SUA pregătește un nou pachet de ajutor pentru Ucraina
Casa Albă a declarat că probabil va anunța un pachet suplimentar de ajutor militar în „zilele următoare”, a informat Reuters.
„Cred că veți mai vedea unul aici în zilele următoare”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al securității naționale a Casei Albe, John Kirby.
Până acum, SUA au dat 15,2 miliarde de dolari Ucrainei, a anunțat săptămâna trecută departamentul de stat.
Nu au existat informații suplimentare cu privire la ce va conține noul pachet de ajutor.
Lavrov a primit viză SUA ca să participe la Adunarea Generală a ONU
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și membrii unei delegații ruse au primit vize pentru a participa la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, a informat o agenție de presă rusă, care citează ministerul rus de externe, transmite Reuters.
Rusia a criticat de săptămâni întregi Statele Unite pentru că nu au acordat membrilor delegației ruse vize pentru a participa la cea de-a 77-a sesiune a adunării, care se deschide astăzi la New York.
„Astăzi i s-au dat vize lui Lavrov și unui număr dintre cei care îl vor însoți”, a declarat Interfax, citat de Ministerul de Externe.
Zelenski: baza Pactului de securitate de la Kiev, definitivată. Investiții militare pe termen lung propuse ca alternativă la aderarea Ucrainei la NATO
Fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen (foto) și șeful de cabinet al lui Zelenskiy, Andrey Yermak, au finalizat raportul care va fi baza Pactului de securitate de la Kiev, a anunțat președintele ucrainean, citat de The Guardian.
„A fost făcut primul pas, dar extrem de important, către viitoarele garanții de securitate pentru Ucraina. În cadrul întâlnirii noastre, Andrei Iermak (șef de cabinet al lui Zelenski - n.r.) și fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen au prezentat recomandările elaborate, care ar trebui să devină baza Pactului de Securitate de la Kiev. Sunt recunoscător Grupului de lucru internațional Yermak-Rasmussen pentru elaborarea acestui pachet de propuneri. Este necesar ca Grupul să-și continue activitatea și să finalizeze proiectul”, a scris Zelenski pe pagina sa de Telegram.
Aliații Ucrainei ar trebui să se angajeze să efectueze transferuri obligatorii de arme pe scară largă și investiții pe mai multe decenii în apărarea țării, potrivit raportului, care a analizat alternative la aspirațiile pe termen lung ale Kievului de a adera la alianța NATO.
Raportul a fost comandat de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, iar coautor este fostul secretar general al NATO , Anders Fogh Rasmussen, alături de șeful de cabinet al lui Zelenski, Andrei Iermak.
Scopul raportului este de a oferi Ucrainei o structură de securitate care să garanteze că Rusia nu va încerca să invadeze din nou și urmează apelurilor repetate ale lui Zelenski, adresate occidentului, de a-și intensifica aprovizionarea cu arme pentru a asigura un avans al trupelor ucrainene față de cele rusești.
Posibila viitoare aderare a Ucrainei la NATO a fost una din justificările Rusiei pentru invadarea Ucrainei.
Raportul, care face obiectul unor ample consultări diplomatice, nu propune ca țările NATO în mod colectiv să fie obligate să-și ofere resursele militare în apărarea suveranității Ucrainei, dar spune că nu ar trebui să existe nicio restricție asupra ajutorului militar, diplomatic și economic oferit de țările membre NATO prin acorduri bilaterale. Nivelul de sprijin ar putea fi scalabil în funcție de nivelul de amenințare și ar trebui să se aplice tuturor frontierelor recunoscute internațional ale Ucrainei.
Raportul susține că „cea mai puternică garanție de securitate pentru Ucraina constă în capacitatea sa de a se apăra împotriva unui agresor. Pentru a face acest lucru, Ucraina are nevoie de resurse pentru a menține o forță defensivă semnificativă capabilă să reziste forțelor armate și paramilitarilor Federației Ruse.”
Ucraina: ofițerii de informații și comandanții militari ruși fug din Crimeea
În regiunile ocupate de ruși din Crimeea și sudul Ucrainei, împuterniciții ruși, ofițerii de informații și comandanții militari ruși au început să evacueze și să-și „reinstaleze urgent familiile” înapoi pe teritoriul rus, a declarat serviciul de informații al armatei de apărare a Ucrainei.
Oficialii serviciilor de informații au remarcat că cetățenii ruși „încercau în secret să-și vândă casele și să-și evacueze de urgență rudele din peninsulă”.