Joe Biden: Rusia este principala amenințare la adresa păcii globale
Joe Biden a denunțat amenințările lui Vladimir Putin de a folosi arme nucleare ca fiind „nesăbuite” și „iresponsabile”, calificând totodată anexarea planificată de Rusia a mai multor regiuni din Ucraina drept „o încălcare extrem de semnificativă” a Cartei ONU.
Președintele american s-a adresat Adunării Generale a ONU, unde a încercat să galvanizeze indignarea statelor membre ale ONU față de amenințarea pe care acțiunile și „ambițiile imperiale” ale lui Vladimir Putin o reprezintă pentru valorile fondatoare ale ONU: „Un membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și-a invadat vecinul”.
De asemenea, Joe Biden a portretizat Rusia drept principala amenințare la adresa păcii globale și a reînnoit avertismentele că „un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată”.
Această frază, folosită de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov în 1985, a fost repetată de toate marile puteri nucleare într-o declarație comună pe 3 ianuarie, cu doar șapte săptămâni înainte Vladimir Putin să-și înceapă invazia și să declanșeze probabil cele mai mari îngrijorări legate de utilizarea armelor nucleare de la Criza rachetelor din Cuba, în urmă cu 60 de ani, transmite The New York Times.
„Dacă națiunile își pot urmări ambițiile imperiale fără consecințe” atunci ordinea de după cel de-al Doilea Război Mondial se prăbușește, a adăugat președintele SUA. „Vom fi solidari (cu Ucraina) împotriva agresiunii Rusiei”, a continuat el.
Volodimir Zelenski a cerut ONU pedepsirea Rusiei
Președintele ucrainean a denunțat mișcările lui Vladimir Putin de a intensifica războiul, prin mobilizarea rezerviștilor, spunând că forțele țării sale vor continua contraofensiva, fără a da Rusiei spațiu de manevră pentru a se mobiliza și „a se înfige” pe teritoriul ucrainean.
„Putem readuce steagul ucrainean pe întregul nostru teritoriu. Putem face acest lucru cu forța armelor, dar avem nevoie de timp”, a declarat Volodimir Zelenski, într-o transmisiune preînregistrată la Adunarea Generală a ONU, arată The Guardian.
„Rusia vrea să-și petreacă iarna pe teritoriul ocupat al Ucrainei, vrea să pregătească fortificații pe teritoriul ocupat și să efectueze mobilizarea militară la ea acasă. Nu putem fi de acord cu un război amânat, pentru că va fi chiar mai fierbinte decât războiul de acum”, a completat el.
Rusia trebuie să se confrunte cu o „pedeapsă dreaptă” pentru invazia sa în Ucraina, a subliniat Volodimir Zelenski, condamnând totodată planurile anunțate recent în zonele ocupate de organizare a unor pseudo-referendumuri privind aderarea la Rusia.
Președintele Ucrainei a afirmat că mobilizarea și așa-zisele referendumuri dovedesc că Rusia „nu este serioasă în ceea ce privește negocierile de pace”.
De asemenea, el a prezentat o formulă de pace în cinci puncte:
- pedeapsa pentru agresiune;
- protecția vieții;
- restabilirea securității și a integrității teritoriale;
- garanții de securitate;
- determinarea de a se apăra.
Zelenski: Neutralitatea în acest război înseamnă indiferență
„Aceasta este formula crimei și a pedepsei, care este deja bine cunoscută în Rusia. Și aceasta este formula justiției, a legii și a ordinii publice, pe care Rusia trebuie să o învețe încă. La fel ca și orice alți potențiali agresori”, a mai spus Zelenski.
„Ce nu se regăsește în formula noastră? Neutralitatea. Cei care vorbesc de neutralitate, atunci când valorile umane și pacea sunt atacate, se referă altceva. Ei vorbesc despre indiferență - fiecare pentru el însuși. Asta spun ei”, a arătat președintele ucrainean.
„Ei pretind că sunt interesați de problemele celorlalți. Se ocupă unul de celălalt în mod formal. Ei simpatizează doar pentru protocol. Și de aceea se prefac că protejează pe cineva, dar în realitate își protejează doar interesele lor personale. Aceasta este ceea ce creează condițiile pentru război. Asta este ceea ce trebuie corectat pentru a crea condiții pentru pace”, a subliniat el.
Proteste în Rusia: Peste 1.300 de persoane au fost arestate la manifestațiile anti-război
Forțele de securitate au reținut miercuri peste 1.300 de persoane în Rusia, la proteste care denunțau mobilizarea, a anunțat un grup de apărare a drepturilor citat de The Guardian, la câteva ore după ce președintele Vladimir Putin a ordonat un prim astfel de plan al Rusiei de după cel de-al doilea război mondial.
Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că, potrivit informațiilor pe care le-a cules din 38 de orașe rusești, în jur de 1.310 persoane au fost reținute până seara târziu.
Acesta a precizat că aceste cifre includ cel puțin 502 în Moscova și 524 în Sankt Petersburg, al doilea cel mai populat oraș din Rusia.
Coreea de Nord neagă furnizarea de arme către Rusia
Coreea de Nord afirmă că nu a vândut niciodată arme Rusiei și că nu intenționează să facă acest lucru în viitor, relatează BBC.
Într-o declarație difuzată de mass-media de stat nord-coreeană KCNA, un oficial anonim de la Ministerul Apărării din Coreea de Nord a declarat: „Nu am mai exportat niciodată arme sau muniții în Rusia și nu vom avea în plan să le exportăm”.
Anunțul Phenianului vine în urma unor rapoarte americane potrivit cărora Moscova s-ar fi adresat Coreei de Nord pentru a-și reface stocurile de rachete și obuze de artilerie.
Oficialii americani au declarat anterior că astfel de mișcări, împreună cu presupusele achiziții de arme iraniene, arată că sancțiunile occidentale împiedică eforturile Rusiei în războiul din Ucraina.
Orice mutare de arme între Rusia și Coreea de Nord două țări ar încălca sancțiunile ONU.