Serviciile secrete britanice: Vladimir Putin își asumă un „risc politic considerabil”
Rusia se va confrunta cel mai probabil cu probleme logistice și administrative pentru recrutarea a 300.000 de oameni, iar noile formațiuni nu vor fi eficiente în luptă timp de câteva luni, arată Ministerul Apărării din Marea Britanie în analiza sa zilnică.
Președintele rus Vladimir Putin își asumă un „risc politic considerabil” în încercarea sa de a genera mai multă putere de luptă, deoarece chiar și această mobilizare limitată va fi „extrem de nepopulară” în rândul populației ruse.
„Mișcarea este efectiv o recunoaștere a faptului că Rusia și-a epuizat oferta de voluntari dispuși să lupte în Ucraina”, se arată în raport.
Ucraina, la o zi după bilanțul „oficial” al Rusiei: Peste 55.000 de soldați au fost uciși
Statul Major General al armatei ucrainene a publicat cifre actualizate privind pierderile pe care susține că le-a provocat Rusiei.
În ultimele 24 de ore, numărul pierderilor a crescut cu 400 de persoane, ajungând la un total de aproximativ 55.500.
Miercuri, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vorbit despre pierderile armatei ruse, afirmând că se ridică la 5.937 de soldați morți.
Cel mai probabil, cifra înaintată de Ucraina include forțele care luptă pentru așa-numitele Republici Populare Donețk și Luhansk, care nu ar trebui să fie luate în calcul în nicio cifră oficială a pierderilor rusești, relatează The Guardian.
Cu toate acestea, cele două cifre revendicate - niciuna dintre ele verificate în mod independent - sunt extrem de diferite.
ISW: Mobilizarea Rusiei nu va schimba cursul războiului în 2022
Mobilizarea Rusiei „nu va genera o putere de luptă rusească utilizabilă semnificativă timp de luni de zile”, deoarece va dura mult timp pentru a aduce rezerviștii ruși, care în prezent sunt slab pregătiți, la starea de pregătire de război, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului.
Nici măcar nu este clar dacă această recrutare va reuși să compenseze pierderile rusești, mai spune ISW.
„Mobilizarea parțială a Rusiei nu va priva astfel Ucraina de posibilitatea de a elibera mai mult din teritoriul său ocupat în timpul iernii și pe parcursul iernii”, se mai arată în raport.
Cel mai mare schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina de la începutul invaziei
Rusia a eliberat 215 ucraineni, inclusiv lideri militari de rang înalt, pe care i-a luat prizonieri după bătălia îndelungată pentru orașul Mariupol, a declarat miercuri un oficial de rang înalt de la Kiev, potrivit Reuters.
Printre prizonierii eliberați se numără comandantul și comandantul adjunct al batalionului Azov, care a dus o mare parte din lupte, a declarat Andrii Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean.
Mișcarea este neașteptată, deoarece separatiștii susținuți de Rusia au declarat luna trecută că va avea loc un proces al personalului Azov, pe care Moscova îl descrie drept naziști. Ucraina neagă acuzațiile.
Yermak a spus că printre prizonierii eliberați se numără comandantul Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko și adjunctul său, Sviatoslav Palamar. De asemenea, a fost eliberat Serhii Volinski, comandantul Brigăzii 36 de pușcași marini a forțelor armate ucrainene.
Cei trei bărbați au ajutat la conducerea unei rezistențe perseverente de săptămâni întregi din buncărele și tunelurile de sub uriașa oțelărie din Mariupol, înainte ca ei și sute de luptători Azov să se predea, în luna mai, forțelor susținute de Rusia.
Yermak a declarat că, în schimb, Kievul a eliberat 55 de prizonieri ruși, printre care și Viktor Medvedchuk, liderul unui partid pro-rus interzis în Ucraina și care se confruntă cu acuzații de trădare.
„Nu este păcat să îl dăm pe Medvedchuk în schimbul unor războinici adevărați. A trecut prin toate acțiunile de investigație prevăzute de lege. Ucraina a primit de la el tot ceea ce este necesar pentru stabilirea adevărului în cadrul procedurilor penale”, a spus Volodimir Zelenski, în discursul său de miercuri seară.
Turcia s-a implicat în schimbul de prizonieri
RFE/RL precizează că este cel mai mare schimb de prizonieri între cele două părți de la începutul invaziei Rusiei, în februarie și că a avut loc în mai multe etape și în locații diferite, inclusiv în Turcia.
Volodimir Zelenski a declarat că cinci comandanți militari, inclusiv liderii apărării Azovstal la începutul acestui an, au fost duși în Turcia în cadrul unei operațiuni pregătite în prealabil și convenite cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Cei cinci vor rămâne în Turcia „în deplină securitate și în condiții confortabile” până la sfârșitul războiului, a adăugat Zelenski.
„Cu siguranță vom face totul pentru a-i salva pe toți cei care se află în captivitate în Rusia”, a mai spus el.
La începutul zilei, Arabia Saudită a declarat că Rusia a eliberat 10 prizonieri de război străini capturați în Ucraina, cu cetățenie americană (2 prizonieri), britanică (5), suedeză, croată și marocană.