Linkuri accesibilitate

O femeie stă în ploaie în mijlocul a ceea ce a fost cândva casa sa din Kramatorsk/Donețk.
O femeie stă în ploaie în mijlocul a ceea ce a fost cândva casa sa din Kramatorsk/Donețk.

Război în Ucraina | Demisia lui Putin, cerută la Moscova și Sankt Petersburg. Cadavre de civili torturați, găsite în teritoriile eliberate

Ziua 201 a invaziei: Rusia scoate din funcțiune infrastructuri critice ale Ucrainei, ca „răzbunare” pentru contraofensiva reușită a Ucrainei.

Principalele informații ale zilei

08:25 12.9.2022

Trei morți și doi răniți în bombardamente

Serviciul de urgență de stat al Ucrainei a anunțat duminică seara decesul a două persoane în districtul Sînelnikivski din regiunea Dnipropetrovsk.

O tânără de 19 ani a fost rănită grav, potrivit aceluiași comunicat, în care se precizează că nu sunt disponibile deocamdată informații privind pagubele materiale.

De asemenea, guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sîniehubov, a declarat că în această regiune atacurile au ucis o persoană.

O altă persoană a fost rănită, iar salvatorii continuă să caute supraviețuitori, a adăugat oficialul ucrainean, citat de Kyiv Independent.

08:52 12.9.2022

UK: Posibil ca Rusia să fi ordonat retragerea soldaților săi din întreaga regiune Harkov

Ministerul britanic al Apărării a publicat analiza sa zilnică referitoare la cursul războiului:

„În fața avansurilor ucrainene, Rusia a ordonat probabil retragerea trupelor sale din întreaga zonă ocupată a regiunii Harkov, la vest de râul Oskil.

În acest sector au rămas focare izolate de rezistență, dar, începând de miercuri, Ucraina a recucerit un teritoriu de cel puțin 3.100 de kilometri pătrați.

În sud, în apropiere de Herson, Rusia se luptă probabil să aducă suficiente rezerve în față, peste râul Nipru, până la linia frontului.

Un pod plutitor improvizat pe care Rusia l-a început în urmă cu două săptămâni rămâne incomplet; artileria ucraineană cu rază lungă de acțiune lovește acum probabil atât de frecvent trecerile de pe Nipru încât Rusia nu poate efectua reparații la podurile rutiere deteriorate.

Succesele rapide ale Ucrainei au implicații semnificative pentru proiectul operațional general al Rusiei. Este foarte probabil ca majoritatea forțelor din Ucraina să fie forțată să acorde prioritate acțiunilor defensive de urgență.

Încrederea deja limitată pe care trupele desfășurate o au în conducerea militară superioară a Rusiei este posibil să se deterioreze și mai mult.”

09:51 12.9.2022

ISW: Actuala contraofensivă nu va pune capăt războiului. Rusia, în fața unei dileme de timp și spațiu

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată în analiza sa că „Ucraina a provocat o înfrângere operațională majoră Rusiei, recucerind aproape toată regiunea Harkov într-o contraofensivă rapidă. Ucraina a întors soarta în favoarea sa, dar actuala contraofensivă nu va pune capăt războiului”.

ISW mai arată că recucerirea de către ucraineni a orașului Izium a pus capăt perspectivei ca Rusia să își poată îndeplini obiectivele declarate în regiunea Donețk, după retragerea de la Kiev la începutul lunii aprilie.

„Pierderea orașului Izium condamnă planul inițial al campaniei rusești pentru această fază a războiului și asigură faptul că avansurile rusești spre Bahmut sau în jurul orașului Donețk nu pot fi decisive (dacă vor avea loc). Chiar și cucerirea de către ruși a orașului Bahmut, care este puțin probabil să aibă loc, nu ar mai susține niciun efort mai mare pentru a îndeplini obiectivele inițiale ale acestei faze a campaniei, deoarece nu ar fi susținută de un avans dinspre Izium în nord”, completează analiștii militari.

ISW arată astfel că o continuare a operațiunilor ofensive rusești împotriva Bahmut și în jurul orașului Donețk „și-au pierdut orice semnificație operațională reală pentru Moscova și nu fac decât să irosească o parte din puterea de luptă efectivă extrem de limitată pe care Rusia o păstrează”.

Potrivit sursei citate, contraofensiva anunțată în regiunea Herson nu ar fi neapărat o simulare ca să păcălească forțele ruse, deoarece forțele ucrainene „ar fi atacat și au obținut câștiguri în mai multe locații importante de pe malul vestic al râului Nipru”.

„Presiunea ucraineană din Herson, combinată cu contraofensiva rapidă din Harkov, îi pune pe ruși în fața unei dileme teribile de timp și spațiu. Rusia nu dispune probabil de suficiente forțe de rezervă pentru a finaliza formarea unei noi linii defensive de-a lungul râului Oskil. Prudența ar cere ca Rusia să retragă forțe din alte sectoare ale spațiului de luptă pentru a stabili linii defensive mai la est de râul Oskil, pentru a se asigura că poate menține granița regiunii Luhansk sau o linie cât mai apropiată de această graniță”, se mai arată în analiza citată.

ISW mai spune că „trupele rusești din jurul Bahmut și din apropierea orașului Donețk continuă operațiunile ofensive ca și cum nu ar fi conștiente de pericolul pentru Luhansk”, în timp ce cele din Herson se confruntă în continuare cu atacuri și cu amenințarea unor noi ofensive ucrainene pe această axă.

„Președintele rus Vladimir Putin riscă să facă o greșeală obișnuită, dar mortală, așteptând prea mult timp pentru a ordona întăriri pe linia Luhansk, compromițând astfel apărarea Hersonului sau punând capăt operațiunilor ofensive în jurul Bahmut și al orașului Donețk”, concluzionează ISW.

10:25 12.9.2022

Armata ucraineană: Alte 20 de așezări au fost recucerite

Militari ucraineni în Hoptivka, regiunea Harkov, într-o fotografie publicată pe 11 septembrie 2022.
Militari ucraineni în Hoptivka, regiunea Harkov, într-o fotografie publicată pe 11 septembrie 2022.

Statul Major General al Ucrainei a declarat luni că forțele sale de apărare au eliberat peste 20 de sate în ultima zi în regiunile Harkov și Donețk din estul Ucrainei, transmite RFE/RL.

Însă Rusia a atacat cu rachete aceste zone, dar și altele, vizând infrastructura cheie, afectând milioane de oameni care au rămas fără apă curentă și energie electrică. Ulterior, duminică seară, în unele regiuni a fost restabilită energia electrică.

Oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lovit Harkov TEC-5, a doua cea mai mare centrală termică și electrică din țară.

Președintele Volodimir Zelenski a postat o înregistrare cu centrala electrică în flăcări și a transmis un mesaj sfidător către Kremlin.

„Încă mai credeți că puteți să ne intimidați, să ne frângeți, să ne forțați să facem concesii? Frigul, foamea, întunericul și setea pentru noi nu sunt la fel de înspăimântătoare și mortale ca 'prietenia și frăția voastră'. Dar istoria va pune totul la punct. Iar noi vom fi cu gaz, lumină, apă și mâncare... și FĂRĂ voi!”, a scris el.

Kiev: Ucrainenii speră că o contraofensivă rapidă în est va aduce victoria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG