Linkuri accesibilitate

Ucrainean eliberat în schimbul de prizonieri cu Rusia
Ucrainean eliberat în schimbul de prizonieri cu Rusia

Război în Ucraina | Prizonierii ucraineni eliberați au urme de tortură violentă. Dezertorii ruși ar putea obține protecție în Germania

Ziua 211 a invaziei: Președintele SUA, Joe Biden, a denunțat amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin ca fiind „nesăbuite”, într-un discurs la ONU. Mobilizarea rezerviștilor a dus la proteste în Rusia, iar peste 1.300 de persoane au fost arestate.

Evenimentele zilei - 22 septembrie

15:42 22.9.2022

Traficul la punctele de trecere a frontierei rusești cu Finlanda și Georgia a crescut

Traficul la punctele de trecere a frontierei rusești cu Finlanda și Georgia a crescut după ce anunțul de așa-zisă „mobilizare parțială” al lui Vladimir Putin a stârnit temeri că bărbații în vârstă vor fi chemați să lupte în prima linie în Ucraina.

De teamă să nu fie recrutați pentru războiul lui Putin în străinătate, vârstnicii s-au îndreptat joi în străinătate pentru a scăpa de cea mai mare campanie de recrutare a țării lor de după cel de-al Doilea Război Mondial, în timp ce exploziile au zguduit sud-estul Ucrainei în ajunul referendumurilor planificate acolo de separatiștii pro-Moscova, scrie Reuters.

Prețurile pentru zborurile dus din Moscova către cele mai apropiate locații străine au crescut la peste 5.000 de dolari (4.435 de lire sterline), majoritatea biletelor de avion fiind vândute complet în zilele următoare.

Imaginile de la granițele Rusiei arată cozi interminabile la punctul de trecere a frontierei cu Finlanda și Rusia.

15:11 22.9.2022

Novaya Gazeta: Putin va ordona ca un milion de ruși să lupte în Ucraina

Recruți participă la o ceremonie de înrolare la biroul de înrolare din Soci, înainte de a pleca la serviciul militar în cadrul Forțelor Armate Ruse, 21 mai 2022.
Recruți participă la o ceremonie de înrolare la biroul de înrolare din Soci, înainte de a pleca la serviciul militar în cadrul Forțelor Armate Ruse, 21 mai 2022.

Un milion de cetățeni ruși ar putea fi chemați să lupte în războiul din Ucraina, ca parte a campaniei de mobilizare a lui Vladimir Putin, potrivit unui raport al ziarului Novaya Gazeta.

Cotidianul independent, care lucrează din exil, a citat un oficial anonim din guvernul de la Moscova, care a declarat că planul real este de a chema un milion de persoane.

„Cifra a fost corectată de mai multe ori și, în cele din urmă, s-a ajuns la un milion”, a spus oficialul rus sub protecția anonimatului.

Sursa a precizat că cifra este ascunsă în paragraful cu numărul șapte, clasificat în decretul semnat de Vladimir Putin.

Vladimir Putin a declarat miercuri că serviciul militar se va aplica doar „cetățenilor care se află în prezent în rezervă, în special celor care au servit în forțele armate, au anumite profesii militare și experiență relevantă”.

La scurt timp după anunț, ministrul Apărării Serghei Șoigu a declarat că 300.000 de ruși vor fi chemați în cadrul mobilizării, care se va aplica „celor cu experiență militară anterioară”.

„Nu sunt oameni care nu au văzut sau auzit niciodată nimic despre armată”, a spus el, adăugând că studenții pot „continua să meargă la cursuri”.

14:27 22.9.2022

Rusia spune că sunt „exagerate” cifrele privind exodul bărbaților ruși

Kremlinul a respins ca fiind „exagerate” informațiile privind un exod al bărbaților ruși apți de luptă, în urma anunțului lui Vladimir Putin privind o mobilizare a rezerviștilor.

Zborurile de la Moscova către capitalele Georgiei, Turciei și Armeniei, toate destinații care le permit rușilor să intre fără viză, au fost epuizate imediat după anunțul președintelui rus.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat, de asemenea, să nege informațiile din presa rusă potrivit cărora unii protestatari anti-mobilizare reținuți miercuri seară ar fi primit documente de recrutare. „Acest lucru nu este împotriva legii”, a spus el, citat de The Guardian.

Rușii reacționează la mobilizarea parțială ordonată de Vladimir Putin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00

13:02 22.9.2022

Medvedev: „Rusia și-a ales propria cale. Nu există cale de întoarcere”

Dmitri Medvedev, fost președinte și prim-ministru rus, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a transmis un mesaj pe Telegram în care spune că „vor fi organizate referendumuri, iar republicile Donbas și alte teritorii vor fi admise în Rusia”.

„Protecția tuturor teritoriilor care au aderat va fi consolidată în mod semnificativ de către forțele armate ruse. Rusia a anunțat că nu doar capacitățile de mobilizare, ci și orice armament rusesc, inclusiv arme nucleare strategice și arme bazate pe principii noi, ar putea fi folosite pentru această protecție”, a afirmat el, potrivit The Guardian.

„Prin urmare, diverși idioți pensionari cu grade de generali nu trebuie să ne sperie cu discuții despre un atac NATO asupra Crimeei. Hypersonic este garantat că va putea atinge mult mai repede țintele din Europa și Statele Unite. Dar establishmentul occidental, în general, toți cetățenii țărilor NATO trebuie să înțeleagă că Rusia și-a ales propria cale. Nu există cale de întoarcere”, a completat Medvedev.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG