Linkuri accesibilitate

Ucrainean eliberat în schimbul de prizonieri cu Rusia

Război în Ucraina | Prizonierii ucraineni eliberați au urme de tortură violentă. Dezertorii ruși ar putea obține protecție în Germania

Ziua 211 a invaziei: Președintele SUA, Joe Biden, a denunțat amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin ca fiind „nesăbuite”, într-un discurs la ONU. Mobilizarea rezerviștilor a dus la proteste în Rusia, iar peste 1.300 de persoane au fost arestate.

Evenimentele zilei - 22 septembrie

23:04 22.9.2022

Dezertorii ruși care fug de mobilizare ar putea să obțină protecție în Germania

Dezertorii ruși care fug de mobilizare ar putea să obțină protecție în Germania, a spus ministrul german de interne Nancy Faeser.

„Dezertorii amenințați supuși represiunii grave pot obține, de regulă, protecție internațională în Germania”, a spus Faeser într-un interviu.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a declarat că rușii care fug din țară nu vor primi vize umanitare de la Republica Cehă.

22:26 22.9.2022

Prizonierii ucraineni eliberați la schimb de Rusia au urme de tortură violentă

Mulți dintre ucrainenii schimbați în cel mai mare schimb de prizonieri cu Rusia de la începutul invaziei rusești în Ucraina prezintă semne de tortură violentă, a declarat joi șeful serviciilor de informații militare din Ucraina, citat de The Guardian.

Miercuri, Ucraina a anunțat schimbul de un număr record de 215 soldați închiși cu Rusia, inclusiv luptători care au condus apărarea combinatului de la Azovstal/Mariupol, care a devenit simbol al rezistenței ucrainene.

„Mulți dintre ei au fost torturați cu brutalitate”, a spus Kirilo Budanov în timpul unei conferințe de presă, fără a oferi detalii suplimentare despre semnele torturii.

Unii dintre deținuți „sunt într-o stare fizică mai mult sau mai puțin normală, cu excepția malnutriției cronice din cauza condițiilor proaste de detenție”, a spus Budanov.

Prizonierii au fost reținuți în teritoriile ucrainene ocupate de trupele ruse, precum și în Rusia însăși, potrivit oficialului de rang înalt.

Ministrul ucrainean de interne, Denis Monastirski, a spus că „absolut toți” prizonierii ucraineni schimbați „au nevoie de reabilitare psihologică”.

20:25 22.9.2022

Boris Johnson: Regatul Unit trebuie să fie pregătit să ofere „mai multă asistență militară” și „mai mult sprijin economic” Ucrainei

Boris Johnson a spus că Regatul Unit trebuie să fie pregătit să ofere „mai multă asistență militară” și „mai mult sprijin economic” Ucrainei.

Fostul prim-ministru a spus joi în Camera Comunelor că este „mai vital ca niciodată” ca Marea Britanie să aibă „răbdarea strategică de a ne menține nervii” și de a se asigura că ucrainenii reușesc să-și recucerească teritoriul.

Dacă Putin are de gând să-și dubleze agresiunea, atunci trebuie să ne dublăm (efortul) în apărarea ucrainenilor și trebuie să fim pregătiți să oferim mai multă asistență militară și mai mult sprijin economic”, a spus Johnson, citat de The Guardian.

20:21 22.9.2022

Lavrov a părăsit ședința Consiliului de Securitate al ONU

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a părăsit ședința consiliului de securitate al ONU după ce a acuzat Ucraina și aliații săi occidentali de „impunitate” în Donbas, transmite Sky News.

Ucraina și aliații săi încearcă să „ne impună o narațiune complet diferită despre agresiunea rusă”, a argumentat Lavrov.

Lavrov a întârziat aproape 90 de minute la ședința consiliului de securitate și a părut că vrea să plece imediat ce a terminat de vorbit.

Secretarul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, vorbind la ședința consiliului de după Lavrov, a declarat că Regatul Unit va sprijini Ucraina pe tot parcursul și cât va fi nevoie.

A spus că Rusia a încercat să „arunce vina pe cei care impun sancțiuni” și că „în fiecare zi, consecințele devastatoare ale invaziei Rusiei devin mai clare”.

„A părăsit camera, nu sunt surprins. Nu cred că domnul Lavrov vrea să audă condamnarea colectivă a acestui consiliu”, a spus James Cleverly.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG