 • Portul Constanța ar putea juca un rol cheie în deblocarea crizei cerealelor din Marea Neagră, însă autoritățile trebuie să rezolve mai întâi problema criminalității organizate de acolo, scrie The Guardian.
 • SUA interzic companiilor de investiții private să investească în industriile semiconductorilor, cuantică și a inteligenței artificiale din China.

Ascensiunea partidelor eurosceptice


Partide care promovează mesaje anti-UE sau împotriva principiilor din ADN-ul blocului comunitar ar putea ajunge să influențeze deciziile în viitorul Parlament European.

E un paradox care stârnește îngrijorări în multe capitale.

O analiză realizată de Politico arată că partidele de dreapta și eurosceptice vor crește la următoarele alegeri europene în detrimentul celor de centru. Dacă astăzi ar avea loc alegeri, grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni ar deveni al treilea cel mai important grup din Parlamentul European, la egalitate cu Renew.

Printre cele mai importante creșteri s-ar înregistra în Polonia, unde partidul Lege și Justiție se află la putere, dar și Italia, unde, de asemenea, partidul de extremă dreaptă Frații Italiei al premierului Giorgia Meloni conduce țara.

Partidul Alternativa pentru Germania ar urma să crească, de asemenea, potrivit analizelor.

Alice Weidel, co-lider al formațiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
Alice Weidel, co-lider al formațiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Marile perdante din Parlamentul European ar urma să fie grupul Renew, care ar pierde 12 poziții – potrivit sondajelor, însă mai ales Verzii, pentru care estimările Politico arată o scădere cu 48 de locuri.

Alegerile europene au loc în vara anului viitor.

Analiza nu prezintă și date despre România, unde situația politică e oricum confuză în privința ideologiei partidelor. Ceea ce mulți numesc a fi partid de extremă dreapta, AUR, ar avea în jur de 20% din voturi, potrivit mai multor sondaje de opinie.

Rușinea corvetelor


Europa Liberă despică firul în patru în cazul achiziției ratate de corvete a Ministerului Apărării Naționale (MApN). Sub semnătura Ancăi Grădinaru, vă prezentăm istoria de peste 15 ani a acestei licitații, al cărei eșec a fost anunțat oficial de guvern acum două zile, în cel mai prost moment cu putință: în timpul unui conflict armat în Marea Neagră.

Este „jenant” că statul român nu a fost în stare să realizeze această achiziție, spune pentru Europa Liberă fostul locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul în rezervă Constantin Ciorobea.

Pentru cei care au ratat știrea, reamintesc pe scurt că MApN a anulat licitația de 1,2 miliarde de euro pentru modernizarea flotei Armatei și a anunțat public că nu a găsit 50 de milioane de euro pentru a atribui contractul unei alte companii.

Francezii de la Naval Group au renunțat la contractul de construire a 4 corvete pentru Forțele Navale Române.
Francezii de la Naval Group au renunțat la contractul de construire a 4 corvete pentru Forțele Navale Române.

Criza din Marea Neagră atrage atenția marilor redacții internaționale.

După ce zilele trecute New York Times scria despre situația fierbinte din această regiune, astăzi The Guardian analizează subiectul, din perspectivă economică.

O frază cheie din analiza jurnaliștilor britanici e cea referitoare la Portul Constanța, atribuită unui investitor european: „Portul Constanţa ar putea fi extins destul de repede. Există discuții între UE și București privind extinderea portului, dar Constanța are o problemă de crimă organizată.”

Tot în Europa Liberă puteți citi despre cum a atins România borna de 1.000 de kilometri de autostradă, dar și cum ordonanța privind tăierea cheltuielilor bugetare pune în pericol existența teatrelor și muzeelor.

Libertatea reia în ediția de azi subiectul publicat ieri de Europa Liberă: cum au ajuns doi tineri fără niciun fel de experiență în domeniu vicepreședinți la Autoritatea pentru Digitalizare.

Candidat la președinție ucis pe stradă


În Ecuador, țară care a pierdut lupta cu crima organizată, un candidat la viitoarele alegeri prezidențiale a fost împușcat mortal la un miting electoral.

Fernando Villavicencio, membru al Adunării Naționale a țării, a fost împușcat în cap miercuri, când părăsea evenimentul din capitala Quito.

Candidatul la președinție Fernando Villavicencio vorbește în timpul unui eveniment de campanie la o școală, cu câteva minute înainte de a fi împușcat mortal în fața aceleiași școli din Quito, Ecuador.
Candidatul la președinție Fernando Villavicencio vorbește în timpul unui eveniment de campanie la o școală, cu câteva minute înainte de a fi împușcat mortal în fața aceleiași școli din Quito, Ecuador.

Tema criminalității organizate din Ecudor, țară în care cartelurile de droguri au devenit în ultimii cinci ani din ce în ce mai puternice, a fost intens dezbătută în campania electorală a alegerilor care vor începe pe 20 august.

În ultimii ani, din cauza crimelor comise de traficanți, președintele în exercițiu a fost nevoit de mai multe ori să declare stare de urgență și să scoată armata în stradă.

4.500 de crime au avut loc doar anul trecut și peste 200 de tone de cocaină au fost sechestrate. Ecuadorul a devenit poarta de plecare a drogurilor care ajung în general în Europa, prizate în cluburile de noapte sau la petrecerile exclusiviste.

Tot peste Ocean, în SUA, președintele american Joe Biden a semnat ieri un ordin prin care interzice investițiile americane în industrii tehnologice cheie care ar putea ajuta China.

Ordinul va interzice companiilor de capital de risc și de capital privat să investească în semiconductori și alte microelectronice, computere cuantice și anumite aplicații de inteligență artificială.

Iar Organizația Mondială a Sănătății a declarat că noua tulpină de Covid-19, EG.5 sau „Eris”, o subvariantă Omicron, este o variantă de interes, deși riscul pentru sănătatea publică e scăzut.

Alte subiecte:

 • Un prizonier despre care se crede că a fost eliberat pentru a lupta cu mercenarii Wagner în Ucraina a fost acuzat că a comis o dublă crimă în Rusia, după ce s-a întors acasă din război.
 • Cererea pentru steaguri rusești a crescut exploziv în Niger după lovitura de stat dată de junta militară.
 • Românul răpit încă din 2015 în statul african Burkina Faso a fost eliberat.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Pe mâine,
Ionuț

 • 16x9 Image

  Ionuț Benea

  A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

  S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

  Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG