Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean se joacă cu un câine în timp ce se odihnește pe teritoriul eliberat din regiunea Harkov. (AP Photo/Kostiantyn Liberov)
Un soldat ucrainean se joacă cu un câine în timp ce se odihnește pe teritoriul eliberat din regiunea Harkov. (AP Photo/Kostiantyn Liberov)

Război în Ucraina | Zelenski: Am recuperat 6.000 de kilometri pătrați. Lavrov a primit viză SUA pentru Adunarea Generală a ONU

Ziua 202 a invaziei: Forțele ucrainene au continuat contraatacul în Harkov, în timp ce Rusia a lansat zeci de lovituri aeriene asupra centralelor electrice și a altor locații, ca represalii la succesul Kievului.

Evenimentele zilei - 13 septembrie

07:30 13.9.2022

Zelenski: În luna septembrie am recucerit 6.000 de kilometri pătrați

„De la începutul lunii septembrie și până astăzi, luptătorii noștri au eliberat deja peste 6.000 de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei - în est și în sud”, a declarat Volodimir Zelenski, în discursul de luni seară.

„Mișcarea trupelor noastre continuă”, a precizat el.

Contraofensiva Ucrainei pare că avansează în ritm alert. Joia trecută, președintele declara că forțele ucrainene au recucerit 1.000 de kilometri pătrați, iar până duminică această cifră s-a triplat la 3.000 de kilometri pătrați.

De asemenea, președintele ucrainean a vorbit despre atacurile aeriene pe care Rusia le-a lansat ca măsură la contraofensiva Ucrainei.

„Am văzut cu toții consecințele loviturilor rusești, dar, în același timp, cele mai multe dintre rachetele teroriștilor au fost doborâte. Nouă din cele douăsprezece rachete au fost doborâte”, a adăugat Zelenski.

El a menționat că șapte rachete au fost doborâte de luptătorii brigăzii 138 de rachete antiaeriene din Dnipro a comandamentului aerian „Est”, iar două rachete au fost doborâte de brigada 96 de rachete antiaeriene din Kiev a comandamentului aerian „Centru”.

07:41 13.9.2022

Statul Major General al Ucrainei: Comandamentul rus oprește trimiterea de noi unități în război

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că Comandamentul militar rus a suspendat trimiterea de noi unități, deja formate, în războiul din Ucraina, relatează Ukrinform.

„Comandamentul militar al Federației Ruse suspendă trimiterea de unități noi, deja formate, pe teritoriul Ucrainei. Situația actuală din teatrul de operațiuni și neîncrederea în comandamentul superior au forțat un număr mare de voluntari să refuze categoric perspectiva de a servi în condiții de luptă”, se arată în raport.

Potrivit Statului Major General, situația este afectată de informațiile privind numărul real al celor uciși în luptă, în timp ce pierderile din partea companiilor militare private și a celor mobilizați din teritoriile ocupate temporar nu sunt luate în considerare.

„Situația se înrăutățește din cauza atitudinii generale față de propriii răniți. În special, în spitalele rusești, diagnosticele și natura rănilor de luptă sunt în mod deliberat simplificate și nu se acordă timp pentru reabilitare, pentru a readuce rapid militarii în zona de luptă”, a mai declarat Statul Major General.

Între 24 februarie și 12 septembrie, forțele ucrainene spun că au ucis aproximativ 52.950 de soldați ruși.

07:44 13.9.2022

Antony Blinken: Rușii mențin forțe foarte importante în Ucraina, iar armamentul este folosit fără discriminare

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că forțele ucrainene au făcut progrese importante în contraofensiva lor împotriva trupelor rusești, însă este prea devreme pentru a prezice rezultatul operațiunilor lansate la începutul acestei luni.

„În mod clar, am văzut progrese semnificative ale ucrainenilor, în special în nord-est, iar acest lucru este un produs al sprijinului pe care l-am oferit, dar în primul rând este un produs al curajului și rezistenței extraordinare a forțelor armate ucrainene și a poporului ucrainean”, a declarat Antony Blinken, potrivit The Guardian.

„Este prea devreme pentru a spune exact încotro se îndreaptă acest lucru. Rușii mențin forțe foarte importante în Ucraina, precum și echipamente, arme și muniții. Ei continuă să le folosească fără discriminare nu doar împotriva forțelor armate ucrainene, ci și împotriva civililor și a infrastructurii civile, după cum am văzut”, a completat secretarul de stat.

07:50 13.9.2022

Ucraina cere mai multe arme occidentale. Zelenski: Trebuie să ne consolidăm cooperarea pentru a învinge teroarea rusă

Un soldat ucrainean zâmbește dintr-un vehicul militar pe un drum pe teritoriul eliberat în regiunea Harkov, Ucraina, 12 septembrie 2022.
Un soldat ucrainean zâmbește dintr-un vehicul militar pe un drum pe teritoriul eliberat în regiunea Harkov, Ucraina, 12 septembrie 2022.

Președintele Ucrainei a cerut Occidentului să accelereze livrările de armament, în timp ce trupele ucrainene încearcă să își consolideze controlul asupra unei mari porțiuni din nord-estul teritoriului recucerit de la Rusia.

„De ce cea mai mare sursă de teroare din lume - Rusia - este încă capabilă să ducă acest război? Și de ce poate duce acest război cu atâta cruzime și cinism? Există un singur motiv - presiunea insuficientă asupra Rusiei. Răspunsul la teroarea acestui stat este insuficient”, a spus Volodimir Zelenski, în discursul său de luni seară.

„Niciun alt terorist nu a mai făcut acest lucru în istorie - atât de multe lucruri deodată”, a adăugat președintele ucrainean, menționând teroarea radiațiilor, cea energetică ori teroarea foamei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG