Linkuri accesibilitate

Ucrainean eliberat în schimbul de prizonieri cu Rusia

Război în Ucraina | Prizonierii ucraineni eliberați au urme de tortură violentă. Dezertorii ruși ar putea obține protecție în Germania

Ziua 211 a invaziei: Președintele SUA, Joe Biden, a denunțat amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin ca fiind „nesăbuite”, într-un discurs la ONU. Mobilizarea rezerviștilor a dus la proteste în Rusia, iar peste 1.300 de persoane au fost arestate.

Evenimentele zilei - 22 septembrie

18:09 22.9.2022

Orban recidivează și dă vina pe sancțiunile UE împotriva Rusiei pentru criza energetică

Premierul populist de dreapta al Ungariei, Viktor Orban, a declarat la o întâlnire a partidului său de guvernământ Fidesz că sancțiunile împotriva Rusiei impuse de Uniunea Europeană ar trebui ridicate, transmite cotidianul pro-guvernamental Magyar Nemzet.

Orban a făcut aceste observații la o ședință cu ușile închise a partidului său din 21 septembrie.

Orban, singurul lider al UE care menține relații calde cu președintele rus Vladimir Putin, este un critic dur al sancțiunilor UE asupra Moscovei din cauza invaziei Ucrainei.

Orban a spus - fără a oferi o sursă - că sancțiunile UE au condus la creșterea prețurilor la gaze și a inflației, potrivit Magyar Nemzet.

El a susținut că, dacă sancțiunile ar fi anulate, prețurile gazelor ar scădea imediat cu 50%, în timp ce și inflația ar scădea.

Ziarul l-a citat pe Orban spunând că, fără sancțiuni, Europa ar putea evita o recesiune care se profilează, reiterând poziția sa anterioară conform căreia sancțiunile au afectat mai mult Europa decât Rusia.

17:07 22.9.2022

Niciun permis de ședere în Kazahstan pentru rușii care eludează mobilizarea

Kazahstanul spune că nu va elibera permise de ședere permanente cetățenilor ruși fără permisiunea Moscovei, deoarece un număr mare de ruși încearcă să plece după anunțul Kremlinului privind mobilizarea militară.

Președintele Parlamentului, Maulen Ashimbaev, a declarat reporterilor la Astana, pe 22 septembrie, că forțele de ordine ale statului din Asia Centrală și oficialii din domeniul migrației lucrează în conformitate cu legea, procesând cererile cetățenilor străini, inclusiv ruși, de a obține rezidența permanentă în țară.

„Instituțiile noastre oficiale nu vor elibera permise de ședere persoanelor care nu prezintă documente care să ateste că țările de cetățenie lor nu au obiecții împotriva mutarii lor în Kazahstan”, a spus Ashimbaev.

„În general, entitățile de stat sunt la curent cu situația [referitor la creșterea bruscă a numărului de cetățeni ruși care intră în țară]. Suntem în discuții pe această temă”.

După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială pe 21 septembrie, mii de ruși au plecat în țări în care rușii pot intra fără vize, precum Armenia, Belarus, Georgia, Serbia, Kazahstan și Mongolia.

16:50 22.9.2022

Polonia distribuie pastile cu iod de teama bombardamentelor de la Zaporojie

Polonia a distribuit comprimate de iod departamentelor regionale de pompieri pentru a le oferi oamenilor în cazul expunerii la radiații radioactive, ca urmare a îngrijorărilor legate de luptele din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, din Ucraina, aflată sub ocupație rusească.

Bombardamentele de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, au deteriorat clădirile din apropierea celor șase reactoare ale sale și au întrerupt cablurile de alimentare, riscând o catastrofă nucleară care ar afecta țările vecine.

„După ce media relatează despre bătăliile din apropierea centralei nucleare, am decis din timp să luăm măsuri de protecție pentru distribuirea iodului”, a declarat ministrul adjunct de interne Blazej Pobozy pentru postul privat Radio Zet.

„Aș dori să îi asigur pe toți cetățenii că acestea sunt acțiuni de rutină, preventive, care trebuie să ne protejeze în cazul unei situații care sper să nu se întâmple”, a adăugat el.

Iodul este considerat o modalitate de a proteja organismul împotriva unor afecțiuni precum cancerul tiroidian în cazul expunerii radioactive.

16:18 22.9.2022

Mobilizarea lui Putin contestată la biroul de înrolare militară

Un videoclip care circulă pe rețelele de socializare arată bărbați în fața unui birou de înrolare militară din Daghestan contestând mobilizarea președintelui Vladimir Putin.

În videoclip, care nu a fost verificat independent, un ofițer de recrutare militar este văzut adresându-se unui grup de bărbați din regiunea muntoasă Caucaz.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG