Prizonierii ucraineni eliberați la schimb de Rusia au urme de tortură violentă
Mulți dintre ucrainenii schimbați în cel mai mare schimb de prizonieri cu Rusia de la începutul invaziei rusești în Ucraina prezintă semne de tortură violentă, a declarat joi șeful serviciilor de informații militare din Ucraina, citat de The Guardian.
Miercuri, Ucraina a anunțat schimbul de un număr record de 215 soldați închiși cu Rusia, inclusiv luptători care au condus apărarea combinatului de la Azovstal/Mariupol, care a devenit simbol al rezistenței ucrainene.
„Mulți dintre ei au fost torturați cu brutalitate”, a spus Kirilo Budanov în timpul unei conferințe de presă, fără a oferi detalii suplimentare despre semnele torturii.
Unii dintre deținuți „sunt într-o stare fizică mai mult sau mai puțin normală, cu excepția malnutriției cronice din cauza condițiilor proaste de detenție”, a spus Budanov.
Prizonierii au fost reținuți în teritoriile ucrainene ocupate de trupele ruse, precum și în Rusia însăși, potrivit oficialului de rang înalt.
Ministrul ucrainean de interne, Denis Monastirski, a spus că „absolut toți” prizonierii ucraineni schimbați „au nevoie de reabilitare psihologică”.
Dezertorii ruși care fug de mobilizare ar putea să obțină protecție în Germania
Dezertorii ruși care fug de mobilizare ar putea să obțină protecție în Germania, a spus ministrul german de interne Nancy Faeser.
„Dezertorii amenințați supuși represiunii grave pot obține, de regulă, protecție internațională în Germania”, a spus Faeser într-un interviu.
Ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a declarat că rușii care fug din țară nu vor primi vize umanitare de la Republica Cehă.