Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean ține un pepene verde în mână și ridică degetul mare în sus, în timp ce un sistem de lansare a rachetelor trage pe linia fontului în regiunea Donețk, estul Ucrainei, 3 august 2022.
Un soldat ucrainean ține un pepene verde în mână și ridică degetul mare în sus, în timp ce un sistem de lansare a rachetelor trage pe linia fontului în regiunea Donețk, estul Ucrainei, 3 august 2022.

Războiul din Ucraina | Estonia cere izolarea completă a Rusiei. Zelenski: Moscova se pregătește pentru un atac energetic asupra Europei

Ziua 193 a invaziei: Centrala nucleară din Zaporojie se bazează pe linia electrică de rezervă ca să funcționeze. UE spune că va face față provocării energetice dacă Rusia nu respectă contractele.

Principalele evenimente ale zilei

09:55 4.9.2022

Germania și compania contestă afirmațiile Rusiei privind întreruperea Nord Stream

Vedere spre gazoductul Nord Stream 1 de la Marea Baltică și stația de transfer a conductei de legătură la Marea Baltică în zona industrială din Lubmin, Germania, 30 august 2022.
Vedere spre gazoductul Nord Stream 1 de la Marea Baltică și stația de transfer a conductei de legătură la Marea Baltică în zona industrială din Lubmin, Germania, 30 august 2022.

Autoritatea federală de reglementare din Germania și gigantul industrial Siemens Energy au pus la îndoială raționamentul Rusiei de a nu relua livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1.

„Defectele invocate de partea rusă nu reprezintă un motiv pentru a opri operarea (gazoductului)” a declarat autoritatea germană în domeniu, într-un raport privind aprovizionarea cu gaze a Germaniei la 3 septembrie.

Siemens Energy, care furnizează și întreține echipamentele de la stația de comprimare Portovaya de la Nord Stream 1, a declarat că este pregătită să facă toate reparațiile necesare, dar a negat că Rusia i-a cerut să facă aceste lucrări, transmite RFE/RL.

„Siemens participă la lucrările de reparații în conformitate cu contractul actual, detectează defecțiunile și este pregătită să repare scurgerile de petrol”, a declarat Gazprom pe canalul său Telegram.

Pe 2 septembrie, compania rusă controlată de stat Gazprom a declarat că o scurgere de ulei la turbinele de la stația de compresoare de la Portovaya a forțat-o să suspende pe termen nelimitat livrările de gaze, după o pauză anterioară de trei zile pentru întreținere.

Dar au apărut îndoieli cu privire la aceste afirmații după ce Siemens Energy a negat că o scurgere de ulei de acest tip ar face livrările imposibile.

„Indiferent (de orice reparații necesare), am subliniat deja de mai multe ori că există suficiente turbine suplimentare disponibile în stația de comprimare de la Portovaya pentru ca Nord Stream 1 să funcționeze”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Oprirea livrărilor de gaze a alimentat temerile că Rusia va menține conducta offline pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru a pune presiune asupra națiunilor occidentale și pentru a rupe unitatea acestora în sancționarea Moscovei pentru războiul său împotriva Ucrainei. Moscova a negat în mod repetat că folosește aprovizionarea cu energie ca armă.

În raportul său, agenția germană a mai declarat că situația aprovizionării cu gaze a Germaniei continuă să fie tensionată și că este posibilă o deteriorare suplimentară.

„Cu toate acestea, aprovizionarea cu gaze este în prezent stabilă în Germania. Deocamdată, securitatea aprovizionării continuă să fie garantată în Germania”, se arată în comunicat.

Germania, cu cea mai mare economie din Europa, a început să primească livrări de gaze din Norvegia, Belgia și Olanda, ceea ce reprezintă o schimbare majoră pentru o țară care anterior se baza în principal pe importurile din Rusia.

20:16 4.9.2022

Ambasadorul SUA în Rusia și-a încheiat misiunea și părăsește Moscova

Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, și-a încheiat misiunea de emisar la Moscova și a părăsit capitala rusă, a anunțat duminică ambasada americană.

Elizabeth Rood va ocupa funcția de însărcinat cu afaceri la ambasadă până la numirea unui înlocuitor, a precizat sursa citată.

Ea a fost nominalizată luna trecută pentru a fi ambasadorul SUA în Turkmenistan și așteaptă confirmarea Senatului pentru această funcție, relatează RFE/RL.

Ambasada nu a oferit mai multe detalii despre plecarea lui Sullivan. Plecarea sa nu fusese anunțată anterior și nu a existat o explicație imediată pentru anunțul brusc.

The Washington Post a citat un oficial anonim al Departamentului de Stat care a declarat că „plecarea ambasadorului Sullivan este planificată și face parte dintr-o rotație diplomatică normală”.

„El a îndeplinit un mandat complet ca ambasador al SUA în Rusia, gestionând una dintre cele mai critice relații bilaterale din lume în vremuri fără precedent”, a declarat oficialul respectiv.

John Sullivan a fost nominalizat de președintele de atunci, Donald Trump, pentru acest post în decembrie 2019 și a servit aproape trei ani în timpul unora dintre cele mai tensionate perioade ale relațiilor dintre SUA și Rusia de la sfârșitul Războiului Rece. Joe Biden l-a rugat pe diplomat să rămână în funcție, la învestirea din ianuarie 2021.

În timpul mandatului său, Statele Unite și Occidentul au aplicat un număr tot mai mare de sancțiuni Moscovei și persoanelor din Rusia pentru a pedepsi Kremlinul pentru invazia sa la scară largă în Ucraina.

Oficialul Departamentului de Stat a declarat pentru The Washington Post că „SUA vor continua să condamne fără echivoc războiul agresiv al Kremlinului împotriva Ucrainei și vor rămâne fermi în angajamentul nostru de a sprijini suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Unul dintre ultimele acte ale lui Sullivan în calitate de trimis al SUA a avut loc pe 3 septembrie, când a participat la funeraliile lui Mihail Gorbaciov, ultimul conducător al Uniunii Sovietice, care a murit pe 30 august la vârsta de 91 de ani.

„În urma plecării sale, el se va retrage dintr-o carieră în serviciul public care s-a întins pe parcursul a patru decenii și a cinci președinți americani”, se arată în comunicatul ambasadei.

20:07 4.9.2022

Rusia ar fi transformat 5 școli în baze militare

Trupele rusești au transformat cinci școli din Melitopol în baze militare, acuză primarul din Melitopol, Ivan Fedorov.

El a adăugat că și alte școli din Melitopolul ocupat de Rusia sunt păzite de militari, care au amplasat detectoare de metale la intrare.

Rușii fac presiuni asupra părinților, amenințându-i cu amenzi și cu privarea de drepturile părintești pentru a-i forța să își dea copiii la școlile rusești.

20:03 4.9.2022

Premierul estonian a făcut apel la izolarea completă a Rusiei

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a pledat duminică în privința izolării complete a Rusiei și a spus că o astfel de politică ar trebui să se aplice până când toate teritoriile ucrainene vor fi eliberate de sub ocupația rusă.

„Până când Ucraina nu va alunga Rusia de pe teritoriul său, lumea liberă trebuie să continue să izoleze Rusia și să sporească sancțiunile”, a declarat Kallas, aflată la Berlin.

19:58 4.9.2022

Experții se așteaptă ca prețul gazelor să atingă noi maxime după închiderea Nord Stream

Cumpărătorii europeni de gaze naturale sunt pregătiți de o nouă creștere a prețurilor la gaze, după ce Rusia a declarat că una dintre principalele conducte către Europa va rămâne închisă pe termen nedefinit, provocând temeri legate de raționalizarea energiei.

Analiștii au avertizat că prețurile, care au crescut cu aproape 400% în ultimul an din cauza fluxurilor mai mici de gaze din Rusia, vor crește și mai mult la deschiderea piețelor luni, după ce Moscova a renunțat la termenul de sâmbătă pentru reluarea fluxurilor, spunând că a descoperit o defecțiune în timpul lucrărilor de întreținere

„Vineri, piața deja estima că fluxurile Nord Stream 1 vor reveni. Ne așteptăm la o deschidere semnificativ mai puternică pentru luni”, a declarat Leon Izbicki, analist la Energy Aspects, citat de The Guardian.

Liderii europeni au acuzat Rusia că se folosește de aprovizionarea cu energie ca o armă, în timp ce Moscova dă vina pe sancțiunile occidentale și pe probleme tehnice pentru întreruperea aprovizionării.

Gazoductul Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, a furnizat aproximativ o treime din gazul exportat din Rusia în Europa, dar funcționa la o capacitate de 20% înainte ca fluxurile să fie oprite de tot.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG