Rusia a început exercițiile militare de amploare cu China și India
Rusia a început exerciții militare de amploare în estul țării, la care participă forțe din China - o dovadă a legăturilor tot mai strânse în domeniul apărării dintre Moscova și Beijing, pe fondul tensiunilor cu Occidentul din cauza războiului din Ucraina, relatează RFE/RL.
Exercițiile Vostok (Est) 2022 au loc în diferite locații din Orientul Îndepărtat al Rusiei și Marea Japoniei și implică peste 50.000 de soldați și peste 5.000 de unități de armament, inclusiv 140 de avioane și 60 de nave de război, a precizat Ministerul rus al Apărării. Acestea se vor încheia pe 7 septembrie.
La exerciții participă, de asemenea, trupe din India, Laos, Mongolia, Nicaragua, Siria și mai multe foste țări sovietice.
India continuă să sublinieze neutralitatea poziției sale față de războiul Rusiei din Ucraina, afirmând că menține relații bune atât cu Occidentul, cât și cu Moscova.
China a refuzat în mod clar să critice războiul Rusiei din Ucraina, acuzând Statele Unite și NATO că au provocat Moscova, și a condamnat sancțiunile occidentale impuse Moscovei.
Rusia, la rândul său, a sprijinit puternic China în contextul tensiunilor cu Statele Unite care au urmat unei vizite recente în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.
Președintele rus Vladimir Putin a făcut recent o paralelă între sprijinul SUA pentru Ucraina și călătoria lui Pelosi în Taiwan, acuzând că ambele fac parte din presupusele eforturi americane de a favoriza instabilitatea globală.
Inspectorii AIEA, la 20 de kilometri de centrală
Agenția de știri Interfax-Ucraina relatează că inspectorii AIEA se află la un punct de control din Novooleksandrivka, care se află la aproximativ 20 de kilometri de centrala nucleară Zaporojie.
„Puteți auzi sosirile aici. Dar în depărtare”, a spus o sursă apropiată de misiune. Potrivit acesteia, mișcarea coloanei este oprită. „Așteptăm când va fi sigur”, a spus unul dintre membrii misiunii.
Informația a fost distribuită și de Energoatom, operatorul ucrainean al centralei nucleare.
Reuters: Președintele Lukoil a murit după ce a căzut de la fereastra unui spital
Ravil Maganov, președintele celui de-al doilea mare producător de petrol din Rusia, Lukoil, a murit joi după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova, scrie Reuters citând o sursă apropiată evenimentului.
Și unele publicații rusești, inclusiv agenția de presă rusă Interfax, au relatat moartea lui Maganov, în vârstă de 67 de ani, care era și vicepreședinte al Lukoil, citând surse anonime.
Niciun comentariu imediat nu a fost disponibil din partea Lukoil.
Ravil Maganov a lucrat pentru Lukoil din 1993, la scurt timp după înființarea companiei, și a supervizat rafinarea, producția și explorarea acesteia, devenind președinte în 2020. El a fost printre puținii care au criticat invazia Rusiei în Ucraina.
Ravil Maganov a fost un asociat apropiat al unuia dintre fondatorii Lukoil, Vagit Alekperov. Fratele său, Nail Maganov, este șeful producătorului rus de petrol Tatneft.
Alekperov, fost ministru adjunct sovietic al petrolului, a demisionat din funcția de președinte al Lukoil în aprilie, la o săptămână după ce Marea Britanie i-a impus înghețarea activelor și o interdicție de călătorie, ca parte a sancțiunilor impuse din cauza acțiunilor militare ale Rusiei în Ucraina.
Decesul lui Ravil Maganov se înscrie pe o listă cu alți șapte magnați ruși decedați în condiții suspecte, de la începutul invaziei din 24 februarie. În luna mai, de exemplu, Alexander Subbotin, membru al consiliului de administrație al Lukoil, ar fi fost otrăvit.
Ucraina acuză Rusia că bombardează traseul ONU către centrala nucleară din Zaporojie
Inspectorii nucleari ai ONU urmează să ajungă în cursul acestei zile la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, pentru a evalua starea acesteia după luni de lupte în zonă, relatează BBC.
Ucraina acuză trupele rusești că au bombardat traseul pe care inspectorii urmau să îl parcurgă pentru a le permite accesul la centrală.
Oleksandr Starukh, șeful regiunii Zaporojie, scrie pe Telegram că echipa de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică „nu poate continua deplasarea din motive de securitate”.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc în repetate rânduri de bombardamente.