Linkuri accesibilitate

Centrala nucleară Zaporojie, în apropiere de orașul Enerhodar, controlat de Rusia, în regiunea Zaporojie, Ucraina, 22 august 2022.
Centrala nucleară Zaporojie, în apropiere de orașul Enerhodar, controlat de Rusia, în regiunea Zaporojie, Ucraina, 22 august 2022.

Război în Ucraina | O parte din echipa ONU rămâne la Zaporojie. Moarte suspectă a președintelui Lukoil

Ziua 190 a invaziei rusești: inspecția specialiștilor AIEA la centrala nucleară Zaporojie poate începe astăzi, în timp ce contraofensiva ucraineană din Herson nu a stagnat și nici nu a eșuat, potrivit unui consilier prezidențial.

Principalele evenimente ale zilei

10:23 1.9.2022

HRW acuză Rusia că a „transferat cu forța” ucraineni în Rusia

Human Rights Watch (HRW) afirmă că forțele ruse și cele aliate Rusiei au „transferat cu forța” civili ucraineni, inclusiv pe cei care fugeau din calea luptelor, în Federația Rusă sau în zonele din Ucraina ocupate de Rusia.

Grupul pentru drepturile omului a afirmat într-un raport de 71 de pagini, publicat pe 1 septembrie, că aceste transferuri reprezintă o „încălcare gravă” a legilor războiului care constituie crime de război și potențiale crime împotriva umanității.

„Civilii ucraineni nu ar trebui să nu fie lăsați fără altă opțiune decât să meargă în Rusia”, a declarat Belkis Wille, cercetător principal în domeniul crizelor și conflictelor la HRW și coautor al raportului, care a remarcat, de asemenea, că mii de cetățeni ucraineni au fost supuși unei forme de control de securitate obligatoriu, punitiv și abuziv numit „filtrare”.

„Nimeni nu ar trebui să fie obligat să se supună unui proces de filtrare abuziv pentru a ajunge în siguranță”, a adăugat Wille.

10:14 1.9.2022

Oficial american: Rusia încearcă să recruteze soldați răniți

Serviciile secrete americane sugerează că Rusia se confruntă cu probleme semnificative de forțe, potrivit Reuters, care citează un oficial american.

Acesta a declarat sub protecția anonimatului că Rusia încearcă să recruteze soldați răniți, să achiziționeze personal de la companii private de securitate și să plătească prime recruților.

De asemenea, este probabil ca Rusia să încerce să ofere grațieri și compensații financiare pentru infractorii condamnați în Ucraina, dacă aceștia acceptă să se alăture forțelor rusești.

10:07 1.9.2022

Operatorul centralei Zaporojie: Un reactor nuclear a fost oprit din cauza bombardamentelor

Unul dintre cele două reactoare operaționale de la complexul de centrale nucleare Zaporojie din Ucraina, aflat sub control rusesc, a fost oprit din cauza bombardamentelor rusești, a declarat joi operatorul Energoatom, potrivit Reuters.

„Ca urmare a unui nou bombardament cu mortiere de către forțele rusești la situl centralei nucleare Zaporojie, protecția de urgență a fost activată și a fost oprită unitatea 5 de putere operațională”, a scris Energoatom pe aplicația de mesagerie Telegram.

Energoatom a adăugat că „unitatea de putere numărul 6 continuă să funcționeze în sistemul energetic al Ucrainei” și furnizează energie electrică pentru nevoile proprii ale centralei.

09:55 1.9.2022

Marea Britanie: Ucraina vizează radarele rusești în ofensiva din aceste zile

Ministrul britanic al Apărării a transmis analiza sa zilnică:

„În perioada 30-31 august 2022, forțele armate ucrainene au continuat operațiunile ofensive în sudul Ucrainei, sprijinite de lovituri intensive cu rază lungă de acțiune împotriva locațiilor rusești de comandă și logistică din zona ocupată.

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat, de asemenea, imagini cu aeronave ucrainene care operează rachete antiradiații de mare viteză (HARM). Rusia a afirmat anterior că a recuperat fragmente din acest tip de arme, care sunt concepute pentru a localiza și distruge radarele.

Rusia acordă prioritate unei apărări antiaeriene puternice la sol - acoperirea radar care permite acest lucru este o capacitate critică în cadrul operațiunii sale din Ucraina.

O degradare substanțială și susținută a radarelor rusești cu HARM-uri ar fi un regres major pentru cunoașterea situației deja problematice a Rusiei.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG