Linkuri accesibilitate

O femeie stă în ploaie în mijlocul a ceea ce a fost cândva casa sa din Kramatorsk/Donețk.

Război în Ucraina | Demisia lui Putin, cerută la Moscova și Sankt Petersburg. Cadavre de civili torturați, găsite în teritoriile eliberate

Ziua 201 a invaziei: Rusia scoate din funcțiune infrastructuri critice ale Ucrainei, ca „răzbunare” pentru contraofensiva reușită a Ucrainei.

Principalele informații ale zilei

07:34 12.9.2022

Rușii au atacat instalații de apă și o centrală termică din Harkov

Un incendiu a făcut ravagii într-o centrală electrică din Harkov, lovită într-un atac al forțelor ruse, pe 11 septembrie 2022. Orașul părea să se afle sub o pană totală de curent, fără ca lumina să fie vizibilă în oraș.
Un incendiu a făcut ravagii într-o centrală electrică din Harkov, lovită într-un atac al forțelor ruse, pe 11 septembrie 2022. Orașul părea să se afle sub o pană totală de curent, fără ca lumina să fie vizibilă în oraș.

Ucraina a acuzat armata rusă că a atacat infrastructura civilă, ca răspuns la ofensiva rapidă din weekend a trupelor ucrainene, care a forțat Rusia să abandoneze principalul său bastion din regiunea Harkov, transmite Reuters.

Oficialii ucraineni au declarat că țintele atacurilor au inclus instalații de apă și o centrală termică din Harkov și că acestea au provocat pene de curent generalizate.

„Nu există instalații militare, scopul este de a priva oamenii de lumină și căldură”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Twitter.

„Acesta este un act de disperare în urma pierderilor imense și a retragerii Rusiei în estul Ucrainei”, a completat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, potrivit Ukrinform.

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a denunțat, de asemenea, loviturile: „Răspunsul aparent al Rusiei la eliberarea de către Ucraina a orașelor și satelor din est: trimiterea de rachete pentru a încerca să distrugă infrastructura civilă critică”.

Moscova neagă că forțele sale vizează în mod deliberat civili.

De asemenea, Zelenski a descris ofensiva ucraineană din nord-est ca fiind un potențial progres în războiul care durează de șase luni și a declarat că iarna ar putea înregistra noi câștiguri teritoriale dacă Kievul ar primi arme mai puternice.

07:39 12.9.2022

Ucraina spune că atacurile asupra infrastructurii energetice se vor repeta pe timpul iernii

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat duminică, după atacurile asupra infrastructurii de energie, că „Rusia teroristă a lovit infrastructura civilă, lăsând mii de ucraineni fără electricitate, apă și căldură”.

Potrivit acestuia, Vladimir Putin plănuiește mai multe astfel de tactici în timpul iernii.

„El trebuie să primească un răspuns dur acum. Rusia trebuie să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului”, a declarat Kuleba.

Duminică, forțele ruse au lansat 11 rachete de croazieră pe teritoriul Ucrainei, nouă dintre acestea fiind doborâte de forțele aeriene din estul țării, potrivit Comandamentului Forțelor Aeriene din Est. Rachetele care și-au atins țintele au provocat întreruperi de energie electrică în mai multe regiuni.

07:49 12.9.2022

Volodimir Zelenski: Lumea este impresionată, inamicul intră în panică

Președintele Ucrainei le-a mulțumit duminică seară, în discursul său nocturn, forțelor ucrainene care au luptat în cele 200 de zile de la declanșarea invaziei ruse.

„Dușmanii au spus că s-au rătăcit, că se duceau la un exercițiu. I-ați învățat multe: capacitatea de a se îmbrăca rapid și de a pleca rapid de pe teritoriul nostru și înțelegerea faptului că, abandonând echipamentul și armele, se poate face mult mai repede și mai ușor. Mulți dintre ei au învățat pentru totdeauna că este corect să nu se spună "pe Ucraina", ci "în Ucraina". Mă refer la toți cei care au pus piciorul pe pământul nostru și au rămas în el. Mulți își vor aminti pentru totdeauna ce îi așteaptă pe toți oaspeții neinvitați în Ucraina: războinicii noștri”, a declarat Volodimir Zelenski.

„Astăzi, toată lumea vede și notează acțiunile voastre în nordul, sudul și estul Ucrainei. Lumea este impresionată. Inamicul intră în panică. Ucraina este mândră de voi, crede în voi, se roagă pentru voi și vă așteaptă”, a completat el.

Președintele ucrainean a mai spus că drumul spre victorie este unul dificil, însă Ucraine este sigură că forțele sale sunt capabile să o obțină.

„Veți ajunge la granița noastră, în toate secțiunile ei. Veți vedea frontierele noastre și spatele dușmanilor. Veți vedea strălucirea ochilor poporului nostru și a călcâielor ocupanților. Ei vor numi asta "gesturi de bunăvoință". Noi o vom numi victorie. Credem în voi, în cei care și-au făcut meseria, și-au riscat viețile, și-au apărat țara în toate aceste 200 de zile, la -15 grade Celsius sau la 35, la 2 dimineața sau la 6 dimineața, într-o zi obișnuită de luni sau de Ziua Independenței, în ciuda oboselii, a tensiunii și a pericolului”, le-a mai spus Zelenski forțelor ucrainene.

El le-a mulțumit tuturor celor care „nu dau atenție zvonurilor și bârfelor” și care „nu citesc falsuri pe internet, ci scriu istoria în viața reală: istoria independenței, istoria victoriei, istoria Ucrainei”.

08:11 12.9.2022

Pene de curent în mai multe regiuni ucrainene. Zelenski: Teroriștii rămân teroriști

Președintele ucrainean a reacționat după ce atacurile Rusiei au lăsat mai multe regiuni ucrainene fără energie electrică.

„Pană de curent totală în regiunile Harkov și Donețk, una parțială în regiunile Zaporojie, Dnipropetrovsk și Sumî. Teroriștii din Federația Rusă rămân teroriști și atacă infrastructura critică. Nu există instalații militare, scopul este de a priva oamenii de lumină și căldură”, a scris el pe Twitter.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG